Haberler

Zam sorunu devam ediyor

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, uzun süredir yaşanan hammadde zamlarının artık çözüme kavuşmasını istedi.

Mobilya üretiminde kullanılan hammaddeye gelen fahiş zamlar, sektörün geleceğini tehdit ediyor.

Daha önce yapılan açıklamalar ile konuya dikkat çeken İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, sıkıntının devam ettiğini ve önlem alınmadığını belirterek, “2016 yılından itibaren İnegöl´de ki hammaddemize çok ciddi zamlar gelmekte. 2016-2017 yılında,2018´e geldik bu yılda aynı şekilde devam etmekte. Muhakkak dolar artışları var. Bazı hammaddelerin bulunmasında sıkıntı olduğu muhakkak…Dünya genelinde üretimin artması, arz-talep meselesinin fazlalaşmasından dolayı hammaddelerimize zam geliyor. Bu gelen zammı üreticiler tüketiciye yansıtamıyor. Yansıttığı zaman, alım gücünün Türkiye´de standartları belli. Fiyatlara gelen zam oranlarında bizde zam yaparsak hiç ürün satamayacağız. Üretici kendi kârından taviz veriyor. Bu da nereye kadar… Bu sefer kârsız satışlar oluyor,firmalarımız zor durumda kalıyor. Bir ürünün üretilip satılması, vadeli evraklar ile zaten satışlarımız, vadenin günü gelen kadar hammaddeye en az 5 kere zam geliyor. Esnaf arkadaşlarımız gerçekten bizleri devamlı arayıp serzenişte bulunuyorlar, bu zamlar ne olacak diye. Bizde elimizden geldiğince İnegöl´den ilk önce oda olarak, Türkiye genelinde imza kampanyası yaptık. Ankara Ağaç İşleri Federasyonu aracılığı ile meclise sunduk. Devamlı ulusal ve yerel basında açıklamalar yaptık, haberlerimiz çıktı. Bizimde elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Bir yere kadar konuşuyoruz fakat zamlar hiç bir zaman durmadı, böyle giderse duracağını zannetmiyorum. Ürün üretmek ayrı bir dert oldu, satmak ayrı bir dert oldu, hesabı tahsil etmek ayrı bir dert. Muhakkak bunu bizi yöneten devlet büyüklerimiz,hükümetteki bakanlarımız görüyorlardır. Vekillerimizde takip ediyorlardır. Bir çözüm bekliyoruz.Esnafımıza cevap vermekten yorulduk, esnafımız bizlere bu soruları yöneltmekten bıkmadılar.Tamam diyoruz, artık zam gelmez diyoruz, her ay 5-7-8 oranlarında zamlar gelmekte. Nereye kadar gider, ne olur bu işin sonu bende bir üretici olarak kestiremiyorum.”

 

ZAMLARIN TÜRKİYE MOBİLYASINA CİDDİ ZARARI VAR

“Liste yapıyoruz, yılda 1-2 kere listelerimizde fiyat değişikliği yapabiliyoruz oda cüzi rakamlarda zamlar yapabiliyoruz. Bu zamların İnegöl Mobilya Sanayisine, Türkiye Mobilyasına ciddi bir zararı var. Yurtdışına da ihraç ediyoruz. Muhakkak dolar yükseliyor ama bizim ürünlerimiz doların yükselmesinin yanında çok daha hızlı hammaddemiz yükseliyor. Dolar 1 yükseliyorsa, hammadde 3 yükseliyor. Orantılı gitmiyor.Bundan şikâyetçiyiz. Doların aynı seyirde gezindiği zamanda zam geldi, biraz oynadığı zamanda zam geldi, düştüğü zamanda zam geldi. Dolara endeksli olsa düşmesi gerekiyor, düştüğünü hiç görmedik. Bizim bir çaresini bulamadığımız ciddi bir dert,sıkıntı. Hammaddemizin içinde MDF var, suntalem var,sünger var, nalburiye malzemeler var, cam var. Her türlü tedarik malzemelerimizde zam var.İşçilikler zaten İnegöl´de devamlı sıkıntı. İnşallah buna bir çözüm bulunur diye düşünüyorum.Biz de bu konuları işlemekte mustaribiz.Bizde yöneticiler olarak bu konudan ötürü çok sıkıştırılıyoruz.Bu artık son olur diyorum.Kaçıncıya söylüyorum ama inşallah son olur, bizde işimiz gücümüze bakalım, alın terimizin karşılığını alalım istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir