Okur Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, hammadde ve pandemi tedbirleri kapsamında alınan yasaklar kapsamında önümüzdeki dönemde mobilya sektörünü sıkıntılı günlerin beklediğini ifade ederek, “Tek çıkış yolumuz ihracat. Dünya genelinde de bildiğiniz gibi pandemiden dolayı ihracat noktasında da sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle sıkıntı çekebiliriz ama ihracat konusunda daha fazla mesai harcanması gerekiyor” dedi.
İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, mobilya sektörünün son 6 ayını değerlendirdi. Pandemiden en az etkilenen sektörlerden birinin mobilya sektörü olduğunu söyleyen Ayhan, önümüzdeki süreçte pandemi kısıtlamaları ve hammadde tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeni ile mobilyacıların ihracata ağırlık vermesi gerektiğini ifade etti.
AA Muhabirine açıklamalarda bulunan Özcan, son 6 ayda mobilya sektörünün çok iyi durumda olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Pandemiden en az etkilenen sektörlerden biri de mobilya sektörü oldu. Mobilya sektörü Mayıs ayında ivmeyi yukarıya çekmeye başladı. Haziran’dan sonra da ciddi bir yükseliş oldu. Düğünlerin artması ile birlikte, konut satışları da hızlanınca, faiz oranları düşürülünce, insanlar evlerinde oturma alışkanlığı kazanmaya başlamasından dolayı mobilya ve beyaz eşyada sıkıntılarını görür oldular. Buna paralel olarak pandemi süreci ile birlikte dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre en çok satılan ürün televizyon ve mobilya. Mobilya sektöründe bazı ülkeler pandemi nedeni ile üretime ara verdi. Bu nedenle ülkemiz daha tercih edilir oldu. Sektörümüz son 6 aydır çok iyi durumda. Pandemi nedeni ile zorluk çekmedik destek yeridir. Etkilendik ama en az etkilenen sektörlerden biriydik şimdiye kadar”
HAFTA SONU YASAKLARI MOBİLYACILARI ETKİLEYECEK AMA SAĞLIK TİCARETİN ÖNÜNDE
Pandemi kısıtlamaları kapsamında hafta sonu sokağa çıkış yasağı ile birlikte mobilya satışlarında ciddi sıkıntıların yaşanacağını belirten Özcan, “Mobilya sektörümüzde satışların en çok yaşandığı günler Cumartesi ve Pazar günleridir. Mobilya mağazaları Cumartesi ve Pazar günü kendini hazırlar, ona göre tezgahtarlar gündelik gelir. Daha güzel hazırlık yapılır. Bu nedenle hafta sonu satışlarımız zirve yapar. Mobilya mağazalarında yapılan satışların yüzde 90’ı hafta sonlarında gerçekleşir. Çünkü insanlarımız hafta içi iş yorgunluğu, ailesine zaman ayırma gibi durumlarla karşı karşıya kaldığı için mobilya gibi ürünleri hafta sonu almaya çalışıyor. Geldiğimiz noktada alınan yeni karar ile hafta sonlarında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Yani mobilyacılarımızın en çok kazandığı günler şu an tamamen kapanmış oldu. Öte yandan mobilya mağazalarımızın kira bedelleri gerçekten çok yüksek. Mağazaların etkilenmesinin hemen ardından üretim alanlarımız da etkilenmiş olacak. Bu nedenle tek çıkış yolumuz ihracat. Dünya genelinde de bildiğiniz gibi pandemiden dolayı ihracat noktasında da sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle sıkıntı çekebiliriz ama ihracat konusunda daha fazla mesai harcanması gerekiyor. Allah devletimize zeval vermesin. Devletimizin aldığı kararlar her şeyden çok önemli. İnsan sağlığı ticaretin elbette önünde. Bütün Türkiye’nin yükü şu anda sağlık çalışanlarının üzerinde. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Bu bir süreçtir. İnşallah kısa zamanda normale döneriz” dedi.
HAMMADDE SIKINTISININ NEDENİ ÜRETİCİ FİRMALAR
Mobilya sektöründe sunta ve MDF sıkıntılarının yaşandığını, bunun nedeninin ise üretici firmaların yurt dışını ağırlık vererek yurt içindeki satışları ağırlaştırmasından kaynaklandığını söyleyen Ayhan, şu ifadeleri kullandı:
“Hala sektörümüz hammadde sorunu var. Sunta ve MDF’de sorunlar var. Ülkemizde sunta ve MDF üretimi gerçekleştiren firmalarımız yurt dışını öncelik olarak tutuyor şu anda. Sünger sıkıntısını aşmaya başlamışken ardından bu geldi. Bu şu demek; eğer biz malzemeye ulaşamazsak yurt dışına mal geç çıkar. Güvenin sağlanması için vaktinde malın teslim edilmesi çok önemli. Bu konuyu üretici firmalarla görüştüğümüzde, bu ayın sonuna doğru sorunun çözüleceğini söylüyorlar. İnşallah çözülür. İşleyip ürünü bitmiş bir şekilde satarsak, ülkemizin katma değeri artar. Hem üretici firmalarımız hem de devletimiz kazanır. Bizim bu ürünü işleyip satmamız hepsinin faydasına. Hammadde olarak satarsak bundan kazanç sağlayan çok daha az olur. İhtiyaç fazlasının yurt dışına satmaları gerekiyor. Devletimiz hammadde ihracatı konusunda vergileri yükseltirse, üretici firmalarımız yurt içine döner. Bu işler olmadan denge sağlanırsa biz de mağdur olmayız. Çünkü bizim o kadar imkânımız yok. 1 Ay malzeme bekleyecek bir durumumuz yok. Bir döngü bu. Döngüde sıkıntı olduğu zaman satışta, tahsilatta ve ödemelerde sıkıntı oluyor”
E TİCARETE ATILIM
Özcan, pandemi süreci ile birlikte e-ticaretin insan hayatında önemli bir noktaya geldiği, mobilya sektörünün de e-ticarete daha fazla atılım yapması gerektiğini belirterek, “Dünyanın yeni sistemlerinden biri de e-ticaret oldu. İnternet üzerinden satışların yapılması için üyelerimizi her zaman uyarıyoruz. Bu konuda projemiz var. E ticaret satışları artık daha fazla gündeme gelecek. Ülkemiz genelinde internet üzerinden aklınıza gelebilecek her türlü ürün satılabiliyor. Mobilyacılarımızın bir kısmı e-ticaret siteleri üzerinden satış yapabilme kabiliyetine sahip. Birçoğumuz bunu yapıyoruz ama artık bütün mobilyacılarımızın e-ticarete yatırım yapması gerekiyor” dedi.
Kira bedellerinin yüksek olması sünger ve mdf sorunlarının yaşanması kaynakların etkin kullanılacağı makro düzeyde mobilya üretim kompleksinin temelini atma fikrini doğurmuyormu sizce başkanım