İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, mobilya sektörü ile ilgili yaşanılan engelleri anlattı. Hammadde sıkıntısını çeken esnafın aynı zamanda hammaddedeki artışla iyice sıkıntıya girdiğini belirten Ayhan, günümüzde bu sorunlara bir de kira sorunun eklendiğini ifade etti.
Hammadde sorunun devam ettiğini belirten Ayhan, küçük ve orta ölçekli esnafların bu yönde sıkıntı çektiğini fakat büyük firmaların hammadde sorunu olmadığını ifade ederek, şunları söyledi;
“Malzeme sorunumuz devam ediyor. Malzeme sorunu küçük ve orta ölçekli işletmeler için devam ediyor. Büyük işletmeler bir şekilde kendileri malzemelerini buluyorlar. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli malzemelerin sesi çıkıyor diğer işletmelerin sesi çıkmıyor. Sadece malzeme sorunu değil, fiyat artışları da devam ediyor. 150 lira olan 18 milimlik ham MDF, şuanda 330 lira. Hala da zam geleceği konuşuluyor. Üretimiz şuanda zor durumda. Bu engelleri tam olarak çözebilmiş değiliz”
Küçük esnafların son yıllarda kira sorunu ile boğuştuğunu belirten Ayhan, kira fiyatlarındaki fahiş artışlara tepki göstererek;
“Küçük esnafımız kira sorunu ve malzeme sorunu ile mücadele ediyor. İnegöl’de şuanda kira rantı da var. Normalin üzerinde fahiş fiyatlarda fırsatçılık İnegöl’de var. Kiralar aldı başını gitti. Mülk fiyatları artıyor. İstanbul, Ankara, Urfa’dan yer alan, yatırım yapanlar var. Böylece fiyatlar artmaya başladı. Esnaflar da şaşkın, Bu işler nereye kadar gider bilemiyoruz. Herkes olayın yalnızca reklam boyutunu görüyor fakat mutfak bölümünde sıkıntılar var” dedi.
Ayhan, konuşmalarını şu ifadelerle sürdürdü:
“Her türlü şartlarda işimize bakmaya çalışıyoruz fakat önümüzde engeller var. Bunları bir türlü çözemiyoruz. Malzemeden kurtulsan kira sorun, eleman sorun… Sektörümüz büyüyor, fakat istediğimiz adımlar atamıyoruz. Büyük firmalar yeni sanayi alanına geçiyor ama küçük esnafın öyle bir şansı yok. Bunun için de ayrıca düşünmek gerekiyor. Küçük ve orta ölçekli esnaflarımız için mücadele edilmeli. Sanayi sitesi projemiz var ama faaliyete geçiremiyoruz. Bizim artık 100-200 m2 yerlerimiz yeterli değil. Bu yalnızca bizim değil, bütün İnegöl’ün sorunu, İnegöllü yöneticilerin sorunu. Ciddi bir şekilde emek harcamak, düşünmek gerekir. İş var mı iş de var. Bu kadar derdin üzerine iş de var. İnegöl kaliteli ürün yapıyor. Herkesin yapamadığı kalitede ürün yapıyoruz. Ülkenin en önemli üçgenindeyiz; İzmir Ankara İstanbul, hepsine yakınız. Nakliye ağımız sorunsuz. 170 ülkeye ürün veriyoruz. Alıcılar bizi öğrendi. Artık bizim de kabımızı yırtıp engelleri aşmamız gerekiyor”
Projeleri olduğunu ve bu projeleri bir türlü faaliyete geçiremediklerini belirten Ayhan, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Sanayi dükkânları kuyumcu dükkânlarını geçti. 5 Liralık yer, 10 liraya gidiyor. Birisinin malı değerlendirilirken, diğer birisine zarar veriliyor. Böyle devam ederse insanlar dükkânlarını kapatmayan başlar. Bunlar yabana atılacak bir şey değil. Konuştuk, anlattık, Ankara’ya gittik ama ilerletemedik. Projeler var, hayaller var ama işleri halledemiyoruz. İşler askıda kalıyor. Hayallerimizi gerçekleştiremiyoruz. Bunları bir an önce çözmek gerekir. Kimseyi kırmak veya yermek haddime değil. Konuştuğumuz işi de bitirelim istiyorum. Ben de üzülüyorum. 5 yıldan beri sanayi sitesi konuşuyoruz ama bitiremedik. İnşallah bu dönemde birlik olup çözeriz. Beklediğimize değer inşallah diyoruz”