Haberler

HAMMADDE FİYATLARI 2 YILDA 5’E KATLANDI

Yaklaşık 2 yıldır hammadde fiyatlarına gelen zamlar yüzünden İnegöllü mobilyacılar, artık üretim yapmakta zorlanıyor. Hammadde fiyatlarının artık altın gibi günlük değiştiğini söyleyen Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “2020 yılında pandemiden önce bir tabaka 18 milim MDF 150-160 lira civarındaydı. Şuan da 750-800 liraya satılıyor” dedi.

MOBİLYALAR EL YAKIYOR

Hammaddeye gelen zamlar nedeniyle mobilyacılar üretim yapmakta zorlanırken, artan maliyetler mobilya fiyatlarına da yansıdı. 2 yıl önce yemek odası, yatak odası ve koltuk takımından oluşan bir düğün paketi ortalama olarak 25-30 bin liraya satılırken, şuanda 75-80 bin liraya satılıyor. Hammaddeye gelen zamlar ve genel gider artışı nedeniyle, mağazalarda satılan mobilyalara 2 yıllık sürede yüzde 200 zam yapılmış oldu.

ZAM YAĞMURU DURMADAN DEVAM EDİYOR!

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Pandemiyle birlikte hammadde sorunu ufak ufak bize yansımaya başlamıştı. Fakat 2020-2021 yılında çok ciddi fiyat artışlarıyla bugüne kadar geldi. 2022 yılında artık normale döneceğini tahmin ederken, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının artması, asgari ücretinde belirli bir seviye de yükselmesiyle tekrar hammadde fiyatlarına zam yağmuru durmadan devam etti” dedi.

PARAYLA DAHİ MDF BULAMAMA DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ

Başkan Ayhan açıklamasını şöyle sürdürdü; “2021 yılında Ekim fuarına giren İnegöllü arkadaşlarımızın fuardan sonra ürünlerini gönderecekler, zarar ettiler. Ocak ayında arkadaşlarımız İstanbul fuarına girdi. Ürün bağlantısı yaptılar, ürünlerini gönderecekler, yine zarar ettiler. Şimdi Mart fuarına arkadaşlarımız girdi. Mart fuarında sipariş alan arkadaşlarımız MDF bulamıyor. Bir de parayla dahi MDF bulamama dönemini yaşıyoruz. Diğer hammaddelere ulaşabiliyoruz. Fakat hala MDF’de ciddi bir sorun yaşanıyor. Neredeyse MDF altın gibi günlük fiyat değişiyor. En büyük sıkıntıyı da küçük esnafımız çekiyor. Hem nakit sıkıntısı, bağlantı sıkıntısı, hammadde bulma sıkıntısı çekiyorlar. Bugüne kadar direndiler. Büyük bir emek gösteriyorlar. Mağazacılar da isyan ediyor. Fiyatların sürekli değişmesinden şikayetçiler. Bize gelen zamlardan sonra, bizlerde zam yapmak zorunda kalıyoruz. Ne satan memnun, ne alan memnun, ne yapan memnun. Böyle bir ortamda kaldık. Bu fiyatların sürekli yükselmesinden artık insanlar es geçti. Artık fiyatların bir yerde sabitlenmesini istiyor. Eskiden yılda yüzde 10 biz zam yapardık. Genel giderler ve hammadde zamlarını karşılardı. Şimdi neredeyse ayda yüzde 10 zam yapmak zorunda kalıyoruz.”

ARTIK HAMMADDE FİYATLARININ YÜKSELMESİNİ DEĞİL, BİR YERDE SABİTLENMESİNİ İSTİYORUZ

“Fiyat artışları sonrasında da özellikle iç piyasa da işler hareketli değil. Ramazan ayı da geldi. Ramazan’dan sonra Mayıs ayında düğün sezonuyla birlikte piyasa hareketlenir. Siparişler artık tek tük gelmeye başladı. İhracat bir yere kadar taşıdı ama ihracatta dolar bazında zammı kaldırmıyor. Müşteri 1000 dolara almışsa, gelen maliyet artışı sonrası 1100 dolara almak istemiyor. Fakat bize gelen zamlar dolarında üstünde. Bizim ürünlerimiz dolara endeksli olsaydı, hammadde fiyatları yüzde 50 düşük olurdu. Bugüne kadar gelen zamların dolarla alakası yok. MDF’ye dolar bazında yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Bahanelerin arkasında doların artması yok. Bu zamlara artık bizde şaşırıyoruz. Esnaflar zor durumda. Tek tük gelen siparişleri yaparken, zarar eden arkadaşlarımız var. Yurt içinde hala açık hesap mağazacılık sistemi var. Ama malzemeci çek almıyor, nakit istiyor. Şuan üreticiler çok zor duruma düştü. Artık hammadde fiyatlarının yükselmesini değil, bir yerde sabitlenmesini istiyoruz. Bizim de fiyatlarımız belli olsun. İnegöl’deki üreticilerin büyük bir kısmı küçük üretici. Ciddi markalı firmalarımız var. Onların arkasından gelen 200 tane ciddi üretim yapan fabrikalarımız var. Onların altında da küçük ölçekli üretim yapan esnaflarımız var. Gerçekten küçük esnafımız bu işin içinden çıkamaz hale geldi. Bizim bir sürü hayallerimiz, projelerimiz var. Bunları gerçekleştirmek için esnaflarımızın ayakta kalması lazım. Üretmeye devam etmeleri lazım. Yanların çalışan yüzlerce insan var. Bu konuda tepkiliyiz.”

TÜRKİYE’DE 6 TANE CİDDİ ÜRETİCİ FİRMA PİYASAYI PERİŞAN ETTİ

“Bugüne kadar yapılan bütün zamların mantıklı zamlar olduğunu düşünmüyorum. Fırsatçılık zamları olduğunu düşünüyorum. Bir sunta da, MDF’de ne kadar odun kullanıldığını, ne kadar enerji harcandığını, ne kadar ilacın kullanıldığını iyi kötü hesaplayabiliyoruz. Bu fiyatlar çok fahiş fiyatlar. Hiçbir mantıklı açıklaması yok. En büyük hammaddesi odun. İkincisi ilacı, üçüncüsü enerji ve işçilik. Fiyatların buralara çıkmasında hiçbir mantıklı açıklaması yok. Ama fiyatlar yükseldi. Neden? Talep var. Yurtdışına ürün bu kadar fazla satılmasaydı, iç piyasa da fiyatı bu kadar yükseltemezlerdi. Dışarıdaki arz-talebe göre, iç piyasayı da yükselttiler. Türkiye’de 6 tane ciddi üretici firma piyasayı perişan etti. Yurtiçini hiç düşünmediler. İnsanları da mağdur ettiler. Bunların aslında bilirkişiler tarafından maliyetlerinin incelenmesi lazım. Bunlar kaça mal ediyor, kaça satıyorlar. Artık yapılan zamları aklımız fikrimiz almıyor. Bir tabaka 18 milim MDF 750-800 liraya satılıyor. 2020 yılında pandemiden önce 150-160 lira civarındaydı. 150 liradan 800 liraya kadar yükseldi. Durmadan, artmaya da devam ediyor.”

MOBİLYA FİYATLARI YÜZDE 200 ARTTI

“2020 yılında 6-8 bin liraya koltuk takımları vardı. Şuan 25-30 bin liraya çıktı. 2020 yılında düğün yapmak isteyen bir aile yemek odası, yatak odası ve koltuk takımı 25-30 bin liraya alıyordu. Şuan da 75-80 bin liraya alabiliyor. Vatandaşa bu zamlar yüzde 200 olarak yansıdı.”

BİZİM ARKAMIZDA DURACAK MOBİLYACILAR, ÜRETİCİLER LAZIM

“Hammadde zamlarına karşı eylem yapma konusunda yönetim kurulunda görüşeceğiz. Partner kuruluşlarla da bu konuyu görüşürüz ama burada önemli olan bu konuda bizim arkamızda duracak mobilyacılar, üreticiler lazım. Onlar arkamızda durursa eylem ses getirir.”

Bir cevap yazın