Haberler

MOBİLYANIN KALBİ İNEGÖL’DE ATTI

 – A GAZETE ÖZEL RÖPORTAJ –

İnegöl’ümüzün bugünkü halini almasında bilhassa mobilya sektöründeki çalışmalarıyla pay sahibi olmuş olan İnegöl Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ile 47. İnegöl Mobilya Fuarı dolayısıyla ziyaretimiz esnasında geçmişten günümüze birçok konuya değinmiş olduğumuz, detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle bizleri, 47. İnegöl Mobilya Fuarı’nda konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. 47 yıllık bir süreç ve yarım asra da 3 yıl kalmış durumda. Bu bugünlere, bu kaliteye nasıl geldiniz? Fuar nasıl gidiyor?

İNEGÖL BU İŞTE ARTIK ÇOK PROFESYONELLEŞTİ

Fuarımız gayet güzel geçiyor, yurt içinden ve yurt dışından binlerce misafirlerimiz var. Bu sene 165 tane katılımcı firmamız bulunmakta, yeni AR-GE çalışmalarımız, yeni modellerimiz, yeni tasarımlarımız 2023’ün yeni modelleri fuarımızda sergileniyor. İnegöl’ümüz yalnızca mobilya sektöründe değil mobilyanın AR-GE ve Tasarım bölümünde de gerçekten çok iyi bir noktaya geldi. Sunum bölümünde de ayrıca iyi bir noktaya geldi. Gördüğünüz gibi standartlarımız beş yıldızlı mağaza düzeyinde. Stand denilemeyecek kadar güzel. İnegöl bu işe artık alıştı, profesyonelleşti yol boyunda da gelirken görmüşsünüzdür mağazalarımız kapalı AVM’lerimiz ile dünyanın sayılı mobilya merkezlerinden biri oldu. Çekim gücü ile birlikte müşteri potansiyelimizin arttığını da görüyoruz. Fuarımıza yurt içinden ve yurt dışından birçok konuğumuz gelmekte. 3.000’in üzerinde yabancı ziyaretçimiz, 25.000’in üzerinde de yerli ziyaretimiz bulunmakta, fuarımız güzel bir şekilde devam ediyor.

Size konuk olacağımız için sosyal medyadan sorular aldık. Mehmet Bey ‘Fuarda stant yerleri, OSB’lerde fabrika arazileri ile ilgili sıkıntılar vardı, bunlarla ilgili çalışmalar var mı? diye soruyor.

GİRİŞİMLERİMİZ SON AŞAMAYA GELDİ

Sanayi sitesi projemiz var. İnegöl öncelikle şunu belirtmek isterim ki; Kayseri gibi Konya gibi değil. Tarım arazilerinin 1. sınıf arazilerinin bol olduğu bir coğrafyadayız. Bursa’da aynı şekilde. Çünkü burada Sanayi alanları üretmek zor oluyor. Yeni bulduğumuz alanlar var belediye başkanımızla birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sanayi sitesinin yapımı için üye kaydına başlayacağız biraz zamana ihtiyacı var, bazı prosedürler hallolduğunda bunun duyurusunu yapacağız. İkincisi fuar alanı olarak Bursa bölgesinin hatta Türkiye’nin en farklı fuar alanını İnegöl’e yapacağız. 120.000 metrekare alanda 60.000 metrekaresi kapalı fuar alanı yapmayı planladık. Projesi yeri hazır finansman kaynakları araştırılıyor ama birkaç yıl içerisinde bu projeyi hayata geçirme hedefimiz bulunmakta. Böylece daha fazla katılımcı alacağız, Bursa’dan da katılımcı alacağımız gibi Türkiye’den marka değeri olmuş firmalardan da katılımcı alacağız böyle bir çalışmamız var.

Yurtdışında çalışmakta olan Mesut Bey soruyor ‘her sene geldiğimde İnegöl değişiyor eski İnegöl ile şimdiki İnegöl karşılaştırılamayacak düzeyde.

İNEGÖL ARTIK SANAYİ KENTİ OLDU

Eski Türkiye ile şimdiki Türkiye’de farklı nüfus çok arttı. İnegöl’de, eskiden 30 binlerdeyken şimdi 300-330 binlere yükseldi, sanayi şehri oldu, insanların yatırım amaçlı yer aldıkları bir şehir oldu. Eskiden iş yerleri veya tarlalar ihtiyaç için alınırken şimdi artık yatırım için alınmaya başlandı. Bu da İnegöl dışından, büyükşehirlerden insanların dikkatini çekti. Yerler, mülkler değerlendi kiralık dükkanların  fiyatları yükseldi. Yine aynı şekilde evlerinde kira değerleri yükseldi. İnegöl sanayi şehri oldu artık kabına sığmıyor ne kadar konut yaparsanız yapın yetmiyor. 2021 yılında Bursa bölgesinde nüfus oranında en fazla Bursa dahil, ilçeler dahil, inşaatın İnegöl’de yapıldığı ortaya çıktı bu resmi olarak açıklandı. Ama yine de kiralık evde yok, kiralık iş yeri de yok, yine de yetmiyor.  Göç alan bir yer ben her zaman söylerim işin ve suyun olduğu yere göç olur, çünkü burada iş de var suda var. İnsanlar buraya bu yüzden  göç ediyorlar.

Melahat Hanım ‘İnegöl’ün ekonomisi ülke genelinde 21. daha da yukarıya çıkma hedefiniz var mı?’ diye soruyor.

TÜRKİYE GENELİNDE İLK 10’DA

 Değişik kriterlere göre başarı oranımız değişmekte. İhracatımız ithalatımızdan fazla olan ilk 10 büyük şehirler içerisinde dahil olmak üzere ilçe olmamıza rağmen biz de varız. Biz 1 milyar 350 milyon dolarlık ihracat yapmışız, 350 milyon dolar ithalatımız var, 1 milyar dolar fazlamız var bu konuda ilk 10’dayız. İş hacmi ve ticari hacmi ile ilk 16’ya giriyoruz. Yine İnegöl’ümüzün başarı oranları değişik kıstaslara göre kriterlere göre değişebiliyor. Bu anlamda İnegöl’de kesinlikle heyecan var diyebilirim.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Mobilyacılarımızı milli takım topçusuna  benzetiyorum, bizim mobilyacılarımız geçen yıl 650 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu her sene yüzde 20-25 artıyor. Bu sene 850 milyon doları hedefliyoruz. 2024-2025’te de artık bir milyar dolar barajını aşmayı hedeflemekteyiz.

İsmail Bey yurt genelinde birçok yerde işsizlik varken İnegöl’de işsizliğin olmadığını internette, gazetede, okudum  bu doğru mu? diye soruyor.

METAL VE CAM SANAYİDE ÇOK GELİŞTİ

 Bizim her sene ihracatımız da kapasitelerimiz de artıyor. Fabrikalar büyüyor, yeni atölyeler ekleniyor. Buranın her sene 3000-5000 yeni eleman ihtiyacı oluyor. Bu da yeni göçlere  olanak sunmuş oluyor. Bu anlamda işsizlik İnegöl’de yok diyebilirim. Eskiden İnegöl için küçük İstanbul derlerdi. Taşı toprağı altın derlerdi. İnegöl’de her sektörden iş var çünkü birbirini tamamlayıcı sektörler bunlar. Mobilyalarımızda artık metal unsurlar devreye girdi. Metal sanayi gelişti, onun yanı sıra cam sanayi çok gelişti. İnegöl’de öyle bir cam firmalarımız var ki dünya çapındaki dev otomotiv markalarının camlarını üretiyorlar. Onların bütün camları hep İnegöl’den gidiyor. 20-25 personel çalıştıran iş yerleri 80-100’e. 100 kişi çalıştıranlar 150-200’lere. 250-300 olanlar 500’lere çıkmış durumda bu hep bu şekilde artıyor. İnegöl’e göç de geliyor ve bu gelenlerin barınacakları evlere ihtiyaç var. Bu anlamda İnegöl’de ucuz konutlara ve kiralık evlere çok ihtiyaç var. Gelen insanlara burada ikamet edecekleri düzeyde uygun fiyatlı ikametgahların oluşturulması gerekir.

Kalifiye- yetişmiş eleman sıkıntısı var mı?

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISINA KÖKLÜ ÇÖZÜM

İnegöl’de, Türkiye’de tek olan Hacı Sevim Yıldız kampüsü var. 300 dönüm arazi üzerinde 21 tane okulu içinde barındıran ve de tamamı meslek liseleri, ben de buranın Koruma ve Yaşatma Derneği başkanıyım. Orada bizim Tematik Mobilya bölümümüz var, orası ikinci mezunlarını verdi. Bizim atölyelerimiz gibi yılın 12 ayı çalışıyor. Öğretmenler ustabaşı gibi öğrencilerde kalfa gibi hem çalışıyorlar hem kazanıyorlar. Hem sanayiye fason iş yapıyorlar, hem Büyükşehir Belediyesi’ne hem de devlete üretim yapıyorlar böylece hem mesleğin inceliklerini öğreniyorlar ve mezun olduklarında da ayrıca diplomalarını alıyorlar. Burası yavaş yavaş bizim ihtiyacımızı karşılar oldu yetişmiş eleman olarak. Haftanın bir günü okul 4 gün iş yerinde çalışarak hem okuyorsun hem diploma sahibi oluyorsun lise dengi diploması hem de çalıştığın yerden maaşını alıyorsun devletimizde sigorta primlerini ödüyor aynı zamanda. Mesleki eğitim merkezimizde şu an 850 tanesi İnegöl mobilyası’nda çalışan toplam 1300 öğrenci var. Bu sene bu merkezimizin ikinci yılı, çok güzel bir çalışma oldu kalifiye yetişmiş elemanlarımızın ihtiyacını buradan karşılıyoruz. Bu da bütün işverenler için de gerçekten çok güzel bir gelişme oldu.

TÜRKİYE’NİN EN DONANIMLI MOBİLYA FUARI

1980’lerden beri fuar düzenliyoruz bu sene söylediğiniz gibi 47. oluyor. Son 40 yıldır hiç ara vermeden devam ediyoruz. Türkiye’nin en eski mobilya fuarı burası İstanbul’da 16.’sı,17.si  İnegöl’de bu anlamda 47.si düzenleniyor. Birçok şehir bizi örnek alıyor fuarlar yapmaya çalışıyorlar. Kayseri’si, Adana’sı, Eskişehir’i hatta İstanbul fuarı bile bizden esinlenerek başlamıştır. Başlangıçta da İnegöllüler  kurmuştur İstanbul fuarı’nı. O işin başında da bizler varız aslında, hatta şu anki düzenlenen fuarı da yine İnegöl kökenli Ahmet Güleç başkanımız düzenlenmektedir. Aslında fuar İstanbul’da oluyor ama İnegöllüler düzenlemiş oluyor. Bunun yanı sıra İmos’un, Hindistan’da bu yıl 4. fuarı var,geçen yıl Mumbai’deydi bu sene  Yeni Delhi’de gerçekleştiriliyor. Bunlarada biz ısrar ediyoruz 4. fuarımız bırakmıyoruz, aşağı yukarı benim başkanlığımda 30’a yakın ülkeye fuar gezisi düzenledik, hem de iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Onların neticesinde İnegöl’e bu kadar yabancı ziyaretçi geldi. Bizim gittiğimiz yerler keşfedilmemiş ülkeler Özbekistan, Kazakistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Fas buraya az gelen ülkeleri tercih ettik. Onlar şimdi bizim fuar alanımızda geziyorlar, alıştırdık onları. Bizim çok değerli ihracatçılarımız dış ticaretçilerimiz var onlar dünyayı gezerler, dünyanın bütün merkezlerinde her yerde bir İnegöllü bulabilirsiniz. Son olarak bizleri yalnız bırakmayan dünyanın dört bir yanından gelen binlerce yabancı konuğumuza yurt içinden gelen on binlerce konuğumuza İnegöl’ümüze gelmiş olmalarından dolayı ben buradan teşekkür etmek istiyorum. İnşallah gelecek yıl çok daha güzel bir fuar olacağını şimdiden onlara müjdelemek istiyorum. Ülke genelinde yaşayan 85 milyon  insanımıza, sevgilerimi, selamlarımı  gönderiyorum esenlikler diliyorum.

Kazakistan’dan İnegöl Mobilya Fuarına gelerek katılım gösteren Esmerayda Hanım’a da fikirlerini sormak istedik. Ne zamandan beri geliyorsunuz, memnun musunuz?

SENEYE DAHA ÇOK FİRMA GELECEK

 Biz 2017 yılında geldik buraya, 5 sene önce 5 şirket getirdik buraya Kazakistan, Özbekistan o bölgeden bu yıl  100 şirket getirdik. İnşallah gelecek sene bunu 150 olması ile ilgili şimdiden çalışmalar yürütüyoruz. İnegöl gerçekten çok değişik bir fuar, çok memleket gezdim ama İnegöl çok farklı. Satışlarla ilgili özel çalışmalar yapıyoruz bizleri çok iyi ilgi gösteriyorlar bizde bu anlamda tercihimizi İnegöl’den yana gösteriyoruz. Gelen arkadaşlarımıza sadece alışveriş yapacaksanız mobilya alacaksınız İnegöl’den alacaksınız diyoruz. Çünkü İnegöl’de her şey var, bütün imkanları var ve bu anlamda biz buraya birlikte gelmiş olduğumuz 100 firma ile birlikte alışverişimizi İnegöl’den gerçekleştiriyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir