Haberler

MOBİLYADA MARKA ÜLKE HALİNE GELDİK

Türk mobilyasının dünyaya açılan kapısı Uluslararası İFF 2025 İstanbul Mobilya Fuarını değerlendiren İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan AYHAN, 5 milyar dolarlık mobilya ürünleri ihracatı ile Türkiye artık marka ülke haline geldi, bu başarıda 1 milyarlık dolarlık pay ile İnegöl mobilyacıları önemli bir yer tutuyor dedi.

Tüyap ve İstanbul Fuar Merkezi olmak üzere toplam 26 Hall’de gerçekleşen fuarın, 13 ülkeden katılımcılarla başarıyla sona erdiğini belirten AYHAN; Türkiye artık mobilyacılıkta dünya ölçeğinde kalite standardını yakalamış durumda. Fuar sürecinde gördük ki dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ziyaretçiler, mobilya ile anılan ülkelerin ürünlerini ürünlerimiz ile kıyaslar hale gelmiş. Ülkemizin bu sektörde daha fazla markalaşması, tasarım odaklılığını artırması ile daha iyi noktalara da geleceğine inanıyoruz. Bu kapsamda devlet desteklerinin artması gücümüzü pekiştirecektir.”

  “MOBİLYA SEKTÖRÜ MİLYONLARCA İNSANA İŞ KAPISI OLUYOR”

Mobilya sektörünün cari dengede fazla veren bir sektör olduğunu ifade eden AYHAN; “İhracatı ithalatından çok daha yüksek bir alan olan mobilya sektörünün bugün sadece üretim ayağında 250 binden fazla çalışanı var. Türkiye genelinde 30 binden fazla mağazadaki satış personeliyle birlikte diğer sektörlerde oluşturduğu istihdamı da düşündüğümüzde bu sektör milyonlarca insana iş kapısı oluyor. İnsanların bu sektöre yönelmesi adına belirli düzenlemeler yapılırsa başta mavi yaka olmak üzere birçok yeni istihdama kapı aralayacak bir sektörden bahsediyoruz. Bu nedenle Mobilya sektöründe ülkemizin ihtisaslaşması gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda mobilya sektörüne önemli bir katkıda bulunan küçük ve orta ölçekli sanayi sitelerinin desteklenmesi, önlerinin daha fazla açılması gerekmektedir. Mobilya sektörü; metal işlemeciler, cam sanayi, sünger sanayi, boya-kimya sanayi, hırdavat ve tekstil sektörü gibi birçok alanı destekleyen ve geliştiren bir sektör olarak öne çıkıyor. Bu sektör, sirkülasyonun yüksek olduğu bir alan olarak biliniyor. Kullanım yoğunluğuna bağlı olarak ülkemizde oturma gruplarının ortalama 4 yılda bir, yatak odası gruplarının ise 8 yılda bir değiştiğini gözlemliyoruz. Bu değişim sıklığı ile birçok sektörün ticari hacmine önemli bir katkımız olduğuna inanıyoruz” dedi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bir cevap yazın