Mobilya insanoğlunun gereksinimlerini karşılayan bir materyal olmakla beraber günümüzde tüm yaşam alanlarında birlikteliğimizin olmazsa olmaz bir parçası konumuna gelmiş teknolojik gelişmeler sonucu insan marifeti ile üretilen ve yaşamımıza artı değer katan olarak tanımlaya biliriz.

  • Mobilyanın kullanılacağı mekânın fiziki yapısı, özelliği ve kullanım amacına uygunluğunun saptanarak seçim yapılması gereken unsurlardan biridir.
  • Mobilya alımında kullanıcının görüşü, beğenisi, renk, çizgi ve malzeme bilgisi önemli bir faktör olarak ortaya çıkan unsurlardan biridir.
  • Günümüzde küçük, orta ve büyük ölçekli mobilya üreticilerin çoğunluğu nedeni ile mobilya çeşitliliğinde de artış olduğu gözlenmekte, bu nedenle seçim yapma olanağı arttığından dolayı dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Günümüzde teknik, teknolojik ve endüstriyel gelişmeler sonucu üretilen mobilyaların tercih edilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisi olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Mobilya üretimi yapan işletmeler teşhir amaçlı mağaza, çarşı, dükkân, cadde veya AVM’lerde ürünlerini görsel amaçlı sergileyerek tüketicilerin seçim yapma ve mukayese yapmalarına olanak sağladıklarından dolayı bu gibi yerlerden almak istediğimiz mobilyaları gözlemleyerek seçim yapma çeşitliliğini artırmıştır.
  • Yerel, ulusal ve uluslararası fuarların yapılıyor olması, üretici, imalatçı ve tüketicilerin bu fuarları ziyaretleri neticesinde model, tasarım, renk, çizgi ve üretim konularında bilgi ve görgülerini artırmış, bu gibi aktivelerin sonucunda yeni materyaller kullanarak ve yeni modeller üretilerek rekabet ortamı yaratılmış olmakla birlikte mobilya üretici ve tüketicilerin bilinçlenmesinden dolayı mobilya seçimi konularında kalite çıtası yükselme trendinde olmasından dolayı mobilya alımında dikkat edilmesi gereken etken bir nedendir.
  • Mobilya alımında dikkat edilmesi gereken unsurların başında herhangi bir durumda lojistik, servis, montaj ve satış sonrası hizmetlerin veriliyor olmasına dikkat edilmeli, bu gibi problemler karşısında ürünün arkasında duran işletmeler tercih edilmeli.
  • Ülkemizde mobilya üretim merkezleri belli bölgelerde toplanmış durumdadır. Bu merkezlerde üretilen mobilyalar teknik, teknolojik ve endüstriyel gelişmelerden etkilenmiştir. Mobilya üretiminde kullanılan materyallerde bu bölgelerde odaklandığından teminde avantaj sağlamakta, çalışan elemanlarında tecrübe ve devamlılığı da üretilen ürünlerde de seçim yapmayı etkileyen nedenlerdendir.

 

ÖĞR. GÖR. MUSTAFA KASTAN  (İMYO. MOB. DEK. PRG. BŞK.)

 

ESNAF VE SANATKÂR

İster gezici ister sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedenî çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseleri, ifade eder.
Esnaf ve sanatkarlar yanlarında çalışanlar hariç, faaliyete başladıkları tarihten itibaren en geç 30 gün içinde sicile kayıt edilmesi gereken hususları, bağlı bulundukları sicile tescil ve gazetede ilan ettirmekle yükümlüdürler.
Bu yükümlülüğü yerine getirmediği tespit edilenler birlik tarafından ruhsat vermekle yetkili ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilir. İlgili kurum ve kuruluşlar, sicil kaydı yapılana kadar bunların faaliyetlerini durdurur.

Esnaf ve sanatkarların sicile kayıtlarında, kendilerinin vergi mükellefi olduklarının belgelenmesi istenir.
Sicile her bir meslek için ayrı kayıt yapılması ve her bir kayıt için alınması gereken ücretlerin ayrı ayrı alınması gereklidir.

Sicile kaydı yapılan esnaf ve sanatkârların ilgili odaya kayıt için bilgilerinin gönderilmesi, sicil tarafından elektronik ortamda Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında gerçekleştirilir.

Sicile kayıt olan esnaf ve sanatkârlara ait bilgiler sicil tarafından; elektronik ortamda, iş yerlerinin bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına, iş yerleri seyyar olanların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına; meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odası bulunmayanların bilgileri ise karma odaya, karma oda yoksa meslek ve sanatları ile ilgili en yakın odaya kayıt için gönderilir.

İlgili oda yönetim kurulu, bu kişilerle ilgili üyelik kararlarını ilk toplantısında alır. üye kayıt defterine teselsül eden numara ile kayıtları yapılır. Odaya kaydedilen üyeye, bir kayıt sicil numarası ve bir üye kimlik kartı verilir.

Tescil ilgilinin bizzat talebi üzerine yapılır. Tescilini isteyen kişi, sicil memuruna; sicile kayıt için başvuru formunu ve formda zikredilen belgeleri ibraz etmeye mecburdur.

Oda kuruluş yeter sayısına ulaşılamadığı için oda kurulması mümkün olmayan yerlerdeki esnaf ve sanatkârların kayıtları birlik marifetiyle tutulur. Esnaf ve sanatkârlara odalarca verilen hizmetler, ilçelerde şube açmak suretiyle birlik tarafından verilir.

Aynı iş yerinde birden fazla konuda faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar esas faaliyeti ile ilgili odaya kayıt olurlar. Ancak, üye isterse yükümlülüklerini yerine getirmek kaydıyla diğer faaliyetleriyle ilgili odalara da sicil marifetiyle kayıt yaptırabilir.

Aynı faaliyetten dolayı, esnaf ve sanatkarlar odalarına kayıtlı olanlar, ticaret, sanayi ve deniz ticaret odalarına kaydedilemezler. Ticaret, sanayi ve deniz ticaret odalarına kayıtlı olanlar esnaf ve sanatkarlar odalarına kaydedilemezler.

Esnaf ve sanatkarların, aynı çalışma bölgesi içinde aynı meslek kolunda, farklı  iki odaya birden kayıt yaptırmaları söz konusu değildir. Bu nedenle çalışma bölgesindeki oda kaydı yeterlidir. Esnaf ve sanatkar aynı zamanda farklı iki mesleği icra ediyorsa; ayrı ayrı iki odaya kayıt yaptırabilir.

Esnaf ve sanatkarlar da başka bir il sınırında işyeri açtıklarında, bulundukları Esnaf ve Sanatkar Siciline ve ilgili odaya kayıt olmak zorundadır.

Ülkemizde ticari ve mesleki faaliyette bulunmak için gerekli izin ve müsaadeyi almış olan yabancı devlet uyruğunda bulunanların  ilgili odaya kaydının yapılması gerekmektedir.

ÜYELİK ŞARTLARI NELERDİR?

  1. a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı devlet tabiiyetinde bulunmakla beraber Türkiye’de sanat ve ticaret yapıyor olmak.
  2. b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak.
  3. c) Vergi mükellefi olmak ya da vergiden muaf olmak.
  4. d) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıtlı olmamak

Esnaf odalarına üye olmak için E-Yoklama tutanağı ve 5 fotoğraf ile kimlik fotokopisi yeterlidir. Üye olacak kişinin kendisi yada vekalet verdiği kişi odaya başvurmalıdır.

 ÜYENİN GÖREVLERİ

1-Kayıt ücreti ve yıllık aidatı ödemek,

Kayıt ücreti kayıt esnasında, yıllık aidat nisan ve ekim aylarında iki eşit taksitte ödenir. Oda kaydını sildiren üyelerin aidatı üye kaydının silindiği ay itibarıyla alınır.

2- Süresi içinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma payları için esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları yönetim kurullarınca verilen kararlar ilam hükmünde olup icra dairelerince yerine getirilir. Gecikme zammı, yıllık aidatın ve katılma payının bir mislini geçemez.

3-Yıllık aidatlarını ödemeyen üyelere, ödeme yapılıncaya kadar odaca yapılacak hizmetler ile düzenlenecek ve onanacak belgeler verilmez.

4-Oda organlarının yetkileri dahilinde alacakları karar uymak zorundadırlar.

 ÜYELİĞİN SON BULMASI

Aşağıda belirtilen durumlarda üyenin oda kaydının silinmesine yönetim kurulu tarafından karar verilir, durum sicile bildirilerek kaydın silinmesi temin edilir ve kaydı silinen üyeye oda tarafından on gün içinde üyenin odaya bildirdiği iş yeri veya ikamet adresine yazılı olarak bildirilir.

  1. a)     Daimi olarak odanın çalışma bölgesi dışına çıkanlar.
  2. b)     Üyelik  şartlarından herhangi birini kaybedenler veya bu şartlardan herhangi birine sahip olmadığı sonradan anlaşılanlar.
  3. c)      Sanat ve mesleğini yapmaktan sürekli olarak men edilenler.
  4. d)     Vergi mükellefiyetini sildirenlerden altı ay içinde tekrar vergi mükellefiyeti tesis ettirmeyenler.

Üyelikleri sicil tarafından silinenlerden, üye niteliğini tekrar kazananların oda üyeliği sicil tarafından tekrar tesis edilir. Bu şekilde üyeliği tekrar tesis edilen üyenin daha önce kazanmış olduğu hakları aynen devam eder. Ancak, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yetkili organlarında görevli olup da oda üyeliği yukarıdaki sebeplerden dolayı kesintiye uğrayanların yetkili organlardaki görevleri de kendiliğinden sona erer. Bu kişiler üyeliklerini tekrar kazanmış olsalar dahi o döneme ilişkin yetkili organ üyelikleri devam etmez.

 

YONGA LEVHA

Odun hammaddesinin, yongalama makinelerin de küçük parçalara bölünüp, kurutma fırınında belli bir nem oranına indirilip, eleme işleminden sonra, tutkal, sertleştirici madde ve hidrofobik özelliğini sağlayan maddelerinin karıştırılıp sıcaklık ve basınç altında belirli bir sürede preslenmesi sonucunda geniş ve büyük yüzeyli levhalar halinde meydana gelen ahşap esaslı üründür. Piyasada Sunta (Suni Tahta) şeklinde de söz edilmektedir.

 

   210X280    183X366
6 mm
8 mm
10 mm
12 mm
16 mm
18 mm
25 mm
30 mm

 

 

Neme Dayanıklı Yonga Levha

Suya ve neme karşı standart levhalara göre daha yüksek mukavemet gösteren, piyasada yeşil sunta diye adlandırılan levhalar dır. Müşteri taleplerine göre özel ölçüler de üretimi gerçekleştirilmektedir.

MDF

 

MDF orta sertlikte bir levha olup, termomekanik olarak odun veya diğer selülozik hammaddelerden elde edilen liflerin belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra yaklaşık %9-11 oranında termosetting (sıcaklıkta katılaşan) karakterli bir tutkal ile tutkallanarak sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle oluşan homojen yapıda levhadır.

MDF, kelime anlamı ile orta yoğunlukta lif levha anlamına gelmekte ve Medium Density Fiberboard kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

MDF yapısı itibariyle her noktasının homojen yoğunlukta olması, standart boyutlarda elde edilebilmesi, freze işlemlerindeki mükemmelliği, yüzey ve kenarlardan uygulanan vidaları iyi tutması nedeniyle tercih edilmektedir.

 

 

 

 

210X170 210X280 210X340 220X280 183X366
ZIMPARASIZ ZIMPARASIZ ZIMPARALI ZIMPARASIZ ZIMPARALI ZIMPARALI
2,7 mm
4 mm
5 mm
6 mm
8 mm
9 mm
10 mm
12 mm
14 mm
16 mm
18 mm
22 mm
25 mm
30 mm

 

Melaminli Yonga Levha – MDF

 

Sıcaklık ve basınç altında emprenye edilmiş kağıt ile yonga levhanın veya MDF levhanın belirli bir sürede preslenmesi sonucunda ortaya çıkan dekoratif amaçlı paneldir.

Desen ve düz renkler farklı pres sacı ile çeşitli dokularda doğala en yakın yüzeyi elde edecek şekilde üretilmektedir.

 

 

 

YONGA LEVHA 210X280 183X366
6 mm
8 mm
12 mm
16 mm
18 mm
25 mm
 30 mm
   

 

MDF 210X280 183X366
6 mm
8 mm
10 mm
12 mm
14 mm
16 mm
18 mm
22 mm  
25 mm
30 mm

 

 

Boyalı Yonga Levha – MDF

 

Ham yonga levha veya MDF yüzeyine baskı silindir yöntemiyle astar, macun, çift kat ana boya, eğer desen boyama yapılacaksa o desene ait mürekkep ve son kat olarak cila uygulaması neticesinde elde edilen üründür.

Levha yüzeyine uygulanan astar, macun, ana boya ve mürekkepler su bazlı ürünlerdir. Boyalı levha yüzeyine parlaklık kazandırmak ve çizilmelere karşı yüzey direnç oluşturmak maksadıyla son kat olarak uygulanan cila solvent bazlı olup, cila uygulanan levha ultra viyole ışınlara tabi tutularak, cila içindeki solvent tamamen uzaklaştırılıp cila pişirilmektedir.

 

 

YONGA LEVHA DÜZ
TEK YÜZ
DÜZ
DÜZ
DESEN
TEK YÜZ
DESEN
DESEN
6 mm 210 x 280
8 mm 210 x 280
8 mm 183 X 366
18 mm 210 x 280
18 mm 183 x 366
 

 

 

 

       
MDF DÜZ
TEK YÜZ
DÜZ
DÜZ
DESEN
TEK YÜZ
DESEN
DESEN
2,7 mm 210 x 170
2,7 mm 210 x 280
4     mm 210 x 280
5     mm 210 x 280
6     mm 210 x 280
8     mm 210 x 280
18 mm   210 x 280

 

Oda üye kartınızla indirim alabileceğiniz kurumlar şunlar:

1 – Alfa OSGB

2 – Ekomar AVM

3 – İlk Adım Anaokulu

4 – Bursa Hayat Hastanesi

5 – Cihangir Hastanesi

6 – Bursa Esentepe-Anadolu Hastanesi

7 – Bursa Doruk Sağlık Grubu

8 – Genç Ajans

9- İnegöl Okyanus Koleji

10-Kare Yangın Otomasyon Sistemleri

11- Özel Elit Grup Okulları

12-İnci Dental Diş Kliniği

13- Arifan Kırtasiye

14-Yeni Nesil Kurs Merkezi

15-Kılıç Ticaret (Lassa ve Bridgestone Bayii)

16- Ortakçı Akademi

17-Birikim Kurs

18- İnegöl Quantum Bilim Teknoloji ve Sanat Akademisi

19- Açı Özel Öğretim Kursu

20- Özel Dent İnegöl Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

A.TR Dolaşım Belgesi Nedir?

A.TR Dolaşım Belgesi, Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği uyarınca, işlenmiş tarım ürünleri de dahil olmak üzere sanayi ürünlerinde serbest dolaşıma ilişkin hükümlerin uygulanması için gerekli koşulların yerine getirilmiş olması halinde, ihracatçının veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcisinin talebi üzerine gümrük idareleri ya da bu idarelerce yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenen belgelerdir.

Tamamen Türkiye’de veya AB’de elde edilmiş eşya, Türkiye veya AB’de ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi veya eş etkili vergi veya resimleri tahsil edilmiş ve bu vergi veya resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamış olan üçüncü ülkeler çıkışlı mallar, Türkiye’de veya AB’de serbest dolaşım durumunda sayılır.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) gümrük birliği gümrük bölgesinde, serbest dolaşımda bulunan eşya için ihracatçı ülke yetkili makamlarınca düzenlenmiş ve gümrük idaresince vize edilmiş A.TR dolaşım belgesi muhteviyatı eşyanın Türkiye-AB gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesi için ayrıca bir menşe belgesi gerekmemektedir. Ancak, her ne sebeple olursa olsun ithalatçının ihracatçıdan eşyanın menşe statüsünü kanıtlayacak bir belge talep edilmesi halinde, serbest dolaşımda bulunan eşyanın tercihsiz menşe statüsünü kanıtlamak üzere menşe şahadetnamesinin; tercihli menşe statüsünün ispatı için ise yürürlükteki “Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında Serbest Dolaşımda Bulunan Eşyanın Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanmasına Dair Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde Tedarikçi Beyanının düzenlenmesi olumlu mütalaa edilmektedir.
A.TR Dolaşım Belgesi Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır?
Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan,  Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

Not: A.TR Dolaşım Belgesi satış ve onayı odamızdan gerçekleştirilmektedir.

EUR.1 Dolaşım Sertifikası Nedir?
EUR.1 Dolaşım Sertifikası eşyanın menşe ülkesini gösteren belgedir. Menşeli ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tarım ürünleri ticaretine ilişkin 1/98 sayılı Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Karar hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere düzenlenir.

EUR.1 Dolaşım Sertifikası Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır?
1. Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler ile AKÇT ürünleri ve tarım ürünleri ticaretinde kullanılır. (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan,Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)

2. Türkiye’nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkelerle olan ticaretinde kullanılır.
EFTA üyeleri (İzlanda, İsviçre, Norveç, Lihtenştayn), İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Tunus, Filistin, Fas, Suriye(Serbest Ticaret Anlaşması askıya alındı. Menşe Şahadetnamesi düzenlenecektir.), Mısır, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ, Sırbistan, Şili, Ürdün, Morityus, Faroe Adaları, Moldova

FORM A Özel Menşe Şahadetnamesi Nedir?
Genelleştirilmiş Preferanslar Sistemi (GPS) çerçevesinde bazı ülkeler tek taraflı olarak ülkemizden yaptıkları ithalatta gümrük vergisi indirimi uygulamaktadır.

FORM A Özel Menşe Şahadetnamesi Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır?
Söz konusu Sistem çerçevesinde gümrük vergisi indiriminden yararlanılabilmesi için ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Japonya, Ukrayna, Kazakistan, Beyaz Rusya  ve Rusya Federasyonu  “Form A” menşe şahadetnamesi düzenlenmesini istemektedir.
ABD ve Avustralya GTS uygulamakla birlikte, FORM.A belgesi  doldurulması zorunlu değildir. Kanada ve Yeni Zelanda resmi tasdik istememektedir. Belgenin ihracatçı tarafından doldurulması yeterlidir. 8 no.lu hane malın tamamıyla Türk Menşeli (%100 Türk malı) olması durumunda tüm ülkeler için “P” harfi yazılacaktır. Diğer durumlarda; Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ve Ukrayna için “Y” harfi ile Türk Menşeli olmayan ithal girdinin ihraç edilen malın FOB fiyatı içindeki yüzde payı ile birlikte yazılacaktır. (Örnek: “Y”20%). Japonya için “W” harfi ile malın GTİP no.sunun ilk dört rakamı birlikte yazılacaktır. (Örnek: “W”96.18) Kanada için “F” harfi yazılacaktır. Avustralya için 8. Kutu boş bırakılacaktır.

“Form A” menşe şahadetnameleri yalnız İngilizce veya Fransızca olarak düzenlenmelidir (Rusya Federasyonu için Rusça düzenlenebilir). Adresler dışında Türkçe ifadeye yer verilmemelidir.

Kapasite Raporu; bir firmanın, mevcut makine parkı ve işgücüyle, bir yıl zarfında kaç birimlik üretim yapılabileceğinin belli kriterlerden hareket ederek bilimsel bir şekilde belirlenmesi sonucu düzenlenen belgedir. Kapasite raporunun geçerlilik süresi 2 yıldır.

KAPASİTE RAPORU TANZİMİNDE AMAÇ NEDİR?

Kapasite raporları ülkenin sıni üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak amacıyla sanayi bilgi sistemini oluşturmak, sanayi sicil belgesi almak, teşvik, tahsis, ihaleler ile bazı belgelerin alınması vb. işlemlerde kullanılmak amacıyla düzenlenirler.

KAPASİTE RAPORU NERELERDE KULLANILMAKTADIR?

Kapasite Raporları;

  • Yatırım Teşvik Belgesi, KOSGEB,
  • Dahilde İşleme İzin Belgesi,
  • Geçici Kabul İzin Belgesi müracaatlarında ve bu belgeler kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında, Yasal bir zorunluluk olan ve indirimli tarifeden elektrik ve doğalgaz alımı için de gerekli görülen Sanayi Sicil Belgesi müracaatlarında,
  • Muhtelif İthalat ve İhracat işlemlerinde,
  • Resmi ve özel ihalelerde,
  • Yurtiçi ve yurtdışı kredi teminlerinde,
  • Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımlarda,
  • Tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan hammaddelerin temininde,
  • İmalatçı belgesi alımında,
  • Vergi incelemelerinde,
  • Kamunun muhtelif amaçlı incelemelerinde, gerekli olmaktadır. Ayrıca ülkemizin sanayi envanterinin çıkartılması çalışmaları ile seferberlik plan ve programlarına ışık tutmaktadır.

KAPASİTE RAPORU İÇİN KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Odamız üyesi olan,

  • Sigortalı işçileriyle üretim yapan,
  • Adresi tescil edilmiş bir işyeri olan,
  • Gerekli makine ve tesisatı bulunan sanayiciler Kapasite Raporu tanzimi için başvurabilirler.

Mobilya sektöründeki ambalajlama daha çok ürünü korumaya ve tüketiciye herhangi bir özelliğini yitirmeden ulaşmasını sağlayacak niteliklerde olmalıdır. Mobilya ürünlerinin hacimsel anlamda büyük ve ağır olması nedeni ile kullanılacak ambalaj tekniğinin de bu kriterlere yanıt verecek nitelikte olması önem kazanmaktadır.

MOBİLYA AMBALAJININ İÇERİĞİ

Mobilya ürünlerinin tüketiciye ulaşması için geçirdiği süreçte ambalaj içerisindeki ürünün çeşitli dış etkenlerden korunmasını en üst düzeyde sağlayacak şekilde olmalıdır. Bunun yanı sıra ürün ambalaj içerisinde doğru istifleme tekniğinde ve parçaların birbirine hasar vermesini önleyecek düzende olması önemlidir.

Parçalı (demonte) olarak sevk edilen yerinde montajlı ürünlerde her parça ilk sefer hangi yerde ise her seferinde de aynı yerde olacak şekilde istifleme şablonu olmalıdır. Mobilya ürünleri kısmen veya tamamen montaj gerektirdiğinden paket içerisinde mutlaka açık ve net tariflendirilmiş montaj kılavuzu bulunmalıdır.

Montaj kılavuzu ürün nihai tüketiciye ulaştığında herhangi bir tarafına zarar gelmeden kurulmasını sağlayacak en önemli etkendir. Hangi pakette hangi bağlantı elemanının olduğu montaj kılavuzunda numaralandırılmış olarak gösterilmelidir.

Ahşap mobilyaların ambalajında parçaların sevkıyat anında birbirlerine sürtünmemesi ve keskin köşelerin diğer parçalara zarar vermemesini sağlayacak şekilde koruyucu kullanılmalıdır. Özelikle mobilya köşeleri kolay deformasyona uğrama riski taşıdığından bu kısımlar köşe kartonu veya poliüretan köşe koruyucular ile korunmalıdır.

Paketleme anında parçalar üst üste geliyor ise tüm yüzeyleri öncelikle dalgalı kraft malzeme ile sarılıp bunun üzeri ince poliüretan örtüler ile kaplanmalı, daha sonra diğer parça konmalı ve ürünün tamamı kutu içerisine konulduktan sonra boş kalan kısımlar ürünün paket içerisinde gezmesini önlemek için kalıplanmış poliüretan (strafor) malzeme ile doldurulmalıdır. Kullanılacak koli sistemi mutlaka çift ondüleli (dopel) ve kraft malzemeden üretilmiş olmalı.

Eğer ürün için özel kalıplanmış poliüretan parçalar hazırlanmadıysa bunun yerine parçaların koli içerisinde gezinmesini önlemek için balonlu naylon ile tamamen sarılıp bantlanmalı veya balonlu naylon ısı ile yapıştırılıp oluşabilecek sürtünme önlenmelidir. Koli üzerinde, koli içeriğini gösteren liste veya resim bulunmalıdır.

MOBİLYANIN AMBALAJLAMA YÖNTEMLERİ

Ambalajlama işleminin ürünü deforme etmeden korunmasını sağlayacak yöntemin içerisinde ısı ile yapılan işlem var ise bunun mobilya yüzeyine direkt uygulanmayacak şekilde arasında bariyer olması veya ısı işlemsiz ambalajlama yapılabilir yöntemler kullanılması önem kazanmaktadır.

Streç sarma işlemi, sadece sevkıyat için gerekli olan ambalajlamanın dışında, fabrika içi taşımalarda da kullanılan pratik ve kolay uygulanabilir maliyeti düşük bir yöntem olması nedeni ile tercih edilmektedir. Özelikle palet üzerinde hareket gören malzemeler de, devrilme ve dağılmayı önlemek için streç ile sarıldıktan sonra, fortlift ile taşınabileceği gibi, yarı mamul stokları streç ile sarılarak raflarda istiflenebilir. Bu uygulamalar işletmenin üretim mantığı ile doğru orantılı olarak tercih edilmelidir.

Mobilya ambalajında balonlu naylon veya streç naylon ile sarma ya da vakumlama işlemi parçaların stabilitesini sağlamak ve deniz aşırı sevkıyatlarda dışarıdan gelebilecek su ve nemi önlemektir. Karton koli içerisinde iyi tasarlanmış bir diziliş söz konusu olduğunda (parçalar hiçbir şekilde oynamadan bir birini tamamlayan ölçü ve boyutlarda ise koli içerisinde boşluksuz dizilim sağlar ve hareket etmeyeceği için zarar görme riski azalır.) streç veya şiring ambalaj yapılmayabilir.

Ürünü dış etkenlerden koruyan ve nihai tüketiciye sorunsuz ulaşmasını sağlayan ambalajlama her sektörde olduğu gibi ahşap sektöründe ve özellikle mobilya sanayinde önem verilmesi gereken konuların başında gelmektedir.

Ürünün tasarım aşamasından itibaren başlayan ambalaj şekli ve ambalajın içerisindeki dizilişi de ayrı bir tasarım çözümlemesi olmalıdır. Ürünün tasarımı sadece görsellik, ergonomi ve işlevsellik değil, bunun kolay kurulum ve ambalaj çözümleri de aynı titizlik ile üzerinde çalışılması gereken konulardır.

Ağaç işleri End. Yük. Müh. Dr. Sabit TUNÇEL’in sitesin www.sabittuncel.com ‘dan alınmıştır.

Ahşap sektöründe kullanılan malzeme ve yarı mamul ürünlerin hepsi kolay alev alabilme özelliğine sahip olması işletmelerde yangın tehlikesini ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle alınması gereken önlemler ve işletmelerimizde yangın önleme bilincinin oluşması son derece önemlidir.

Birçok işletmemiz de bu tehlike göz ardı edilmekte ve sonu hüsran olmaktadır. Aslında bu tehlike alınacak önlemler ile çok rahatlıkla önlenebilmekte ve milli servetimiz olan işletmelerimiz küçük bir dikkatsizlik veya tedbirsizlik ile yok olması önlenebilmektedir.

 

SİGORTA YETİYOR MU?

Türkiye’de endüstriyel mobilya üretiminde yangın önleme ve yangınla mücadele teknikleri rayına oturabilmiş değildir. Bu tekniklerin oturtulabilineceği bir ray bile mevcut değildir. Yangın söndürme firmaları, sektöre özel çözümler sunamamaktadır. Bu yetersizlik yangın söndürme firmalarının sektöre ve malzeme tanımlarına uzak kalmalarından kaynaklanmaktadır. Mobilya sektörü birçok alt sektörleri de içerisinde barındırmaktadır. Bu da konunun kapsamının çok geniş olmasına neden olmaktadır. Özellikle döşemeli malzemede birçok petrol türevi ürün kullanılması. Cilalı ürünlerde patlayıcı ve parlayıcı maddelerin olması, ahşap malzemenin kendisinin yanıcı özelliğinin bulunması, yine ahşap malzemenin plastik ve plastik türevi malzemeler ile kompozit bir yapı içerisinde kullanılması gibi birçok yanmada etken maddenin farklı oran ve içeriklerde bu yapı içerisinde yer alması aslında işin ne kadar vahim olduğunu göstermektedir.

Bu nedenle ahşap sanayinde kurulan/kurulacak olan işletmelerin fizibilite çalışmalarında yangın tedbirleri ile ilgili çalışmalarında yapılması son derece önemlidir.

Firma sahiplerinin ve yatırımcıların ön planda tuttukları yatırım ve işletim maliyetleridir. Fabrikalarını güvence altına almak için sigortalatmak yolunu seçmektedirler. Sigortalamak sadece yangınının zararlarını karşılayabileceği psikolojik bir koruma şemsiyesi oluşturmaktadır. Oysaki; aynı işletmenin tekrar kurulması en az bir yıldır. Bu da bir yıllık iş kaybı dolayısıyla zarar hanesine yazılmış bol sıfırlı rakam demektir. Unutmayalım ki; sigorta yangını önlemiyor sadece beyan ettiğiniz ölçüde zararınızı karşılamayı taahhüt ediyor.

Sigorta şirketlerinin mobilya fabrikalarında kapsama aldıkları makine, tesis, hammadde ve mamul gruplarını kapsamaktadır. Bu kapsamın diğer bacağı ise tesisin yangın söndürme ve alarm sistemlerini içermektedir. Eğer fabrikanın yangın ikaz ve söndürme sistemleri yönetmelikleri karşılıyor ise bu sadece sigorta risk faktörünü düşürecek, prim ödeme limitlerinizi aşağıya çekecektir.

YAPILMASI GEREKENLER

Yangın doğal afet değildir, bu felaketi alacağımız bilinçli önlemler ile önlemek hatta yangının oluşumunu önlemek tamamen bizim elimizdedir. Yangının en büyük yardımcısı tedbirsizlik ve adamsendeci yaklaşımdır.

  • Doğru çözümleri, yönetmelikleri de karşılayacak kapsamda ve gerçekçi mali analizler ile yapılmalıdır. Bu çözümleri şu başlıklarda toplayabiliriz.
  • Yangın söndürme sistemi ile kullanım suyu depoları ve hidroforları ayrı tutulmalı (Birçok firma maalesef her iki sistemi ortak kullanmaktadırlar).
  • Yangın söndürme sistemi fabrika yerleşim alanı ve planı dikkate alınarak seçilmelidir.
  • Yangın tesisatında devamlı basınçlı su bulundurulmalı, kaçaklara dikkat edilmelidir.
  • Kuru yangın söndürme tüplerinin ve sulu müdahale hortumlarının önleri devamlı açık olmalıdır.
  • Makinelerin elektrik beslemeleri, toz toplama sistemlerinin elektrik panoları, firmanın elektrik müşavirlerince termal kameralar ile periyodik kontrollere bağlanmalıdır. Aşırı ısınan kablo, kontaktör, ve diğer elektrik ekipmanlarının ısınma nedenleri araştırılmalı ve doğru çözümler uygulanmalıdır. Elektrik ile çalışan cihazlar tozlu ortamlarda yangın çıkarabilecek en önemli ekipmanlardır.
  • Toz toplama sistemlerinin temizlik ve bakımları periyota bağlanmalıdır. Mümkünse toz toplama kanallarına kıvılcım algılayıcıları ve su püskürtme valfleri takılmalıdır.
  • Kaynak, taşlama gibi metal doğrama makinelerinin imalatta kullanımına çok dikkat edilmeli, maksimum koruyucu önlemler alınmalıdır. Aynı ortamda ise bu tür aletler çalıştıkları sırada toz toplama çalıştırılmamalı, çevresi hammadde, yarı mamul ve mamullerden arındırılmalıdır. Doğru olan ise Metal atölyesinin ahşap imalatından tamamen ayrı bir mekânda bulunmasıdır.
  • Tiner gibi parlayıcı malzemeler rutubetli ortamlarda muhafaza edilmeli, küçük plastik açık kaplarda bu tür malzemeler açıkta bırakılmamalıdır. Kullanımdaki yanıcı malzemeler ve bu malzemeler ile nemlendirilmiş temizleyiciler, metal ve kapalı kaplarda korunmalıdırlar. Ayrıca bu tür malzemeler malzeme depo tarafından kontrollü bir şekilde üretime verilmelidir. Parlayıcı madde deposu fabrika dışında olmalı ve aydınlatma sistemi kesinlikle flüoresans lamba olmamalı. Aydınlatma sisteminin anahtarı depo dışında bulunmalı. Ortamda bulunan uçucu gazlar en ufak kıvılcımda parlayabileceği unutulmamalıdır.
  • Personel yangın koruma sistemleri hakkında eğitilmeli ve yangın ekipleri kurulmalıdır. Firmaya giren her personelin uyum sürecinde yangın eğitimleri verilmelidir.
  • Yerel yönetimlerce (İtfaiye Müdürlükleri) yangın eğitimleri ücretsiz verilmektedir. Bu eğitimler işletmeler tarafından planlı eğitimler içerisine alınmalıdır.

– Yangın söndürme cihaz ve ekipmanları içerisinde bulunan seyyar yangın söndürme tüpleri kesinlikle yangın olasılığının yüksek olduğu bölümlerin çerisinde değil. O mekânda yangın çıktığında alınıp yangının çıktığı bölüme hemen ulaşılabilecek uzaklıkta olmalıdır. Kesinlikle yangın olasılığı olan kapalı mekân veya odaların içerisinde değil yangın anında müdahale edilebilmesi için dışarıda bulunmalıdır.

YANGIN OLASILIĞINDA GEZİN

İşletmelerin büyüklüklerine ve ürün içeriklerine bağlı olarak yangın koruma ve müdahale içeriği uzmanlarca planlanmalıdır. Fabrikalarda üretimin en büyük düşmanı işletme körlüğüdür. Bu körlük işçilerin alışıldık düzende üretim yapmalarından ve bir hatayı defalarca tekrarlamalarından kaynaklanır. İşletme sahiplerinin körlüğü ise yoğun iş temposuna kapılarak yangın tehlikelerini gözden kaçırmalarıdır. Gözden kaçırdıkları bu nokta kendilerine (her ne kadar sigortalı işletmeler de olsa) çok büyük kayıplara yol açabilecektir.

Bugün işletme sahipleri ve yöneticileri işletmelerini gezerken tesislerine bir de yangın olasılığını düşünerek gezmelerini öneririm. Eminim ki; çok şey görecekler.

Güvenli günler dileğimle.

Elektronik Mühendisi  – Osman BUCAK

Ağaç işleri End. Yük. Müh. Dr. Sabit TUNÇEL’in sitesi www.sabittuncel.com ‘dan alınmıştır.

KOSGEB

KOSGEB’in temelleri, Küçük Sanayi Yayım Hizmetlerinin Geliştirilmesi “KÜSGET” ile Sınai Eğitim ve Geliştirme Merkezi “SEGEM” projeleri kapsamında atıldı.

 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı arasındaki Milletlerarası Antlaşma çerçevesinde 1973 yılında Gaziantep’te pilot proje niteliğinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan KÜSGEM, küçük ölçekli sanayi işletmelerine ortak kolaylık atölyeleri ile hizmet vermeye başladı. Bu çalışmalar daha sonraki yıllarda genel değerlendirmeye tabi tutularak 17 Haziran 1983 tarih ve 83/6744 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Küçük Sanayi Yayım Hizmetlerinin Geliştirilmesi ”ne dair Milletlerarası Antlaşmaya göre KÜSGET Genel Müdürlüğü faaliyete başladı.

 

KÜSGET, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Merkezleri ile teknik danışmanlık hizmetleri verdi. Modern işletmecilik ilkelerini bu işletmelerde uygulamaya koyan KÜSGET, dünya standartlarında kalite bilincinin yerleşmesi ve yaygınlaştırılması, teknolojik üretim seviyesinin yükseltilmesi, istihdam kapasitesinin artırılması yolunda çalışmalarda bulunarak, çağdaş yönetim becerilerinin kazandırılması için teknik altyapının kuvvetlendirilmesine ilişkin hizmetleri gerçekleştirdi.

 

Bakanlar Kurulu’nun 10 Kasım 1978 tarih ve 7/16728 sayılı kararı ile onaylanıp yürürlüğe giren “Sınai Eğitim Hizmetlerinin Verilmesi ”ne dair Milletlerarası Antlaşmaya göre SEGEM Genel Müdürlüğü faaliyete başladı.

 

SEGEM, KOBİ’lerin eğitim ihtiyacını karşılamak üzere çok sayıda eğitim programı düzenledi. Eğitim faktörünün öneminden hareketle, küçük ve orta ölçekli işletme çalışanlarının ve yöneticilerinin, hayat boyu eğitim anlayışını yaygınlaştırmak amacıyla hizmet verdi.

 

KÜSGET ve SEGEM’in proje anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirmeye çalıştığı bu hizmetlerin süreli olması, yurt düzeyinde duyulan ihtiyacı yeterince karşılayamaması vb. nedenlerle, iki kuruluşun bir çatı altında birleşerek daha kapsamlı, ülke genelinde sürekli ve yaygın hizmetler verebilecek bir yapıya kavuşturulması amacıyla, 3624 sayılı “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kurulması Hakkında Kanun” hazırlanarak 20 Nisan 1990 tarih ve 20498 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlandı.

 

1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kurulmuş olan KOSGEB, bu tarihten 2009 yılına kadar imalat sanayi KOBİ’lerine hizmet ve destekler verdi. Ancak, ülkemizde imalat sanayi sektörü dışındaki sektörlerin ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyelinin artması ve imalat sanayi dışındaki sektörlerdeki KOBİ’lerden gelen talepler, KOSGEB’in hedef kitlesini tüm KOBİ’leri kapsayacak şekilde genişletmesi gerekliliğini gündeme getirdi.

 

Bu doğrultuda “3624 sayılı KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair 5891 sayılı Kanun ”un 5 Mayıs 2009 tarih ve 27219 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’ler de KOSGEB hedef kitlesine dâhil edilerek KOSGEB ülkemizin KOBİ’lerinden sorumlu ulusal kuruluşu olma niteliğine kavuştu.

 

2017 yılına gelindiğinde ise KOSGEB, teknolojik alanlar ve yerli üretim başta olmak üzere sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin desteklenmesine ağırlık vermeye başladı. Bugün KOBİ’lerin yerli ve milli imkânlarla teknoloji odaklı üretim yapabilmeleri için gerekli desteği vermeye devam ediyor.

Yeşil Sanayi Destek Programı

1) Kimler başvurabilir?

 

Proje teklif çağrıları ilan tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş küçük ve orta büyüklükteki işletmeler.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Programın amacı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamaktır.  Program kapsamında 2023 yılında “Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı 2023-1” ve “Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı 2023-2” ilan edilmiştir. İlk çağrı kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projeler desteklenecektir. İkinci çağrı kapsamında da yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projeler desteklenecektir.  2023-1 ve 2023-2 teklif çağrıları için; işletmeler Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalı, işletmenin son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalı, işletmenin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutmalı ve proje toplam bütçesi en az 1.000.000 TL olmalıdır. 2023-1 çağrısı için işletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / eşdeğer kilowatt saat (kWh) veya bu değerlerin üzerinde olması gerekmekte ve başvuru tarihinde işletmenin yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli “Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu”na sahip olması gerekmektedir.  2023-1 ve 2023-2 çağrılarına imalat sektörünün tümü ile motorlu taşıt ve motosikletlerin onarımı, bilgi ve iletişim, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler ve diğer hizmet faaliyetleri sektörlerinin rehberde belirtilen ilgili faaliyet kısımları başvurabilir. 2023-1 çağrısı kapsamında işletmelerinin çatı üstü ve/veya faaliyet gösterdiği bina/binalara bütünleşik şekilde güneş enerji sisteminin kurulması ve işletilmesi için proje başvurusu yapması beklenmektedir. 2023-2 çağrısı kapsamında işletmelerin su verimliliği, enerji verimliliği, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konu başlıklarında proje başvurusu yapması beklenmektedir.  Destek üst limiti 2023-1 çağrısı için için geri ödemeli 14.000.000 TL ve 2023-2 çağrısı için için geri ödemeli 4.000.000 TL’dir.  2023-1 çağrısı için yeni makine ve teçhizat giderleri 14.000.000 TL’ye kadar desteklenebilir. 2023-2 çağrısı için personel giderleri 500.000 TL’ye, yeni makine ve teçhizat giderleri 3.500.000 TL’ye, yazılım giderleri 500.000 TL’ye ve hizmet alım giderleri de 500.000 TL’ye kadar desteklenebilir.

 

Proje destek oranı 2023-1 çağrısı için %60 ve 2023-2 çağrısı için %70 olarak uygulanmaktadır. Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde bu oran %80’e; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde %90’a kadar çıkabilmektedir. Proje süresi en az 8 en fazla 12 aydır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

2023 yılında açılan çağrıların son başvuru tarihi 30 Kasım 2024’tür.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• KOBİ’ler

• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Programın amacı, KOBİ’lerin enerji verimliliği konusunda mevcut durumlarının tespit edilerek sorun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, gerekli stratejilerin oluşturulması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Program kapsamında; elektrik motorları etüt hizmeti desteği, elektrik motorları değişim giderleri desteği, enerji etüt hizmeti desteği ve verimlilik artırıcı giderler desteği olmak üzere dört çeşit destek bulunmaktadır.  Elektrik motorları etüt hizmeti, toplam enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan işletmeler için 5.000 TL’ye; 50 TEP’ten 100 TEP’e kadar olan işletmeler için 10.000 TL’ye kadar %100 oranında desteklenmektedir. Elektrik motorları değişim giderleri, toplam enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan işletmeler için 200.000 TL’ye; 50 TEP’ten 100 TEP’e kadar olan işletmeler için 400.000 TL’ye kadar %75 oranında desteklenmektedir. Enerji etüt hizmeti, 30.000 TL’ye kadar %75 oranında desteklenmektedir. Verimlilik artırıcı giderler, 900.000 TL’ye kadar %50 oranında desteklenmektedir.  Elektrik motorları etüt hizmeti desteği ve enerji etüt hizmeti desteği kapsamında hizmet sağlayıcı olabilen EVD şirketleri, Etüt-Proje Sertifikasına sahip kişiler ve Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunu olup Enerji Yöneticisi Sertifikasına sahip kişiler destekten yararlanan işletmelere hizmet verebilmektedir.  Destek programının süresi iki yıldır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

 

 

İş Planı Ödülü Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• Girişimciler

• KOBİ’ler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Program ile girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler ile işbirliği yapılarak girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında teşvik edilmesi için girişimcilik konulu yarışmalar sonucunda başarılı bulunan iş planlarının/iş fikirlerinin/iş modellerinin ödüllendirilmesi amaçlanmaktadır. • İş planı ödül yarışmaları 4 şekilde desteklenmektedir. Yarışma sonucunda ödülün verilebilmesi iş planı doğrultusunda öngörülen işletmenin kurulmasına bağlıdır. a) Yükseköğretim kurumları ile gerçekleştirilen iş birliği kapsamında okulda ayrı bir ders olarak girişimcilik eğitimi alan öğrenciler arasında yapılan yarışmada birinciye 25.000 TL, ikinciye 20.000 TL ve üçüncüye 15.000 TL ödül verilmektedir. b) KOSGEB tarafından uygun görülen yurtiçi/yurtdışı kurum/kuruluşlar tarafından düzenlenen yarışmalar sonucunda ilk 3 dereceye girenler için toplamda 100.000 TL’ye kadar ödül verilmektedir. c) Yurtdışı orijinli girişimlerin iş fikirlerine yönelik ödüllü/ödülsüz ulusal/uluslararası yarışmalarında dereceye girenlere 100.000 TL’ye kadar ödül verilmektedir. d) KOSGEB tarafından düzenlenen iş planı yarışmalarında dereceye giren ilk 3’e toplamda 100.000 TL’ye kadar ödül verilmektedir.

• Ödülün alınabilmesi için jüri karar tarihi/yarışma sonuç tarihi itibariyle en fazla 24 ay içerisinde işletme tarafından KOSGEB’e başvurulması gerekmektedir.

• Dereceye girenlerin işletme olması durumunda işletmenin jüri karar tarihi/yarışma sonuç tarihi itibariyle en fazla 24 ay öncesinde kurulmuş olması veya girişimci olması durumunda jüri karar tarihi/yarışma sonuç tarihi itibariyle 24 ay içerisinde kurulmuş olması gerekmektedir.

• İş planı ödülünden sadece bir defa faydalanılabilmektedir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

KOSGEB tarafından uygun görülen iş planı ödülü yarışmaları muhtelif zamanlarda gerçekleşmekte olup; ödül başvuruları bu çerçevede sürekli alınabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

İş Birliği Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• KOBİ’ler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Program ile KOBİ’lerin birbirleriyle veya büyük işletmelerle ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi ve karşılıklı fayda ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikte işbirlikleri tesis etmeleri amaçlanmaktadır.

• Desteklenen alanlar: a) Kapasite, verimlilik, ürün çeşitliliği ve kalitelerini artırmaları amacıyla ortak imalat, b) Müşteri istekleri ve pazarın talebinin karşılanması amacıyla ortak tasarım, ürün ve hizmet geliştirmeleri, c) Ürün ve hizmet kalitelerini geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuvar, d) Pazar paylarını artırmaları ve marka imajı oluşturmaları amacıyla ortak pazarlama, e) Beceri ve kabiliyetlerini geliştirmeleri ve değer zincirlerine katılmaları amacıyla yapılan işbirlikleri, f) Bunlara benzer karşılıklı fayda sağlanan, maliyet düşürücü ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki işbirliği projeleridir.

• Program kapsamında işbirliği amacıyla tesis edilecek ortaklıklar, işletici kuruluş modeli veya proje ortaklığı modeli ile gerçekleştirilir.

• Program kapsamında asgari ortak sayısı bir araya gelen işletmelerin teknoloji düzeyine bağlıdır. Teknoloji düzeyine bakılmaksızın büyük işletme ile işbirliği yapılırsa 1 KOBİ, orta-ileri teknoloji alanında işbirliği yapılırsa en az 3 KOBİ, yüksek teknoloji alanında işbirliği yapılırsa en az 2 KOBİ’nin bir araya gelmesi gerekmektedir.

• İşletici kuruluş modelinde proje ortaklarının katılımıyla ayrı bir limited veya anonim şirket kurulması gerekir. Ortaklardan birinin hisse oranı %50’yi geçemez. Büyük işletmeler ile işbirliği yapılması halinde büyük işletmenin hisse oranı %25’ten az olmalıdır. Proje ortaklığı modelinde ayrı bir şirket kurulmaz.

• Program kapsamında personel, makine-teçhizat ve kalıp, ham madde ve malzeme, yazılım, hizmet alımı ve uygun görülen diğer giderler desteklenmektedir.

• Personel desteği hariç destek oranı % 60’tır. Desteğin % 70’i geri ödemeli, % 30’u ise geri ödemesiz şeklinde verilmektedir. Satın alınacak makine/teçhizatın ve yazılımın yerli malı belgesi olması durumunda, geri ödemesiz destek oranına % 15 ilave edilmektedir.

• Destek miktarı, işletici kuruluş modelinde geri ödemesiz 1.500.000 TL, geri ödemeli 3.500.000 TL olmak üzere toplam 5.000.000 TL’dir.

• Destek miktarı proje ortaklığı modelinde teknoloji düzeyine bağlı olarak değişmekle birlikte işletme başına geri ödemesiz 225.000 TL ile 600.000 TL ve geri ödemeli 525.000 ile 1.400.000 TL arasında değişmektedir. Proje başına verilebilecek üst limit ise öncelikli teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek yatırımlar için geri ödemesiz 3.000.000 TL ve geri ödemeli 7.000.000 TL olmak üzere toplam 10.000.000 TL’dir. Diğer teknoloji grubunda ise geri ödemesiz üst limiti 1.500.000 TL ve geri ödemeli 3.500.000 TL olmak üzere toplam 5.000.000 TL’dir.

 

• Proje süresi 12-36 ay arasında olmalıdır.

• Proje ile ilgili malzeme ve hammadde desteği, KOSGEB desteğinin %5’ini aşamaz.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

 

İleri Girişimci Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

KOSGEB İleri Girişimcilik Eğitimini Tamamlayan Girişimciler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Programın amacı KOSGEB ileri girişimcilik eğitimlerini tamamlayan girişimcilerin ülkemizin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörlerde kurduğu işletmelerin ilk dönemlerinde karşılaşacakları maddi yükü hafifleterek ayakları üzerinde kalmalarını sağlamaktır. • Kurulacak işletmenin İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosunda yer alan alt sektörlerden birisi üzerinde faaliyet göstermesi gerekmektedir.

• Girişimcinin kurduğu işletme, başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içinde kurulmuş olmalıdır.

• Girişimcinin, işletme kuruluş tarihinin 3 yıl öncesinden başvuru tarihine kadar olan sürede başka bir işletmenin hem gerçek kişi olarak sahibi, hem de tüzel kişi işletme olarak % 30 ve üzeri ortaklığı bulunmamalıdır.

• Bu programdan sadece 1 kez faydalanılmaktadır.

• Kabul edilen başvurunun destekleme süresi 2 yıldır.

• Proje kapsamında işletme kuruluş desteği olarak gerçek kişilere 5000 TL, sermaye şirketlerine ise 10.000 TL geri ödemesiz destek verilmektedir.

• Performans desteği kapsamında işletmenin çalıştırdığı personel için SGK’ya ödenen prim gün sayısına bağlı olarak geri ödemesiz destek sağlanmaktadır.

• İlk destek yılında asgari toplam 180 gün prim olması şartıyla 5000 TL’den başlayan destekler 1080 ve üzeri gün prim olması halinde 20.000 TL’ye kadar sunulmaktadır. • İkinci destek yılında asgari toplam 360 gün prim olması şartıyla 5000 TL’den başlayan destekler 1444 ve üzeri gün prim olması halinde 20.000 TL’ye kadar sunulmaktadır.

• Performans desteklerinde bildirilen asgari prim gün sayılarına ulaşan girişimciler eğer kadın, 30 yaş altı, % 40 ve üzeri engel durumuna sahip çalışabilir engelli veya birinci derece şehit yakını/gazi ise kendilerine ilave her yıl için 5000 TL, toplamda 10.000 TL ilave ödeme yapılmaktadır.

• İşletme için gerekli meslekî ve teknik sertifika çerçevesinde girişimcinin kurduğu işletmede çalıştırdığı personeli için destek oranı uygulanmaksızın geri ödemesiz 5000 TL’ye kadar sertifika desteği sağlanmaktadır.

• İşletme kuruluş, performans ve sertifika destekleri dışında % 75 oranlarında makine, teçhizat ve yazılım ile mentörlük, işletme koçluğu ve danışmanlık desteği verilmektedir.

• Makine, teçhizat ve yazılım desteği kapsamında düşük, orta-düşük teknoloji düzeyinde 100.000 TL’ye kadar; orta yüksek teknoloji düzeyinde 200.000 TL’ye kadar ve ileri teknoloji düzeyinde ise 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz destek sağlanmaktadır. Bu destek kapsamında yerli malı belgeli ürün alınması durumunda destek oranı %90’a ulaşmaktadır.

• Mentörlük, işletme koçluğu ve danışmanlık desteği kapsamında orta yüksek ve ileri teknoloji seviyesindeki işletmelere 10.000 TL’ye kadar geri ödemesiz destek sağlanmaktadır.

• Destek tutarları KDV hariç değerler üzerinden hesaplanmaktadır.

• 06.02.2023 tarihinde yaşanan depremler nedeniyle ilan edilen OHAL ve sonrasında kapsama alınan iller ve ilçelerde destek üst limitleri %100 artırımlı olarak uygulanır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

Geleneksel Girişimcilik Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

KOSGEB Girişimcilik Eğitimini Tamamlayan Girişimciler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Program ile KOSGEB girişimcilik eğitimlerini tamamlayan girişimcilerin kurduğu işletmelerin ilk dönemlerinde karşılaşacakları maddi yükü hafifleterek ayakları üzerinde kalmaları amaçlanmaktadır.

• Girişimcinin kurduğu işletme, başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içinde kurulmuş olmalıdır.

• Girişimcinin, işletme kuruluş tarihinin 3 yıl öncesinden başvuru tarihine kadar olan sürede başka bir işletmenin hem gerçek kişi olarak sahibi, hem de tüzel kişi işletme olarak % 30 ve üzeri ortaklığı bulunmamalıdır.

• Bu programdan sadece 1 kez faydalanılmaktadır.

• Kabul edilen başvurunun destekleme süresi 2 yıldır.

• Proje kapsamında işletme kuruluş desteği olarak gerçek kişilere 5000 TL, sermaye şirketlerine ise 10.000 TL geri ödemesiz destek verilmektedir.

• Performans desteği kapsamında işletmenin çalıştırdığı personel için SGK’ya ödenen prim gün sayısına bağlı olarak geri ödemesiz destek sağlanmaktadır.

• Performans desteği kapsamında sigorta prim gün sayısına bağlı olarak her yıl için 5.000 -20.000 TL arasında, toplamda 40.000 TL’ye kadar destek alınabilmektedir.

• İlk destek yılında asgari toplam 180 gün prim olması şartıyla 5000 TL’den başlayan destekler 1080 ve üzeri gün prim olması halinde 20.000 TL’ye kadar sunulmaktadır.

• İkinci destek yılında ise asgari toplam 360 gün prim olması şartıyla 5000 TL’den başlayan destekler 1444 ve üzeri gün prim olması halinde 20.000 TL’ye kadar sunulmaktadır.

• Performans desteklerinde bildirilen asgari prim gün sayılarına ulaşan girişimciler eğer kadın, 30 yaş altı, % 40 ve üzeri engel durumuna sahip çalışabilir engelli veya birinci derece şehit yakını/gazi ise kendilerine ilave her yıl için 5000 TL, toplamda 10.000 TL ilave ödeme yapılmaktadır.

• İşletme için gerekli meslekî ve teknik sertifika çerçevesinde girişimcinin kurduğu işletmede çalıştırdığı personeli için destek oranı uygulanmaksızın geri ödemesiz 5000 TL’ye kadar sertifika desteği sağlanmaktadır.

• 06.02.2023 tarihinde yaşanan depremler nedeniyle ilan edilen OHAL ve sonrasında kapsama alınan iller ve ilçelerde destek üst limitleri %100 artırımlı olarak uygulanır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• KOBİ’ler

• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler

• Girişimciler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Program ile yeni bir ürün, yeni bir süreç ve/veya yeni bir hizmet üretmek veya iyileştirmek için bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikirler geliştiren projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca değişen pazar taleplerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlanması amacıyla yeni ürünlerin üretilmesi amaçlanmaktadır.

• Proje süresi en az 8, en fazla 24 aydır.

• Proje kapsamında sağlanan desteklerden Nitelikli Personel Giderleri Desteği %100 oranında, diğer unsurlar ise %75 oranında hibe şeklinde desteklenmektedir. Alınacak makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda destek oranı %90’a çıkmaktadır.

• Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımları Desteği: Desteğin üst limiti 200.000 TL hibe ve 300.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 500.000 TL olup; makine-teçhizat yeni veya 2. el olabilmektedir.

• Nitelikli Personel Giderleri Desteği: Tam zamanlı mevcut veya yeni istihdam edilecek personel için asgari önlisans mezunlarına ve 1 yıl içinde lisans mezunu olabilecek öğrencilere, net asgari ücretin günlük tutarının belirli katsayılarla çarpımı sonucu elde edilecek tutarda aylık ödeme yapılır. Destek üst limiti 300.000 TL olup; işletmesini sermaye şirketi olarak kuran girişimciler mezuniyet durumuna bakılmaksızın kendisi ve projede görevli bir ortağı için de söz konusu destekten yararlanabilir. Bu durumda eğer öğrenim durumu belirlenen kriterlerin altında kaldıysa katsayı düşürülür.

• Sınai Mülkiyet Hakları Giderleri Desteği: Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Tescil, Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgeleri için en fazla 100.000 TL hibe verilebilmektedir.

• Test-Analiz ve Belgelendirme Desteği: Test, analiz, kontrol-muayene, kalibrasyon, ürün belgelendirme giderleri, en fazla 100.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

• Proje Danışmanlık Desteği: Danışmanlık desteğinin üst limiti 25.000 TL’dir.

• Eğitim Desteği: Eğitim desteğinin üst limiti 25.000 TL’dir.

• Proje Tanıtım Desteği: Tanıtım ürünü giderleri en fazla 15.000 TL’ye kadar desteklenmektedir. • Yurtiçi/Yurtdışı Ziyaret Desteği: Kongre/Konferans/Fuar/Teknolojik İşbirliği Ziyaretleri, yurt içi ziyaret başına 5.000 TL, yurt dışı ziyaret başına 15.000 TL, toplam 25.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

• İşletme Kuruluş Giderleri Desteği: Gerçek kişi statüsünde kurulmuş işletmelere 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş işletmelere 10.000 TL destek sağlanır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

Yurt Dışı Hızlandırıcı Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• Start-up (en fazla 5 yaş ve en az 1 çalışan) ve scale-up (en fazla 10 yaş, en az 7 çalışan ve son yıl en az 3.000.000 TL hasılat) türündeki teknoloji ve yenilik odaklı faaliyetler yürüten, hızlı büyüme potansiyeline sahip ve ölçeklenebilir bir iş fikri olan KOBİ’ler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Programın amacı ar-ge ve inovasyon faaliyetleri ülkemizde gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması, yerli teknoloji yoğun başlangıç işletmelerinin gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde yer alması ve ihracatın artırılmasıdır.

• Program kapsamında Aylık İhtiyaç Desteği, Katılım Desteği, ve Personel Desteği verilmektedir. • Aylık İhtiyaç Desteği; her birinin tutar sınırı olmakla birlikte ulaşım, konaklama, günlük harcama ve hukuki/finansal danışmanlık giderleri kapsayacak şekilde toplamda 33.000 dolara kadar hibe desteğini içermektedir.

• Katılım Desteği kapsamında toplamda 17.000 dolara kadar ofis kirası, eğitim, danışmanlık, mentörlük ve organizasyon hibe desteği sağlanır.

• Düzenleyici kuruluşlara organizasyon kapsamında 25.000 dolara kadar personel desteği sağlanabilmektedir. Bu kapsamda en fazla 2 kişiye her birinin tutar sınırı olmakla birlikte ulaşım, konaklama ve günlük harcama giderleri kapsayacak şekilde hibe desteği sağlanır.

• Destek programının süresi, en fazla iki yıldır.

• Destek programından işletme en fazla üç kez faydalanabilir.

• İşletme start-up türünde ise yalnızca bir katılımcıya ait giderler desteklenir. İşletme türünün scale-up olması durumunda ise en fazla iki katılımcının giderleri desteklenebilir.

• İşletme adına hızlandırıcı programa katılacak kişi/kişilerin, işletmenin sahibi/ortağı veya işletme yetkilisi/çalışanı olması gerekir.

• İşletme adına katılım sağlayacak kişinin ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPDS/ÜDS/YÖKDİL/YDS sınavlarından 60 ya da diğer sınavlardan muadil puan alması gerekmektedir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

İşletme Geliştirme Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• KOBİ’ler

• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler

• Enerji verimli elektrik motorlarının değişimi desteği sadece pilot uygulama OSB’leri olan Kocaeli Gebze, Antalya, Uşak, Bursa, İzmir Kemalpaşa, Ankara Sanayi Odası 1. ve Adana Hacı Sabancı OSB’lerindeki işletmelere uygulanmaktadır.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Programın amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

• Destek programının süresi 2 yıl olup; işletme, programın tamamlandığı tarihten itibaren başvurması halinde 1 defaya mahsus olarak destek programına tekrar başvuru yapabilir.

• Destekleme oranı, artırıcı yönde aksi hüküm bulununcaya kadar asgari %60 oranındadır. Afet dönemi işletme desteği ve Afet dönemi proje ve yapım maliyeti desteği haricinde tüm destekler geri ödemesiz olarak uygulanmaktadır.

• Yurt İçi Fuar Desteği: Yurt İçi Uluslararası İhtisas Fuarları, Yurt İçi İhtisas Fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda m² başına 600 TL; savunma, havacılık veya uzay konusundaki fuarlarda m² başına 1200 TL desteklenir. Program süresince en fazla 4 fuar ve toplamda 100.000 TL destek sağlanmaktadır. İşletme başına en fazla 50 m² alan desteklenmektedir.

• Yurt Dışı İş Gezisi Desteği: Konaklama, ulaşım, tercüme ve rehberlik hizmetleri, fuar giriş ücretleri, toplantı organizasyon giderleri gezi başına 45.000 TL olmak üzere toplamda en fazla 90.000 TL olarak desteklenmektedir. Gezi programına KOSGEB’e kaydı güncel olan en az 10 işletmenin katılması gerekir, KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri kapsamında belirlenen finalistler için KOSGEB tarafından düzenlenen iş gezisi programları, bir defaya mahsus Yurt Dışı İş Gezisi Desteğine ilişkin destek üst limitleri dikkate alınmaksızın %100 oranında desteklenir.

• Sanayide Nitelikli Eleman İstihdam Desteği: Tam zamanlı olarak işletmede yeni istihdam edilecek en az 2 yıllık üniversite mezunu, en fazla 4 farklı nitelikte personele asgari net ücretin 30’a bölünmesiyle elde edilen günlük limitlerin mevzuatta mezuniyet durumuna göre tanımlı katsayılarla çarpılması suretiyle hesaplanan günlük değer üzerinden ödeme yapılmaktadır. Desteğin üst limiti teknopark firmaları, Ar-Ge ve tasarım merkezleri için 150.000 TL ve diğerleri için 100.000 TL’dir. Nitelikli elemanın yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olması şartlarından en az birini sağlaması halinde destek oranına %20 ilave edilmektedir. • Tasarım Desteği: Ürün tasarımına yönelik hizmet alımları; tasarım başına en fazla 3.000 TL, tasarımlar tescil belgesi alımıyla sonuçlanırsa 15.000 TL; toplamda en fazla 75.000 TL desteklenmektedir.

• Sınai Mülkiyet Hakları Desteği: Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Tescili, Entegre Devre Topografyaları Tescil ve Marka Tescil belgelerinin giderleri; belge başına TÜRKPATENT kurumu için 10.000 TL, yurt dışındaki muadil kurumlar için ise 20.000 TL, toplam en fazla 100.000 TL desteklenmektedir. TÜRKPATENT’ten alınacak belgeler %80 oranında desteklenir. Ancak, desteğe konu patent vekili ve marka vekili giderlerine destek oranı %60 (altmış) olarak uygulanır.

Belgelendirme Desteği: Ürün, sistem, personel, laboratuvar akreditasyon, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, helal gıda gibi belgelerin giderleri belgenin özelliğine bağlı olarak belge başına 5.000 TL ile 20.000 TL arasındadır. CE İşareti Uygunluk Belgesi için belge başına 100.000 TL’ye kadar destek verilmektedir. CE İşareti Uygunluk Belgesi için toplamda 150.000 TL, toplamda ise en fazla 200.000 TL desteklenebilmektedir. Bu destek oranı bazı özel şartları yerine getiren işletmeler için 300.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. TSE’den alınacak belgeler %80, TÜRKAK, HAK, TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.’den alınacak belgeler %70 ve TSE tarafından verilmeyen belgeler %60 oranında desteklenmektedir.

• Test ve Analiz Desteği: Üniversite, kamu laboratuvarlarından veya TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.’den alınacak test, analiz, kontrol-muayene ve kalibrasyon konularındaki hizmet giderleri; toplamda en fazla 200.000 TL’ye kadar desteklenmekte olup, KDV hariç 500 TL’nin altında olan test-analiz giderleri desteklenmemektedir. TSE’den alınacak hizmetler %80, kamu kuruluşları, üniversiteler, TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.’den alınacak belgeler %70 ve TSE tarafından verilmeyen hizmetler %60 oranında desteklenmektedir. Bu destek oranı bazı özel şartları yerine getiren işletmeler için 300.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

• Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği: Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerde enerji verimli motorların teşvik edilmesi (TEVMOT) projesine pilot uygulama olarak dahil olan OSB’lerde faaliyet gösteren işletmelerin enerji verimli motorlarının değişimi en fazla 80.000 TL’ye kadar desteklenmektedir. Destek kapsamında yerli malı belgeli teçhizat alınması halinde destekleme oranına 15 puan ilave edilmektedir.

• Bağımsız Değerlendirme Desteği: İşletmelerin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programına, öncelikli ürünler listesinde yer alan ürünleri üretmek amacıyla yaptıkları proje başvurularına ilişkin bağımsız değerlendirme raporu giderlerine 20.000 TL’ye kadar destek sağlanmaktadır. Bakanlığa yapılan hamle başvurusunun desteklenip desteklenmediğine bakılmamaktadır.

• Model Fabrika Desteği: İşletmelerin deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak operasyonel mükemmeliyet ilkelerini geliştirebilecekleri model fabrikalarda alacakları eğitim hizmet giderleri 100.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

• Teknik Danışmanlık Desteği: İşletmelerin finansman, uluslararasılaşma, teknoloji/yenilik/dijitalleşme ve büyüme alanındaki konular için aldığı teknik danışmanlığı içerir. Teknoparkta yer alan işletmeler 50.000 TL’ye kadar, diğer işletmeler 40.000 TL’ye kadar desteklenmektedir.

• Dijital dönüşüm danışmanlığı desteği: İşletmelerin dijital dönüşümlerine yönelik TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından belgelendirilen dijital dönüşüm danışmanlarından alacakları danışmanlık hizmetine destek verilir. Her biri maksimum 10.000 TL olmak üzere toplamda 20.000 TL olacak şekilde destekten iki kez faydalanılabilir.

• Yalın Dönüşüm Desteği: İşletmelerin Yalın Dönüşüm Danışmanlarından veya model fabrikalardan alacakları eğitim ve danışmanlık hizmetlerine destek verilir. Yalın olgunluk değerlendirme analizi hizmeti, model fabrika veya yalın dönüşüm danışmanı tarafından, model fabrika eğitim-danışmanlık hizmeti ve model fabrika öğren-dönüş programı hizmeti ise model fabrika tarafından verilir. Hizmet içeriğine göre destek tutarı değişmekle birlikte toplamda destek tutarının üst limiti 200.000 TL’dir.

• Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği: OSB veya KSS’den izinler alınarak deprem bölgesinde yer alan işletmelere barınma amaçlı konteyner desteği sağlanmaktadır. Asgari 3X7 ebatlarında en fazla 10 adet sıfır konteyner için destek sağlanır. Konteyner başına 30.000 TL olmak üzere toplam destek tutarının üst limiti 300.000 TL’dir. Afet dönemi işletme desteği: Afet dönemi işletme desteği kapsamında alınacak bakım, tadilat, onarıma ilişkin hizmet alım giderleri, istihdam edilen personel giderleri ve işletmelerin faaliyet konuları ile ilgili alınacak hammadde, malzeme, teçhizat, donanım vb. giderleri %100 (yüz) oranında ve teminat karşılığı geri ödemeli olarak desteklenir. Desteğin üst limiti 75.000 TL’dir.

• Afet dönemi proje ve yapım maliyeti desteği: Afet dönemi proje ve yapım maliyeti desteği kapsamında yerinde inşa edilecek iş yerlerine ait proje ve yapım maliyetleri, inşaatı devam eden iş yerlerine ait yapım maliyeti giderleri %100 (yüz) oranında ve teminat karşılığı geri ödemeli olarak desteklenir. Desteğin üst limiti 1.000.000 TL’dir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir. Ancak bağımsız değerlendirme desteği Bakanlığın teknoloji odaklı sanayi hamlesi programına eşzamanlı ilerlediğinden hamle programı dönemi takip edilmelidir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (KOBİ TEKNOYATIRIM) Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• KOBİ’ler

• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Programın amacı:  a) Ar-Ge veya yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin üretimi ve ticarileştirilmesi ile  b) Orta – yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla işletmelerin yatırımlarını desteklemeyi sağlamaktır.

• (a) bendi kapsamında yapılacak başvurunun, en çok 5 yıl önce alınmış Ar-Ge projesini tamamlamış olduğunu gösteren aşağıdaki belgeli ürünlere sahip işletmeler tarafından yapılması gerekmektedir.  a) Çeşitli kurumlar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenmiş ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünler; b) Patent belgesi ile koruma altına alınan ürünler, c) Doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan ürünler, ç) Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesi alan ürünler, d) Teknoloji geliştirme bölgelerinde ortaya çıkan ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan ürünler, e) TEKMER’lerde yürütülen Ar-Ge ve yenilik projelerinde ortaya çıkan ürünler, f)Kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinde yürütülen ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünler, g) Ar-Ge merkezlerinde yürütülen ar-ge ve yenlik faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünler,

• (b) bendi kapsamında yapılacak başvurular içinse; a) Ürünün orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında olması, b) Ürünün cari işlemler hesabına katkı sağlaması esastır.

•  Destek süresi en az 8, en fazla 36 ay olup; destek oranı personel gideri hariç %60’tır.

• (a) bendi kapsamında yapılacak başvurular için azami destek miktarı düşük ve orta düşük teknoloji alanları için 600.000 TL hibe, 1.400.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 2.000.000 TL; orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanları içinse 3.000.000 TL hibe, 7.000.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 10.000.000 TL’dir.

• (b) bendi kapsamında yapılacak başvurular için azami destek miktarı ise 3.000.000 TL geri ödemesiz, 7.000.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 10.000.000 TL’dir.

• Makine-teçhizat ve yazılım giderleri için sağlanacak destek miktarının %30’u hibe, %70’i geri ödemeli olarak sunulmaktadır. Ancak söz konusu kalemlerin yerli malı tebliğine uygun olması veya projede açık kaynak kodlu yazılım kullanılması halinde hibe oranı 15 puan artırılarak, geri ödemeli destek oranı ise aynı oranda azaltılarak uygulanabilmektedir.

• Personel giderleri için sağlanacak desteğin tamamı geri ödemesiz olup; personel gideri desteği üst limiti, düşük/orta-düşük teknoloji alanında yer alan ürünler için 180.000 TL, orta-yüksek/yüksek teknoloji alanında yer alan ürünler için 900.000 TL’dir.

• İşletme, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’ndan projesinin tamamlanmasının bir yıl sonrasında tekrar yararlanabilmektedir.

• Proje kapsamında satın alınan makine, teçhizat, donanım ve yazılım 3 yıl boyunca kiralanamaz veya devredilemez.

 

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

• Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

KOBİ Finansman Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• KOBİ’ler

• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler

• Girişimciler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Programın amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet edebilirliklerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla işletmelerin kamu bankaları, özel bankalar ve katılım bankalarından uygun koşullarda nakdî kredi temin edebilmelerini sağlamaktır.

• Program ile finansal kuruluş tarafından KOSGEB’e kayıtlı işletmelere kullandırılacak işletme, makine-teçhizat ve acil destek kredilerinin faiz/kâr payı masraflarına imkanlar dahilinde destek verilmektedir.

• Program; Girişimci İşletmeler, KOSGEB Girişimcileri, Teknolojisini Ticarileştiren İşletmeler (Finansal Kiralama), Bölgesel ve Sektörel Öncelikli İşletmeler ve Acil Destek Kredisi olmak üzere işletme türüne göre beş başlıktan oluşmaktadır.

• Girişimci İşletmeler kredisine, KOSGEB desteği ile işini kurmuş faal işletmeler başvurabilir. KOSGEB Girişimcileri kredisine İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosu’nda yer alan belirli kapsam içerisinde yer alan işletmeler başvurabilir. Teknolojisini Ticarileştiren İşletmeler kredisine Teknoloji Alanları Tablosuna göre orta yüksek veya yüksek teknoloji alanında ve belirli kapsam içerisinde yer alan işletmeler başvurabilir. Bölgesel ve Sektörel Öncelikli İşletmeler kredisine Kalkınma Ajansları ile yapılan protokol kapsamına giren, imalat sanayi öncelikli olmak üzere bulundukları bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak işletmeler başvurabilir. Acil Destek Kredisi kullanacak işletmeler için Programda tanımlanmış işletme türlerinden birine girme şartı aranmaz.

• Girişimci İşletmeler türünde hem işletme hem de makine teçhizat kredisi desteği olup kredi üst tutarı 50.000 TL ve destek puanı 10’dur.

• KOSGEB Girişimcileri türünde işletme kredisi desteği olup kredi üst tutarı 300.000 TL ve destek puanı 3’tür.

• Teknolojisini Ticarileştiren İşletmeler türünde makine teçhizat kredisi desteği olup kredi üst tutarı 2.500.000 TL ve destek puanı 12’dir.

• Bölgesel ve Sektörel Öncelikli İşletmeler türünde işletme kredisi desteği olup kredi üst tutarı 2.500.000 TL ve destek puanı 12’dir.

• Acil Destek Kredisi türünde işletme kredisi olup destek kapsamı, üst limiti ve oranı KOSGEB İcra Komitesince belirlenmektedir.

• Girişimci işletmeler kredi türünde verilen azami kredi vadesi (18 ay) haricinde tüm kredilerde vade 36 aydır.

• Girişimci işletmenin kadın, genç, engelli, birinci derecede şehit yakını veya gazi tarafından kurulması halinde kredi üst limiti 70.000 TL olarak uygulanmaktadır.

• Kredi faiz/kâr payı desteği geri ödemesiz olarak uygulanmaktadır.

• İşletme 36 ay içinde kredi üst limitini aşmadan birden fazla kredi faiz desteğinden faydalanabilmektedir.

• Finansal kuruluşların uyguladığı faiz/kâr payı destek oranının, KOSGEB’in belirlediği destek oranının altına düşmesi halinde finansal kuruluşun oranı uygulanmaktadır.

• Kullanılmış makine için kredi faiz/kâr payı desteği verilmemektedir. Ayrıca tek bir makine için birden fazla finansal kuruluştan kredi kullanılamamaktadır.

• Destek kapsamında alınan makineler kredi vade süresince 3. bir kişiye satılamaz, devredilemez ve kiralanamaz.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program acil destek kredisi dışında sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvurular, KOSGEB ile faiz/kâr payı desteği protokolü bulunan Bankalara yapılmaktadır.

 

 

Yurt Dışı Pazar Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

• KOBİ’ler

• 6102 sayılı kanuna tabi kooperatifler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

• Programın amacı küçük ve orta ölçekli işletmeleri yurt dışına açmak ve KOBİ’lerin yurt dışı pazar paylarını artırmaktır.

• Proje en az 8 ay, en fazla 24 aydır.

• Destek üst limiti 300.000 TL’dir.

• Proje destek oranı % 70 geri ödemesiz, % 30 geri ödemeli olarak uygulanmaktadır. Yerli malı belgeli yazılım kullanılması halinde söz konusu kalem için geri ödemesiz destek oranına % 15 eklenmektedir.

• İşletmeler bu destekten sadece bir kez yararlanabilmektedir.

• İşletmeler başvuru tarihi itibariyle son onaylı mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş olmalıdır.

• İşletmenin başvuru tarihi itibariyle yurt içi marka tescil belgesine sahip olması gerekmektedir. • İmalat sektörü veya Öncelikli Teknoloji Alanları Tablosunda yer alan sektörlerde faaliyet gösterenler hariç işletmelerin son onaylı mali yılda ihracat yapmış olmaları gerekmektedir.

• Proje kapsamında 90.000 TL’ye kadar personel giderleri, 50.000 TL’ye kadar teçhizat-donanım giderleri, 50.000 TL’ye kadar yazılım giderleri, 100.000 TL’ye kadar hizmet (tanıtım) giderleri, 150.000 TL’ye kadar hizmet (yurt dışı fuar ve seyahat) giderleri, 100.000 TL’ye kadar hizmet (test/analiz ve belgelendirme) giderleri ile 100.000 TL’ye kadar diğer hizmet alım giderleri (eğitim/danışmanlık, tasarım, yurt dışı marka tescil, ihracata konu ürününün veya ürün numunesinin nakliye giderleri ve diğer hizmet alımı giderleri) karşılanmaktadır.

• Proje başvurusu en az 2 proje gider grubundan (personel, yazılım, teçhizatdonanım ve hizmet) oluşmalıdır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Program sürekli açık olup, istenildiği zaman başvuru yapılabilmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

 

 

 

 

 

 

 

 

TÜBİTAK

Toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olma vizyonunu benimseyen TÜBİTAK, akademik ve endüstriyel araştırma geliştirme çalışmalarını ve yenilikleri desteklemek, ulusal öncelikler doğrultusunda Araştırma-Teknoloji-Geliştirme çalışması yürüten Ar-Ge enstitülerini işletme işlevlerinin yanı sıra, ülkemizin Bilim ve Teknoloji politikalarını belirlemekte ve toplumun her kesiminde bu farkındalığı artırmak üzere kitaplar ve dergiler yayınlamaktadır. Bilim insanlarının yurt içi ve yurt dışı akademik faaliyetleri burs ve ödüller ile desteklenmekte, özendirilmekte, üniversitelerimizin, kamu kurumlarımızın ve sanayimizin projeleri fonlanarak, ülkemizin rekabet gücünün artırılması hedeflenmektedir.

 

1833 – SAYEM Yeşil Dönüşüm Çağrısı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

ÜPG kapsamında ÜPYK’nın büyük ölçekli kuruluş veya orta ölçekli kuruluş olması gerekmektedir. ÜPYK’nın Proje Yönetim Metodolojilerine (PM2) ilişkin tecrübe sahibi olması tercih edilir.

 

Aynı zamanda ÜPYK’nın aşağıdaki niteliklerden mutlaka birini sağlaması beklenmektedir:

·         Ar-Ge Merkezi Belgesi olması ve en az 2 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması

·         Teknopark şirketi olması ve en az 2 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması

·         Uluslararası ortaklı en az 1 projede görev almış olması ve en az 2 TÜBİTAK projesi başarıyla tamamlamış olması

·         3 TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlamış olması

·         Son 3 yılın herhangi birindeki Ar-Ge harcamasının 15 milyon TL ve üzerinde olması  Yukarıdaki maddelerde belirtilen şartları sağlayamayan ÜPYK adayları için sektörün özel durumu dikkate alınarak yürütücü kuruluş olma yeterliliği ayrıca değerlendirilecektir.  Platform, ÜPYK dışında en az 3 ÜPOK’tan oluşmalıdır. ÜPOK’lar içerisinde aşağıda belirtilen özelliklere sahip en az birer kurum/kuruluş bulunmalıdır. Bu özelliklere sahip ÜPOK’ların olmaması durumunda başvuru kabul edilmeyecektir.

 

Aşağıda belirtilen özelliklerden birden fazlasına sahip olan ortakların kendi tercih ettikleri tek bir özellik dikkate alınacaktır.

·         Ar-Ge Merkezi Belgesi veya Tasarım Merkezi Belgesine sahip Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi

·         Kurum

·         KOBİ ölçeğindeki sermaye şirketi

 

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Çağrı bütçesi üst sınırı 1.500.000.000 TL’dir. ÜPG toplam bütçesi üst sınırı ise 300.000.000 TL’dir. Firma ölçeğine göre destek sınırları şu şekildedir: KOBİ ölçeğinde firma için 15 milyon TL, büyük ölçekli firma için 60 milyon TL ve kurumlar için 10 milyon TL.

 

Ürünleştirme Programı süresi en fazla 36 aydır. Desteklenen giderler arasında personel giderleri, seyahat giderleri, danışmanlık giderleri, hizmet alımı giderleri (CE, kalite belgelendirme ve sertifikasyon dahil) bulunmaktadır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Başvurular çağrı esasına göre gerçekleşmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Programa proje başvuruları elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi (online) PRODİS uygulaması üzerinden yapılır.

1832 – Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

Projenin hedef aldığı kesim yeşil teknoloji, ürün veya süreçlerin geliştirilmesine yönelik yeşil yenilik faaliyetlerinde bulunan Türkiye’de yerleşik özel sektör firmalarıdır. Başvuru yapabilecek kuruluşlar KOBİ’ler ve büyük ölçekli kuruluşlar olabilecektir.  Çağrıya ortaklı başvuru alınabilecek olup en fazla üç ortaklı başvuru yapılabilecektir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamındaki Ar-Ge ve Yenilik Konuları çağrı kapsamındadır.

• Özel sektör kuruluşlarının yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik daha önce yapılan Ar-Ge çalışmaları ile elde edilmiş olan prototiplerin ticarileşme öncesi faaliyetleri desteklenecektir.

• Daha önceden Ar-Ge çalışması yapılmış, belli bir aşamaya gelmiş ancak henüz ticarileşmemiş ürünler ya da süreçler (THS5-9) projelendirilebilir. Bu çalışmalar aşağıdaki kapsamda yürütülmüş olan projelerin devamı olarak sunulabilir; TÜBİTAK ya da KOSGEB programlar kapsamında desteklenmiş Diğer ulusal ya da uluslararası programlarda desteklenmiş Kuruluşun kendi kaynakları ile yürütülmüş

·         Prototip geliştirme ya da iyileştirme, validasyon ve sertifikasyon testleri, yerinde uygulama, ölçeklendirme, saha denemeleri, demonstrasyon aşamasında olan tüm çalışmalar desteklenebilecektir.

·         Bir kuruluş, çağrıya en fazla 2 proje önerisi ile başvuru yapabilir. Bir proje de en fazla 3 ortak yer alabilir.

·         Üniversiteler ve araştırma kurumları ortak olarak yer almaz; ancak danışmanlık ya da hizmet alımı yapılabilir. Süre üst sınırı: 24 ay  Bütçe üst sınırı: Mikro/Küçük ölçekli kuruluş: 7.500.000TL Orta ölçekli kuruluş:12.000.000TL Büyük ölçekli kuruluş: 22.500.000TL

 

Proje kapsamında desteklenen giderler aşağıda belirtilmiştir. a) Personel giderleri  b) Seyahat giderleri c) Danışmanlık giderleri ç) Hizmet alımı giderleri • CE, kalite belgelendirme ve sertifikasyon giderleri desteklenebilir. • Sermaye şirketlerinin ekonomik fizibilite raporu hazırlanması için hizmet alması ve raporunu da proje önerisi ekinde sunması durumunda söz konusu gider Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tutar kadar desteklenir. • Proje kapsamında satın alımı gerçekleştirilen her bir alet/teçhizat taşıma, kullanım vb. risklere karşı proje süresince sigortalanmalıdır. Bu sigorta gideri hizmet alımı kapsamında proje bütçesine dahil edilebilir.

 

Lisanslanan patentli teknolojilerin olgunlaştırılması ve bu teknolojilerin yeni ürün ve süreçlere dönüştürülmesi ile ilgili faaliyetler bu çağrı kapsamındadır. Kuruluşların üniversite, araştırma kurumu, teknoloji geliştirme bölgesi şirketi gibi teknoloji sağlayıcılara ödeyecekleri lisans ya da devir bedelleri 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı kapsamında ayrıca desteklenebilecektir. d) Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri  e) Malzeme ve sarf giderleri

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Başvurular çağrı esasına göre gerçekleşmektedir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Programa proje başvuruları elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi (online) PRODİS uygulaması üzerinden yapılır.

1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

Sektörüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden sermaye şirketleri ile Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, vakıf üniversiteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve ilgili mevzuatında Ar-Ge yapmakla görevlendirilmiş kamu araştırma merkez ve enstitüleri ortak proje başvurusunda bulunur. Programa, Müşteri Kuruluş ve Yürütücü Kuruluş ortak başvuru yapabilecektir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Bu programla, üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.

 

Destek Unsurları;

 

·         Proje süresi hiçbir durumda 24 ayı geçemez.

·         Proje bütçesinin TÜBİTAK tarafından karşılanacak kısmı 1.500.000 TL (Bir Milyon Beş Yüz Bin Türk Lirası) ile sınırlıdır.

·         Müşteri kuruluşun KOBİ ölçeğinde olması durumunda destek kapsamına alınan proje bütçesinin %75’i TÜBİTAK, kalan %25’i müşteri kuruluş tarafından karşılanır. Proje başvuru tarihinde müşteri kuruluşun büyük ölçekli olması durumunda destek kapsamına alınan proje bütçesinin %60’ı TÜBİTAK, kalan %40’ı müşteri kuruluş tarafından karşılanır.

 

Proje Giderleri;

·         Personel ve Bursiyer Giderleri

·         Seyahat Giderleri

·         Alet/Teçhizat/Yazılım/Yayın Alımları

·         Hizmet Alımları

·         Malzeme Alımları

·         Proje Teşvik İkramiyesi

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Başvurular sürekli açıktır ve yılın her günü eteydeb.tubitak.gov.tr adresinden online olarak yapılabilir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Destek programına proje başvuruları sadece elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi (online) uygulama (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi-PRODİS) üzerinden yapılabilmektedir. Söz konusu adresteki açıklamalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda proje başvuruları yapılmalıdır.

1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Müşteri Kuruluş, Ar-Ge’ye dayalı çözüme ihtiyacı olan, bu ihtiyacının karşılanması amacıyla Tedarikçi Kuruluşla işbirliği sözleşmesini imzalayan,  sektörüne ve ölçeğine bakılmaksızın, Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerini ifade eder. Tedarikçi Kuruluş, Müşteri Kuruluş ile işbirliği anlaşması yapan ve proje kapsamında Ar-Ge çalışmalarında yer alan Türkiye’de yerleşik KOBİ ölçeğinde sermaye şirketini ya da şirketlerini ifade eder. Çağrıya bir Müşteri Kuruluş ve en az bir Tedarikçi Kuruluş ortak başvuru yapar. Başvuru ve destek aşamalarında muhatap kuruluş Müşteri Kuruluş olur. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre ilişkili kişi kapsamında olan kuruluşlar, Müşteri Kuruluş ve Tedarikçi Kuruluş olarak aynı projede yer almaz.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Bu çağrı ile müşteri gereksinimlerini karşılayan çözüm önerilerinin, KOBİ’ler tarafından Ar-Ge yolu ile ticarileşebilir çıktılara dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Proje çıktısının müşteri kuruluş ve/veya tedarikçi kuruluş tarafından ticarileştirileceği; Ar-Ge çalışmalarının tedarikçi kuruluş tarafından gerçekleştirildiği; müşteri kuruluşun, tedarikçi kuruluşun Ar-Ge maliyetlerine katkı sağladığı; hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip Ar-Ge projeleri desteklenecektir. Bu çağrıda konu ve sektör sınırlaması yoktur. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarından, ticarileşme potansiyeli yüksek olan Ar-Ge projeleri desteklenebilecektir. Tedarikçi Kuruluşun projenin ürün/süreç geliştirme aşamasına ait olan aşağıdaki giderleri desteklenir: a) Personel giderleri. b) Seyahat giderleri. c) Danışmanlık giderleri d) Hizmet alımı giderleri e) Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri. f) Malzeme ve sarf giderleri g) Genel gider desteği: üst limit 50.000 TL ve oran proje destek tutarının en fazla %5’i.  Müşteri Kuruluşun aşağıdaki giderleri desteklenir: a) Yönetim, kalite, test, validasyon, ürünün sahada doğrulanması gibi faaliyetler yapan proje personelinin giderleri (Bu desteğin üst sınırı 18 adam-ay işgücünü geçmeyecektir).  b) Genel gider desteği: üst limit 50.000 TL ve oranı proje destek tutarının en fazla %5’i. Proje süresi: Proje süresi en fazla 24 aydır. Destek süresi uzatılsa dahi yirmi dört ay aşılmaz. Proje Bütçesi Üst Sınırı: Başvurulan projelerin bütçesi en fazla 5.000.000 TL olacaktır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

TÜBİTAK tarafından ayrıca bir duyuru yapılana kadar çağrılar sürekli başvuruya açık olacaktır.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvurular https://eteydeb.tubitak.gov.tr internet adresinden çevrimiçi (online) gönderilecektir.

1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Programa Uygulama Esaslarında belirtilen, TÜBİTAK destekli proje sayısı kısıtı içinde kalan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) tanımlanmasına, niteliklerine, sınıflandırılmasına ve uygulamalarına ilişkin usul ve esasları belirleyen Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği kapsamındaki KOBİ’ler başvurabilir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Projelere program kapsamında sağlanacak desteklerle KOBİ’lerin, teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi olmaları, sistematik proje yapabilmeleri, katma değeri yüksek ürün geliştirebilmeleri, kurumsal araştırma teknoloji geliştirme kültürüne sahip olmaları, ulusal ve uluslararası destek programlarında daha etkin yer almaları hedeflenmektedir. Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece konu sınırlaması yoktur. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilir.

 

Destek Unsurları;

·         Proje süresi 18 aydır. Proje bütçesi üst sınırı 2.400.000 TL’dir. Destek oranı her dönem için sabit olup %75’tir.

·         Projedeki Ar-Ge çalışmaları ile ilişkili olacak aşağıdaki giderler desteklenir: o Personel giderleri, o Proje personeline ait seyahat giderleri (ekonomi sınıfı ve şehir içi hariç) o Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri (üretim altyapısına yönelik giderler hariçtir), o Malzeme ve sarf giderleri, o Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık ve diğer hizmet alımı giderleri (MM ve AGY101 ve AGY301 dokümanlarının hazırlatma giderleri dâhildir.) o Türkiye’deki üniversitelere, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimlerine, özel sektör ArGe kuruluşlarına ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmeti giderleri.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı yılda 2 kez açılacak bütçe esaslı çağrılarla yürütülecektir. Çağrı duyuruları www.tubitak.gov.tr adresinden takip edilebilir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

TÜBİTAK, Proje başvuruları çevrimiçi olarak  https://eteydeb.tubitak.gov.tr  internet adresinden yapılır.

1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Programa sadece KOBİ’ler başvuru yapabilmektedir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli projeler desteklenmektedir.  Destek Unsurları; • Program kapsamında desteklenen projeler dönemsel desteklemeye esas harcama tutarına uygulanacak destek oranı ile desteklenir. • Projenin her dönemi için destek oranı sabit olmak üzere %75 olarak uygulanır. • Destek süresi proje bazında en fazla otuz altı (36) aydır. • Desteklenen gider kalemleri;  o Personel giderleri, o Proje personeline ait proje kapsamındaki seyahat giderleri kapsamında; uçak, tren, otobüs, gemi ile yapılan şehirlerarası ve uluslararası ekonomi sınıfı ulaşım giderleri, o Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri, d) Malzeme ve sarf giderleri, o Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri o Türkiye’deki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör ArGe kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı yılda 2 kez açılacak bütçe esaslı çağrılarla yürütülecektir. Çağrı duyuruları www.tubitak.gov.tr adresinden takip edilebilir.

 

 

 

 

1602 TÜBİTAK Patent Destek Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

TÜRKPATENT veya WIPO’ya başvuru yaparak, başvuru numarası alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya ülkemizde yerleşik olan şirketler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları Destek Programından faydalanabilirler.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

·         Program ile Türkiye kaynaklı ulusal ve uluslararası patent başvuru ve tescil sayısının artırılması, gerçek ve tüzel kişilerin patent başvurusu yapmaya teşvik edilmesi ve Türkiye menşeli patent sayısının artırılması hedeflenmektedir. Uluslararası Patent Başvurularında Sağlanan Destekler;

·         Patent iş birliği Anlaşmasına uygun olarak yapılan patent başvurusu sağlanan destekler.  o Uluslararası Patent Başvuru Desteğinde, Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak TÜRKPATENT’in seçilmesi durumunda WİPO tarafından ilan edilen başvuru ve araştırma ücretinin tamamı, o Uluslararası Araştırma ve inceleme Otoritesi olarak TÜRKPATENT’in seçilmemesi durumunda %50’si karşılanır.

·         Uluslararası İnceleme Raporu Desteği Kabul ofisi olarak TÜRKPATENT kullanılarak WIPO’ya yapılan PCT başvurularını takip eden ülke girişleri sonrasındaki inceleme raporları için verilir. TÜRKPATENT (WİPO tarafından ilan edilen başvuru ve araştırma ücreti), EPO (15.000TL), JPO (30.000TL), SIPO (15.000 TL), KIPO (15.000 TL), USPTO (15.000 TL) tarafından düzenlenecek inceleme raporu ücretlerine istinaden destek verilir)

·          Uluslararası Tescil Ödülü (EPO, JPO, USPTO, SIPO veya KIPO nezdinde patent belgesi alınması durumunda başvuru sahibine verilecek ödül 20.000 TL’dir.) *Bir patente ilişkin alınabilecek olan Uluslararası Patent İnceleme Raporu Destek tutarlarının toplamı 150.000.-TLyi geçemez.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Başvurular sürekli açıktır.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Patent iş birliği Anlaşmasına uygun olarak yapılan patent başvurular Türk Patent ve Marka Kurumuna, Uluslararası İnceleme Raporu Desteği ve Uluslararası Tescil Ödülü için TÜBİTAK, TEYDEB Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubuna başvuru yapılabilir.

1509 TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Program ile ülkemizde yerleşik kuruluşların EUREKA altında yer alan araçlara (EUREKA Küme, EUREKA Network, vb.) sundukları proje esaslı araştırma- teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. EUREKA programına katılan, Türkiye’de yerleşik, firma düzeyinde katma değer yaratan tüm kuruluşlar bu programdan yararlanabilmektedir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Program kapsamında ”araştırma ve deneysel geliştirme (Ar-Ge)”, “teknolojik açıdan yeni veya iyileştirilmiş ürün”, “teknolojik süreç yeniliği” odaklı projeler beklenmektedir.  Destek Unsurları; Bu program kapsamında destek almaya hak kazanan; • Büyük ölçekli firmaların Ar-Ge projelerinin uygun bulunan proje harcamalarına en fazla %60, • KOBİ’lerin proje harcamalarına da %75 oranında hibe destek sağlanması öngörülmektedir. • Programa başvuruda bulunacak projelerin destek süresinde ve proje bütçelerinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Proje gider kalemleri; • Personel Giderleri • Seyahat Giderleri • Alet/Teçhizat/Yazılım/Yayın Alımları • Yurtiçi Ar-Ge Kuruluşlarına Yaptırılan İşler • Danışmanlık Hizmeti ve Diğer Hizmet Alımları • Malzeme Alımları desteklenmektedir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Başvurular sürekli açıktır. Her uluslararası proje/program kapsamında çağrı takvimi farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle çağrılar özelinde ayrıntılı bilgi almak için ilgili çağrının TÜBİTAK veya EUREKA Ulusal Koordinasyon Ofisi internet sayfalarında yayınlanan duyurusu takip edilmelidir. o TÜBİTAK’a bağlantı adresi: https://www.tubitak.gov.tr/ o EUREKA Ulusal Koordinasyon Ofisi: https://eureka.org.tr/

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

TÜBİTAK, Proje başvuruları çevrimiçi olarak  https://eteydeb.tubitak.gov.tr  internet adresinden yapılır.

1512 TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği Programı (Bireysel Genç Girişimci-BIGG)

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Program kapsamında teknoloji ve yenilik odaklı girişim faaliyetinde bulunmaya aday, çağrıda belirtilen nitelikleri taşıyan, ön başvuru tarihi itibariyle üniversitelerin herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci ya da bu programlardan mezun kişiler başvuru yapabilir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

BİGG Programı kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır. Desteklenen alanlar, destek unsurları, destek miktarı (limitleri) ve desteklenen gider kalemleri 1512 BİGG kapsamında genel olarak verilmiştir. Ancak her çağrı döneminde desteklenen alanlar, destek unsurları, destek miktarı (limitleri) ve desteklenen gider kalemleri değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle ilgili çağrı dönemine ait çağrı metnini dikkatle okuyunuz.

 

Destek Unsurları; Destek Süresi • Aşama 1’de uygulayıcı kuruluşa çağrıda belirtilir. • Aşama 2 kapsamında en fazla onsekiz (18) aydır. • Aşama 3 kapsamında desteklenecek projeler için TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ilişkin Uygulama Esaslarında belirtilen destek süreleri geçerlidir. Destek Miktarı • Aşama 1 için çağrıda belirtilir. • Aşama 2 için teminat alınmaksızın geri ödemesiz (hibe) olarak verilecek sermaye desteği en fazla dört yüz elli bin (450.000) TL’dir. • Aşama 3 için TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı hükümleri geçerlidir. Desteklenen Gider Kalemleri • Personel giderleri, • Seyahat giderleri, • Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri, • Malzeme ve sarf giderleri, • Yurtiçi ve yurtdışı hizmet alım giderleri,

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

1512 programı kapsamındaki çağrılar TÜBİTAK internet sayfasından takip edilmelidir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

TÜBİTAK, Proje başvuruları çevrimiçi olarak  https://eteydeb.tubitak.gov.tr  internet adresinden yapılır.

 

SGK

 

SGK, vatandaşlarımıza doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonra da hak sahiplerine sağlık, sigorta ve sosyal yardım alanlarında, “Kaliteli, adil, kolay erişilebilir, insan odaklı hizmet veren, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemini yürütmek ve geliştirmek” misyonu doğrultusunda hizmetleri sunmaktadır.

 

Yurtdışına Götürülen Gönderilen Sigortalılara Uygulanan 5 Puanlık İndirim Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin 1. fıkrasının (i) bendi – 2013/30 sayılı Genelgeler.  Özel sektör işverenlerinin yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere yurt içinden götürülen/gönderilen sigortalılar için uygulanan bu indirim kapsamında, sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan genel sağlık sigortası primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

·         Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma yasal süresinde verilmiş olması,

·         Primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,

·         Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası borcu bulunmaması, varsa bu borçlar yapılandırılmış, taksitlendirilmiş ve düzenli ödeniyor olması,

·         Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması / Sahte sigortalı bildiriminde bulunulmaması,

·         İşverenin 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlardan olmaması,

·         Yapılan işin 2886, 4734 sayılı Kanunlar ve 4734 sayılı Kanunun 3. maddesi kapsamında veya uluslararası anlaşmalara istinaden alım ve yapım işlerinden olmaması

Notlar:

·         Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar, Libya’da çalışanlar, zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler, aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, iş kaybı tazminatı alanlar ve harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar için bu indirimden yararlanılamaz.

·          5 Puan indirim (5510 – 81/ı) ile birlikte uygulanmaz. PEK üzerinden hesaplanan işveren hissesinin GSS payından 5 puanlık indirim uygulanır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvuru şartı bulunmamaktadır.

Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortası İşveren Hissesinden 5 Puanlık İndirim Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin 1. fıkrasının (ı) bendi – 2008/93 – 2009/139 – 2011/45 Genelgeler.  Özel sektör işverenleri, çalıştırdıkları sigortalılara ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin (%11) beş puanlık kısmına isabet eden tutar kadar indirimden yararlanabilir.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

·         Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma yasal süresinde verilmiş olması,

·         Primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,

·         Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası borcu bulunmaması, varsa bu borçlar yapılandırılmış, taksitlendirilmiş ve düzenli ödeniyor olması,

·         Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması / Sahte sigortalı bildiriminde bulunulmaması,

·         İşverenin 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlardan olmaması,

·         Yapılan işin 2886, 4734 sayılı Kanunlar ve 4734 sayılı Kanunun 3. maddesi kapsamında veya uluslararası anlaşmalara istinaden alım ve yapım işlerinden olmaması

Notlar:

·         Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlardan dolayı 5 puanlık indirimden yararlanılamaz.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvuru şartı bulunmamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

10’dan (ondan) az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 7. maddesi ile 24/12/2013tarihli ve 28861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesi.  10’dan az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla 1/1/2014 tarihinden itibaren sigortalı başına günlük brüt asgari ücretin tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde %1,4’i, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde %1,6’sı işverene ödenmektedir. Finansmanı SGK (Kısa vadeli sigorta kollarından) tarafından karşılanmaktadır.  Teşvikten yararlanma şartları:

·         Türkiye genelinde, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ondan az çalışanın bulunması,

·         Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi,

·         Kuruma yasal süresi içerisinde ödenmemiş prim ve prime ilişkin borcun bulunmaması,

·         Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması,

·         Kurum adına tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yansıtma faturası düzenlenmesi ve üniteye verilmesi,

·         İşyerinin, İSG-KATİP’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin hizmet sunucusu ile yapılmış bir sözleşmesinin olması gerekmektedir.

Notlar: Ödemeler:

·         Birinci dönem destek ödemeleri Ocak, Şubat ve Mart ayları için Mayıs ayının sonunda,

·         İkinci dönem destek ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için Ağustos ayının sonunda,

·         Üçüncü dönem destek ödemeleri Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için Kasım ayının sonunda,

·         Dördüncü dönem destek ödemeleri Ekim, Kasım ve Aralık ayları için izleyen yılın Şubat ayının sonunda gerçekleştirilir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

·         Ocak, Şubat ve Mart ayları için Nisan ayının,

·         Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için Temmuz ayının,

·         Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için Ekim ayının,

·         Ekim, Kasım ve Aralık ayları için izleyen yılın Ocak ayının sonuna kadar başvuru yapılır.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine sahip işverenler, iş sağlığı ve güvenliği desteğinden yararlanmak için işyerlerinin tescil edildiği ünitelere tebliğde yer alan ek-1’de belirtilen başvuru formu ile müracaat ederler.

Sosyal Yardım Alanların İstihdamı Halinde Uygulanan Prim Teşviki

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesi. 2018/7 sayılı Genelge.  2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi kapsamına giren kişilerin özel sektör işverenleri tarafından Prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta primi ve işsizlik sigortası priminin sigortalı ve işveren hissesinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

 

İşyeri Yönünden:

·         19/02/2014 tarihinden sonra işe alınmış olması,

·         2828 sayılı Kanunun Ek-1. maddesinin birinci fıkrasının kapsamında olup; istihdam hakkından henüz yararlanmamış olanlar, istihdam hakkından yararlanmış ancak memuriyet ile ilişiği kesilenler, devlet memuru olma şartlarını taşımamaları sebebiyle kamu kurumlarında istihdamı sağlanamayan hak sahibi olmalıdır.

Sigortalı Yönünden:

·         Aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde verilmiş olması,

·         Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası borcu bulunmaması,

·         Yapılandırılmış/taksitlendirilmiş borçların zamanında ve düzenli bir şekilde ödenmesine devam edilmesi,

·         Sahte sigortalı bildiriminde bulunulmamalı, kayıt dışı sigortalı çalıştırılmamalıdır. Notlar:

·         Destekten yararlanma süresi 5 yıldır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Şartları sağlayan sigortalılar için www.sgk.gov.tr web adresi üzerinden “eSGK/İşveren/İşveren Sistemi/İşveren/Teşvikler ve Tanımlar/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” menüleri seçilerek tanımlama işlemi yapılaması mümkün bulunmaktadır.

Sosyal Hizmetlerden Faydalanan Kişilerin İstihdamı Halinde Uygulanan Teşvik

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 2828 sayılı Kanunun Ek 1. maddesi. 2018/7 sayılı Genelge.  2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi kapsamına giren kişilerin özel sektör işverenleri tarafından Prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta primi ve işsizlik sigortası priminin sigortalı ve işveren hissesinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

Teşvikten yararlanma şartları:

 

İşyeri Yönünden:

 

·         19/02/2014 tarihinden sonra işe alınmış olması,

·         2828 sayılı Kanunun Ek-1. maddesinin birinci fıkrasının kapsamında olup; istihdam hakkından henüz yararlanmamış olanlar, istihdam hakkından yararlanmış ancak memuriyet ile ilişiği kesilenler, devlet memuru olma şartlarını taşımamaları sebebiyle kamu kurumlarında istihdamı sağlanamayan hak sahibi olmalıdır.

 

Sigortalı Yönünden:

 

·         Aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde verilmiş olması,

·         Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası borcu bulunmaması,

·         Yapılandırılmış/taksitlendirilmiş borçların zamanında ve düzenli bir şekilde ödenmesine devam edilmesi,

·         Sahte sigortalı bildiriminde bulunulmamalı, kayıt dışı sigortalı çalıştırılmamalıdır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Şartları sağlayan sigortalılar için www.sgk.gov.tr web adresi üzerinden “eSGK/İşveren/İşveren Sistemi/İşveren/Teşvikler ve Tanımlar/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” menüleri seçilerek tanımlama işlemi yapılaması mümkün bulunmaktadır.

Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi

 

1) Kimler Yararlanabilir?

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3. maddesi, 2008/85 ve 2009/21 sayılı Genelgeler. Ar-Ge/Tasarım ve destek personeli ile 4691 sayılı Kanun’un geçici 2. maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden muaf olan personelin; ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 31.12.2028 tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

·         Aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde verilmiş olması, primler ödenmiş olması,

·         Sigortalı fiilen çalışması,

·         Sigortalı; Ar-Ge/Tasarım personeli veya Ar-Ge personel sayısının %10’u aşılmamak kaydıyla destek personeli ya da 4691 sayılı Kanun uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna tutulmuş personel olmasıdır.

 

Notlar:

·         5 puanlık indirim ve kalan %15,5 işveren payının yarısı (%7,75) PEK üzerinden hesaplanmaktadır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

2008/85 sayılı Genelgede belirtilen belgelerin işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine verilmesi gerekmektedir.

Engelli Sigortalı İstihdamında Sigorta Primi Teşviki

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesi, 2008/77 sayılı Genelge.  Özel sektöre ait işyerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin tamamının Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanması imkânı sağlanmıştır.

Teşvikten yararlanma şartları:

·         Engelli sigortalı çalıştırılması,

·         Aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde verilmiş olması,

·         Primler ödenmiş olması,

·         Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan, topluluk sigortasına tabi çalışan, yurtdışında çalışan sigortalılar ile aday çırak, çırak ve öğrencilerden dolayı bu teşvikten yararlanılamaz.

Notlar:

·         5 puanlık indirim PEK üzerinden, kalan %15,5 işveren hissesi ise asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvuru şartı bulunmamaktadır.

Kredi Faiz Veya Kar Payı Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 31 maddesi, 2021 21 sayılı Genelge  2021 yılı Mart ayında sigortalı sayısı 50 ’nin altında olan özel sektör işyeri işverenlerince, işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılındaki ortalama sigorta sayısına ilave olarak 1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için 12 ay süreyle ödenen ve prime esas kazanç alt sınır üzerinden işverenlere sağlanan prim teşvik, destek ya da indirimleri düşüldükten sonra kalan sigorta prim tutarları, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 20 inci maddesi kapsamında kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hâkim sermayedar olduğu bankalardan 25/5/2021 tarihinden sonra 30/6/2022 tarihine kadar ilgili işverenlerce kullanılan kredilerde 12 aylık süreye ilişkin primlerin ödenmesini müteakip kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülecektir.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

 

İşyeri Yönünden

·         Özel sektör işverenine ait olması, Primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,

·         İşverenin 2021 yılı Mart ayına/dönemine ilişkin bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısının 50 ’nin altında olması,

·         Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında işe alındığı işyerinden Kuruma bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,

·         Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi,

·         Tahakkuk eden primlerin aralıksız 12 ay süreyle yasal süresi içinde ödenmesi,

·         Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

·         Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması

 

Sigortalı Yönünden

 

·         1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında işe alınmış olması,

·         İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamaları

 

Notlar:

 

·         4447 sayılı Kanunun geçici 31 maddesinde yer alan kredi faiz veya kar payı desteğinden, ilave olarak işe alınan en fazla beş sigortalı için 12 ay süreyle yararlanılır.

·         447 sayılı Kanunun geçici 31 maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı, bu sigortalılar için prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan ve tamamı yasal süresi içinde ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası sigortalı ve işveren hissesi primlerinden 5510 sayılı Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşvik, destek ya da indirimleri düşüldükten sonra kalan tutar, bu genelgenin konusu desteğe ilişkin Hazine destekli kefalet paketinin yürürlük tarihinden itibaren 30/6/2022 tarihine kadar işverenlerce kullanılan kredilerde kredi faiz veya kar payı bakiyesinden indirilecektir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvuru şartı bulunmamaktadır.

İşsizlik Ödeneği Alanların İstihdamı Halinde Sağlanan Teşvik Uygulaması

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50. maddesinin beşinci fıkrası, 2009/149 sayılı Genelge.  Kapsama giren sigortalı için, işsizlik ödeneğine hak kazandığı süre boyunca prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan kısa vadeli sigorta primlerinin %1’i ile uzun vadeli sigorta primleri ve genel sağlık sigortası priminin tamamı, kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

 

·         Primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,

·         Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma yasal süresinde verilmiş olması,

·         Sigortalının, işe alındığı tarihten önceki son altı aylık dönemde Kuruma bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılmasıdır.

·         01/10/2009 veya sonraki bir tarihte işe alınmış olması,

·         İşe giriş tarihi itibariyle işsizlik ödeneği almaya hak kazanmış olması,

·         Sigortalı, işsizlik ödeneği almaya hak kazanmadan önce son çalıştığı işyeri haricindeki bir işyerinde işe başlamış olması,

·         Fiilen çalışması

 

Notlar:

·         5 puan indirimle birlikte uygulanmaz,

·         İşverenin 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlardan olmaması,

·         Yapılan işin 2886, 4734 sayılı Kanunlar ve 4734 sayılı Kanunun 3. maddesi kapsamında veya uluslararası anlaşmalara istinaden alım ve yapım işlerinden olmaması.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Teşvik kapsamına giren sigortalıların e-Bildirge giriş ekranlarında yer alan “Engelli ve İşsizlik Teşvik Yönetimi” ekranından sisteme kodlanması gerekmektedir.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararlar Çerçevesinde Uygulanan Sigorta Primi Teşviki

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

 Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 5510 sayılı Kanunun Ek 2. maddesi 2011/54 – 2012/30 – 2012/37 Sayılı Genelgeler. Prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin; işveren hisselerinin tamamına veya Cumhurbaşkanınca istatistiki bölge birimleri sınıflandırması, kişi başına düşen milli gelir veya sosyoekonomik gelişmişlik düzeyleri dikkate alınmak suretiyle belirlenen illerde işveren hisseleri ile birlikte sigortalı hisselerinin tamamına kadar olan kısmı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır.

Teşvikten yararlanma şartları:

·         Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma yasal süresinde verilmiş olması,  Primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,

·         Türkiye genelinde prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası borcu bulunmaması, varsa bu borçlar yapılandırılmış, taksitlendirilmiş ve düzenli ödeniyor olması,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca düzenlenen teşvik belgesi alınmış olması, tamamlama vizesinin yapılmış olması (gemi yatırımları hariç),

·         Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmamalı, sahte sigortalı bildiriminde bulunulmaması,

·         6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvuru tarihinden önceki 15 gün içinde vadesi geçmiş vergi borcu bulunmamasıdır.

Notlar:

·         İşyerinin 6. bölgede kurulu olması halinde asgari ücret üzerinden sigortalı ve işveren hissesi prim tutarının tamamı karşılanır.

·         5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlar teşvikten yararlanamaz. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan sigortalılardan ve yurt dışında çalıştırılan sigortalılardan dolayı da bu teşvikten yararlanılamayacaktır.

·         İlave 6 puanlık indirimle aynı dönem için uygulanmaz.

·         e-Borcu Yoktur aktivasyonu için başvuruda bulunulmasıdır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvuru E-TUYS üzerinden yatırım teşvik belgesi müracaatı yapılır. Yatırım teşvik belgesi tamamlama vizesi onayını takip eden ilk aydan itibaren destek kullanılmaya başlanır.

Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası İşveren Hissesi Teşviki Uygulaması

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Özel sektör işverenleri.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 4447 sayılı Kanunun ek 4. maddesi, 31/12/2018  tarihli  ve  30642  sayılı  Resmi  Gazete’de  yayımlanan  Çok   Tehlikeli Sınıfta  Yer  Alan  ve  Ondan  Fazla  Çalışanı  Bulunan  İşyerlerinde  İşsizlik  Sigortası Primi İşveren Payı Teşvikinden Yararlanılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ.  4447 sayılı Kanunun ek 4. maddesi hükmü uyarınca, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren hissesi teşviki olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak uygulanacaktır.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

·         İşyerinin 6331 sayılı Kanun kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alması,

·         İşverenin, Türkiye genelinde çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her ay toplamda ondan fazla çalışanı bulunması,

·         Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemesi,

·         İşyerinin, İSG-KATİP’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ya da 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğine göre Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar ile yapılmış bir sözleşmesinin bulunması.

Notlar: Destekten yararlanma süresi 3 yıldır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

İşyerinin, teşvikten yararlanılacak takvim yılından önceki üç yıl süreyle bu Tebliğin 4. maddesinde aranılan tüm şartları sağlayıp sağlamadığı kurum sistemi tarafından otomatik olarak kontrol edilecektir. Teşvikten yararlanmak isteyen işverenler için başvuru şartı bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerine herhangi bir belge ibraz edilmesine gerek yoktur.

 

 

Genç Girişimci Teşviki

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlar yararlanabilir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 5510 sayılı kanunun 81. maddesi (k) bendi.  31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında 1/6/2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri, 1 yıl süreyle 82. madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden yararlandırılır.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

18-29 yaş aralığında olup 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa işyeri açan gerçek kişilerin asgari ücret alt sınırı üzerinden hesaplanan 4-1/b kapsamındaki sigorta primleri, 1 yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacaktır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu teşvikten yararlanabilir.

 

Notlar: Destekten yararlanma süresi 1yıldır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Prim teşvikinden yararlanmak isteyen sigortalıların, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalandığına dair sorgulamanın SGK Başkanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında karşılıklı veri transferi aracılığı ile internet üzerinden yapılmasına istinaden tescil işlemleri yapılacaktır. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı ile karşılıklı veri transferi yapılıncaya kadar teşvikten yararlanmak isteyen sigortalının 193 sayılı Gelir Yergisi Kanununun mükerrer 20. maddesi kapsamında kazanç istisnasından faydalandığına dair belgeyi bağlı bulunduğu vergi dairesinden alarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine/Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

4B (Bağ-Kur) 5 Puan Teşviki

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

·         Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan;

·         Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,

·         Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,

·         Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

·         Tarımsal faaliyette bulunanlar.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yasal Dayanak: 5510 Sayılı Kanunun 81. Maddesi (j) bendi.  İsteğe bağlı sigortalılar ve muhtarlar hariç 5510 sayılı Kanunun 4. maddesi birinci fıkrası (b) bendi kapsamındaki sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prime esas kazanç üzerinden beş puanlık kısmına isabet eden tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanmaktadır.

 

Teşvikten yararlanma şartları:

·         Primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,

·         Kuruma kendi sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması ya da borçlarını taksitlendirmesi/yapılandırması veya taksitlendirmenin/yapılandırmanın devam etmesi gerekmektedir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Teşvikten yararlanma şartlarını yerine getirenler için herhangi bir başvuru alınmaksızın sistem tarafından 5 puanlık prim teşviki uygulanmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

 

Bakanlığın hizmet birimleri arasında, Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü, Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü ve Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü bulunmaktadır.

 

Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305 sayılı Karar)

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları yüzde elliyi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri kullanıcı aracılığıyla Bakanlık internet sayfası vasıtasıyla elektronik ortamda teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebilir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

İmalat Sanayi, maden ve enerji, turizm, tarımsal üretim ve hayvancılık, turizm, kamuya yönelik alt yapı ve üst yapı, sosyal ve sağlık hizmetlerine yönelik, ar-ge ve çevre yatırımları teşvik belgesi düzenlenmesi koşuluyla desteklenebilmektedir. Kararda ve uygulama tebliğinde Genel, Bölgesel (bölgesel, öncelikli yatırımlar, 4. bölge desteklerinden yararlanabilecek orta-yüksek teknolojili yatırım konuları)  veya Stratejik yatırımlar olarak belirtilen asgari yatırım tutarı, yatırımın niteliğine göre belirli şartları sağlayan ve Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulunan yatırım projeleri teşviklerden yararlanabilir. Başvuru süreci ve teşvik sistemi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız. Desteklerden yararlanılabilecek süre ve oranlar için web sitemizde yer alan teşvik robotunu kullanabilirsiniz.

 

Destek Unsurları:

Genel Teşvik Uygulamaları: 1. Gümrük vergisi muafiyeti. 2. Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası. 3. Gelir vergisi stopajı desteği (özellikle 6. bölgedeki yatırımlar için). 4. Sigorta primi işveren hissesi desteği (tersanelerin gemi inşa yatırımları için).

Bölgesel Teşvik Uygulamaları: 1. Gümrük vergisi muafiyeti. 2. KDV istisnası. 3. Vergi indirimi. 4. Sigorta primi işveren hissesi desteği. 5. Yatırım yeri tahsisi. 6. Faiz veya kâr payı desteği (3., 4., 5., ve 6. bölgelerdeki yatırımlar için). 7. Gelir vergisi stopajı desteği (6. bölgedeki yatırımlar için). 8. Sigorta primi desteği (6. bölgedeki yatırımlar için).

Stratejik Yatırımlar: 1. Gümrük vergisi muafiyeti. 2. KDV istisnası. 3. Vergi indirimi. 4. Sigorta primi işveren hissesi desteği. 5. Yatırım yeri tahsisi. 6. Faiz veya kâr payı desteği. 7. KDV iadesi. 8. Gelir vergisi stopajı desteği (6. bölgedeki ve/veya Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamındaki yatırımlar için). 9. Sigorta primi desteği (6. bölgedeki ve/veya Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamındaki yatırımlar için)

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Başvuru sürekli açıktır.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Online başvuru linki https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/

OSB’lere Uygulanan Teşvik ve Muafiyetler

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca tescil edilen organize sanayi bölgeleri katılımcıları

• Katılımcı: OSB’lerde, bir işletmenin kurulması için parsel tahsisi veya satışı yapılanlar ile maliki bulunduğu parselde üretimde bulunan veya bulunmayı taahhüt eden ve Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nun amacına uygun faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişi ile finansal kiracılar.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Teşviklerin listesi:

• Arsa ve İşyeri tahsisinde KDV İstisnası

• Arsa tahsisinde Damga Vergisi İstisnası

• Arsa tahsisinde Tapu Harcı İstisnası

• İnşaat ve Yapı Kullanma İzin Harçlarından İstisna

• Emlak Vergisi İstisnası

• Yapı Denetim Kuruluşlarına Ödenecek Hizmet Bedeli İndirimi

• Yatırım Teşvik Belgeli Yatırımlara sağlanan avantajlar

 

Arsa ve İşyeri tahsisinde KDV İstisnası OSB’lerin arsa ve işyeri teslimleri, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4-k maddesi uyarınca katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu  Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar  Madde 17 –  k) Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimleri  Arsa tahsisinde Damga Vergisi İstisnası OSB’lerin arsa tahsislerine ilişkin düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler, Damga Vergisi Kanunu’nun İstisnaları içeren kısmında “IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlığı altındaki 53’üncü fıkra uyarınca katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

3885 sayılı Damga Vergisi Kanunu

İKİNCİ KISIM İstisnalar IV – Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar: 53. Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde bulunan arsaların tahsisine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler. Arsa tahsisinde Tapu Harcı İstisnası OSB’lerin arsa tahsislerine ilişkin şerhi gerektiren işlemler ile tahsis edilen arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescili işlemleri ile cins değişikliği işlemleri tapu harcından istisna edilmiştir.

492 sayılı Harçlar Kanunu İKİNCİ BÖLÜM

İstisnalar Harçtan müstesna tutulan işlemler: Madde 59 –  Aşağıda yazılı işlemler harçtan müstesnadır: n) Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescili işlemleri ve cins değişikliği işlemleri İnşaat ve Yapı Kullanma İzin Harçlarından İstisna 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 80. Maddesi uyarınca OSB’ler içinde inşa edilen yapı ve tesisler, inşaat ve yapı kullanma izin harçlarından müstesnadır.

2464 sayılı İmar Kanunu  İmar ile ilgili harçlar:  Madde 80 –  Organize Sanayi Bölgeleri ile Sanayi ve Küçük Sanat Sitelerinde yapılan Yapı ve Tesisler Bina İnşaat Harcı ve Yapı Kullanma İzni Harcından müstesnadır. Emlak Vergisi İstisnası OSB’lerdeki binalar (Emlak Vergisi Kanunu’nda bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar) Emlak (Bina) Vergisinden süresiz olarak muaftır.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu  Daimi muaflıklar:  Madde 4 –   Aşağıda yazılı binalar, kiraya verilmemek (24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında yapılan işletme hakkı devirleri hariç) şartıyla Bina vergisinden daimî olarak muaftır.

m) Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ait binalar (Vakıf senedindeki cihete tahsis edilmek şartiyle) ile organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar.

 

Yapı Denetim Kuruluşlarına Ödenecek Hizmet Bedeli İndirimi Organize Sanayi Bölgeleri onaylı sınırı içerisinde yer alan tüm yapılar için yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 5’inci maddesinin beşinci fıkrası gereğince %50 indirimli uygulanır.

4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri Madde 5 – Yapı denetimi hizmeti için yapı denetim kuruluşuna ödenecek hizmet bedeli, yapı denetimi hizmet sözleşmesinde belirtilir. Bu bedel, hizmet bedeline esas yapı yaklaşık maliyetinin %1,5’i kadardır. Hizmet bedeli oranı, yapım süresi iki yılı aşan iş için yıllık %5 artırılır ve yapım süresi iki yıldan daha az olan işler için yıllık %5 azaltılır. Bu bedele, katma değer vergisi ile yapı denetim kuruluşu tarafından talep edilen ve taşıyıcı sisteme ilişkin olmayan malzeme ve imalâtlar konusunda yapı müteahhidince yaptırılacak olan laboratuvar deneylerinin masrafları dâhil değildir. Yapı denetim kuruluşu, yapı sahibinden başka bir ad altında, ayrıca hiçbir bedel talebinde bulunamaz. Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Bölgeler ve Sanayi Siteleri onaylı sınırı içerisinde yer alan tüm yapılar için %50’yi geçmemek üzere indirimli uygulanır. Yatırım Teşvik Belgeli Yatırımlara sağlanan avantajlar

• 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın 18. Maddesi’nin 1. Fıkrası uyarınca kendi bölgesinde uygulanan Bölgesel Teşviklerden yararlanan teşvik belgeli yatırımlar, Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde gerçekleştirilmeleri halinde Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği unsurlarından bir alt bölgede geçerli olan oran ve üst limitlerde yararlanabilirler.

o Ör. 1. Bölge sayılan ildeki bir Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılan ve Bölgesel Teşviklerden Yararlanan bir yatırım için Vergi İndirimi teşviki, yıllık vergi indirimi oranı %50 yerine %55 ve yatırıma katkı oranı %15 yerine %20 olacak şekilde uygulanır. Aynı şekilde Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği süre limiti 2 yerine 3 yıl ve yatırıma oran olarak üst limiti %10 yerine %15 olarak uygulanır. • 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’a ekli Ek-2 Bölgesel Teşvikli Sektörler’in 2B_İller kısmında “Dip Notlar’da” birinci madde olarak yer alan hükme istinaden, ihtisas organize sanayi bölgelerinde ihtisas sektörlerinde gerçekleştirilen ancak ilgili ilde bölgesel teşvikli sektörler listesinde yer almayan yatırımlar da bölgesel teşviklerden yararlanabilmektedir.

o 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar

▪ EK-2 BÖLGESEL TEŞVİKLİ SEKTÖRLER

▪ 2B_İller

▪ Dip Notlar

▪ 1- İhtisas OSB’lerde gerçekleştirilecek ihtisas konusundaki yatırımlar, ilgili bölgede seçilmiş sektörler arasında yer almasa dahi bölgesel desteklerden yararlanır.

 

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Herhangi bir süre koşuluna bağlı olmaksızın uygulanmaktadır.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Yatırım bilgi formunu doldurarak başvuru yapılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EXIMBANK

 

Türk Eximbank’ın hedefleri arasında, ihracatın artırılması, mal ve hizmet çeşitliliğinin genişletilmesi, yeni pazarlara erişim sağlanması, ihracatçıların uluslararası ticaretteki paylarının güçlendirilmesi, girişimcilere destek sunulması, uluslararası rekabet gücü ve güvence sağlanması, yatırım malları üretimi ve satışının desteklenmesi bulunmaktadır.

 

Bu kapsamda, Türk Eximbank, ihracat yapan veya yapacak olan firmalara çeşitli kredi ve sigorta programları sunmaktadır.

 

1) KREDİLER

 

Kısa Vadeli İhracat Kredileri:

 

Reeskont Kredisi: İhracata hazırlık aşamasında finansman ihtiyaçlarını karşılamak için uygun maliyetli krediler.

KOBİ İhracata Hazırlık Kredisi: KOBİ’lerin ve mal üreten imalatçı KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırmak için sağlanan krediler.

İhracata Hazırlık Kredisi: Uluslararası rekabet gücünü artırmak ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak için ihracatçılara yönelik krediler.

Sevk Sonrası Reeskont Kredisi: İhracat alacaklarının iskonto edilerek sevk sonrası dönemde finansman sağlanması.

Dış Ticaret Şirketleri İhracat Kredisi: Dış Ticaret Sermaye şirketlerine tahsis edilen bir ihracat kredisi.

Sevk Öncesi İhracat Kredisi: İhracat öncesi finansman ihtiyacını karşılamak için sağlanan kredi programı.

Sigortalı Alacağın Teminatına Dayalı Kredi Programı: Eximbank’ça sigortalanan vadeli alacakları teminat alarak finansman imkanı.

 

Orta-Uzun Vadeli İhracat Kredileri:

 

İhracata Yönelik Yatırım Kredisi: İhracata yönelik mal üreten imalatçıların makine, teçhizat ve harcamalarını finanse etmek için sağlanan krediler.

İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi: İhracata yönelik işletme kredisi programı kapsamında sağlanan krediler.

Marka Kredisi: İhracatçıların yurt dışında marka satın alması ve yerleşme faaliyetlerini finanse etmek için sağlanan krediler.

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Kredisi: Harcama belgesi karşılığında ihracatçılara kredi sağlanması.

Gemi İnşa ve İhracatı Finansman Programı: Gemi inşa aşamasındaki finansman ihtiyaçlarını karşılamak ve rekabet gücünü desteklemek için sağlanan krediler.

Yurt Dışı Mağazalar Yatırım Kredisi: İhracatta kalıcı pazarlar edinilmesi için yatırım harcamalarını finanse etmek için sağlanan krediler.

Özellikli İhracat Kredisi: Özellikli ihracat projelerini desteklemek için sağlanan krediler.

Finansal Kiralama Şirketlerine Yönelik Kredi Programı: Finansal kiralama yoluyla yapılacak yatırımları finanse etmek için sağlanan krediler.

Yurt Dışı Teminat Mektubu Programı: Yurt dışında iş yapacak firmaların teminat mektupları düzenlenmesi için sağlanan destek.

 

Döviz Kazandırıcı Hizmetler Kapsamındaki Krediler:

 

Turizm Kredisi: Turizm işletmeleri, seyahat acentaları ve özel havayolu firmalarının finansman ihtiyaçlarını karşılamak için sağlanan krediler.

Uluslararası Nakliyat Pazarlama Kredisi: Uluslararası nakliyat firmalarının finansman ihtiyaçlarını karşılamak ve rekabet güçlerini artırmak için sağlanan krediler.

Döviz Kazandırıcı Hizmet Kredisi: Yurtdışında gerçekleştirilecek döviz kazandırıcı hizmetleri finanse etmek için sağlanan krediler.

Yurt Dışı Fuar Katılım Kredisi: Yurt dışındaki fuarlara katılımı teşvik etmek ve pazarlama faaliyetlerini finanse etmek için sağlanan krediler.

Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi: Yurtdışında üstlenilen projelerden doğan tahsil edilemeyen hak edişleri için köprü finansman sağlamak için sağlanan krediler.

Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektubu Programı: Yurtdışında üstlenilen projelerin teminat mektubu ile desteklenmesi için sağlanan krediler.

 

2) ALICI KREDİLER

 

Uluslararası Proje Kredileri:

Uluslararası ticaretin finansmanını desteklemek için sağlanan krediler.

 

3) ALACAK SİGORTASI

 

Kısa Vadeli Alacak Sigortası: Kısa vadeli alacakları sigortalamak için sağlanan sigorta.

Orta ve Uzun Vadeli Alacak Sigortası: Orta ve uzun vadeli alacakları sigortalamak için sağlanan sigorta.

 

4) HAZİNE

 

Türev Ürünleri: Finansal riskleri yönetmek için kullanılan türev ürünler.

 

5) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Banka aracılığı ile sürekli.

 

6) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Banka güncel şartları geçerlidir.

 

 

 

 

T.C. Ticaret Bakanlığı

 

Türkiye Cumhuriyetinin temellerini aldığı Osmanlı İmparatorluğu, hükümdarlığı boyunca coğrafi düzlemde ticari faaliyetin merkezinde yer almak için gerekli tedbirleri alarak, doğu-batı ticaretini desteklemiş, uzun yıllar Avrasya ticaret yollarını denetim ve kontrol altında tutmuştur.

 

Osmanlı İmparatorluğu dönemi ekonomi politikaları açısından, 1838 Balta Limanı Ticaret Anlaşması’na kadar süren dönem yani klasik iktisat ve ticaret politikaları dönemi ile 1839 yılı Tanzimat Fermanı sonrası dönem olarak ikiye ayrılmıştır. Cumhuriyet dönemi ise Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan ekonomik miras ile sonrasında meydana gelen değişiklikleri ihtiva eden gelişmeler olarak değerlendirilmiştir.

 

Osmanlı İmparatorluğu ile başlayan söz konusu politikalar, Cumhuriyet ile birlikte iktisadi devletçilik yoluyla ilerletilip devam ettirilmiş ve bugünkü Bakanlığımızın temelini teşkil eden modern bir dış ticaret bürokrasisi ile iç ve dış ticari ilişkilerin gerektirdiği hukuki kurumsal alt yapı oluşturulmuştur.

 

Dünyada ekonomik bütünleşme süreçlerinin derinleştiği, küresel ölçekte pazara giriş stratejilerinin yoğun şekilde uygulandığı ve ihracat pazarlarında rakip ülkelerin aktif stratejiler geliştirerek pazar paylarını artırmaya çalıştığı bir dönemden geçilirken, üretim, yatırım, gümrük ve dış ticaret politikalarımızın birbiri ile daha sıkı koordinasyon sağlayacak şekilde yeni bir anlayış ve yapıyla yürütülmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

 

Bu kapsamda, ülkemizin 2023 vizyonu dikkate alınarak mülga Ekonomi Bakanlığı ile mülga Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 10 Temmuz 2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birleştirilerek Ticaret Bakanlığı kurulmuştur. Bakanlığımız tarihi süreci ticaret ve gümrük faaliyetlerinin gelişimi çerçevesinde iki ayrı başlık altında incelenmiştir.

 

Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Şirketler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteği:

Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan destekle, sınai ve ticari faaliyette bulunan şirketlerin yurt dışı pazar araştırmalarını desteklemek amacıyla gerçekleştirdikleri gezilere %70 oranında finansal katkı sağlanmaktadır. Her bir pazar araştırması gezisi için maksimum destek miktarı 5,000 ABD Dolarıdır. Gezi başına en fazla iki şirket çalışanının ulaşım ve konaklama gibi giderleri desteklenir. Her şirket için yılda en fazla 10 pazar araştırması gezisi desteklenir, bu geziler en az 2, en fazla 10 gün sürebilir ve aynı ülkeye yönelik yılda en fazla 2 geziden oluşabilir. Bir pazar araştırması gezisi tek bir ülkede veya en fazla üç ülkede gerçekleştirilebilir. Başvurular Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne yapılmalıdır, özellikle İstanbul’da faaliyet gösteren firmalar belirli belgelerle birlikte başvurmalıdır.

 

Rapor, Yurt Dışı Şirket ve Yurt Dışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alım Desteği:

Şirketlerin yurt dışına açılma stratejilerini desteklemek için, sektör, ülke ve yurt dışında yerleşik şirket veya marka odaklı rapor giderleri ile yurt dışında yerleşik şirket alımlarına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine destek sağlanır. Şirketler için destek oranı %60, işbirliği kuruluşları için ise %75’tir ve yılda en fazla 200,000 ABD Dolarına kadar desteklenir. Raporların ödeme belgesi tarihi itibarıyla en fazla 2 yıl olmalıdır. Başvurular Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ne yapılmalıdır ve ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde gerçekleşmelidir.

 

İleri Teknolojiye Sahip Yurt Dışı Şirket ve Yurt Dışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Alım Desteği:

İleri teknolojiye sahip yurt dışında yerleşik şirketlerin alımlarını desteklemek amacıyla, mali ve hukuki danışmanlık hizmetleri ile kredi faiz giderlerine destek sağlanır. Bu destek, şirketler için %75 oranında ve yılda 500,000 ABD Dolarına kadar uygulanır. Kredi faiz giderleri Türk Lirası cinsinden kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı toplamda 3,000,000 ABD Dolarına kadar desteklenir. Başvurular Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ne yapılmalıdır ve ilgili Genelge’de belirtilen usul ve esaslara göre ön onay alınmalıdır.

 

Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Programları Desteği:

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda işbirliği kuruluşlarınca düzenlenen sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti programlarına destek sağlanır. Sektörel ticaret heyeti programlarına %50 oranında, program başına 100,000 ABD Dolarına kadar; alım heyeti programlarına ise %50 oranında, program başına 75,000 ABD Dolarına kadar destek verilir. Destek kapsamında uluslararası ulaşım, konaklama, tanıtım ve organizasyon giderleri bulunmaktadır. Sektörel ticaret heyetlerinin, Bakanlıkça belirlenen hedef ülkelere yönelik olması durumunda destek oranı 10 puan artırılır. Başvurular Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ne yapılmalıdır ve program başlangıç tarihinden en az 3 ay önce onay başvurusu yapılmalıdır.

 

E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği:

Bakanlıkça onaylı e-ticaret sitelerine toplu üyelik giderlerine destek sağlanır. İşbirliği kuruluşları için destek oranı %80’dir ve her bir şirket için e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2,000 ABD Doları tutarında destek verilir. Toplu üyelik için başvuran işbirliği kuruluşlarından en az 250 şirketin bulunması gerekmektedir. Toplu üyelik başvurularında yer alan şirketlerin aynı site için en fazla 3 yıllık üyeliği desteklenir. Başvurular Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ne yapılmalıdır ve proje onayını müteakip, ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde gerçekleşmelidir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli aktif

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Ticaret Bakanlığı’na DYS Sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca daha detaylı bilgi için www.kolaydestek.gov.tr adresini ziyaret edebilirisiniz.

Pazara Giriş Belgeleri Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Şirketler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Pazara Giriş Belgeleri Desteği kapsamında, sınai ve ticari faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bir ülke pazarına girişte zorunlu olan veya avantaj sağlayan belgelerin alımına yönelik giderleri desteklenmektedir. Bu destekle şirketlerin, global tedarik zincirine entegrasyonu ve küresel tedarik zinciri yetkinliklerini artırmalarına olanak tanıyan projeler de desteklenmektedir.

 

Pazara Giriş Belgeleri Desteği kapsamında, şirketlerin pazara giriş belgelerine yönelik giderlerinin %50’si oranında desteklenmektedir. Her bir şirketin yılda alabileceği destek miktarı 250,000 ABD Doları ile sınırlıdır. Desteklenen gider kalemleri arasında müracaat ve doküman inceleme giderleri, belgelendirme tetkik giderleri, belge kullanım ücretleri, test/analiz raporu giderleri, zorunlu kayıt ücretleri, tarım ürünleri analizi için sağlık/güvenlik sertifikası ücretleri ve akreditasyon ücretleri bulunmaktadır.

 

Küresel Tedarik Zinciri (KTZ) Yetkinlik Projesi kapsamında ise şirketlere, belirlenen nitelikteki giderleri içeren projeler için 2 yıl süresince %50 oranında ve toplamda 1,000,000 ABD Dolarına kadar destek sağlanır. Desteklenen faaliyetler arasında makine, ekipman, donanım alımı, yazılım alımı, eğitim, danışmanlık, müşteri ziyaretleri, sertifikasyon, test/analiz, ürün doğrulama harcamaları bulunmaktadır. Her bir şirketin azami bir projesi desteklenebilir

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli aktif

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvurular, ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne yapılmalıdır. Pazara Giriş Belgeleri Desteği başvuruları, desteklenen belgenin düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay içinde gerçekleştirilmelidir. KTZ Yetkinlik Projesi destek başvuruları ise proje sahibi tedarikçiler tarafından ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne sunulmalıdır.

 

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Proje Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

İşbirliği kuruluşları  vasıtası ile şirketler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

UR-GE Projeleri, işbirliği kuruluşları tarafından üyelerine yönelik olarak yürütülen, belirlenmiş hedefleri, kapsamı, süresi ve bütçesi olan projelerdir. Bu projeler, ihtiyaç analizi, istihdam, eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama ve alım heyeti faaliyetlerini içerir. İlgili işbirliği kuruluşları, UR-GE Projelerinin ve faaliyetlerinin kabulü için başvurularını Ticaret Bakanlığı’na yaparlar.

 

UR-GE Projeleri genellikle 3 yıl sürer, ancak Proje Değerlendirme Komitesi’nin performansa bağlı olarak süreyi 2 yıla kadar uzatabilme yetkisi vardır.

 

İhtiyaç Analizi, Tanıtım, Eğitim ve / veya Danışmanlık Faaliyetleri ile Proje Uzmanı İstihdamı:

 

UR-GE Projelerinin ilk aşaması, ihtiyaç analizi faaliyetidir. Bu kapsamda şirketlerin rekabet güçlerinin artırılması için ihtiyaçlar belirlenir, iş planları ve ihracat stratejileri hazırlanır. Bu faaliyetlere ilişkin giderler, proje bazında %75’e kadar ve en fazla 400,000 ABD Doları desteklenir. İşbirliği kuruluşları tarafından istihdam edilen en fazla 2 uzman personelin maaş giderlerinin de %75’i desteklenir.

 

Yurtdışı Pazarlama ve Alım Heyeti Faaliyetleri:

 

İşbirliği kuruluşları tarafından düzenlenen yurtdışı pazarlama faaliyetleri için her bir faaliyet başına 150,000 ABD Dolarına kadar, alım heyeti faaliyetleri için ise her bir faaliyet başına 100,000 ABD Dolarına kadar giderlerin %75’i desteklenir. Bu kapsamda ulaşım, konaklama ve organizasyon giderleri içerir.

 

Bireysel Danışmanlık Programı:

 

Şirketlerin yıllık 50,000 ABD Dolarına kadar olan danışmanlık hizmetleri giderleri %70 oranında desteklenir.

 

Destek ödemesi başvuruları, Genelge’de belirtilen belgelerle birlikte, faaliyetin bitiş tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Ticaret Bakanlığı’na veya İncelemeci Kuruluşa yapılır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli aktif

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

İşbirliği kuruluşu, proje başvurusunu gerekli belgelerle birlikte DYS üzerinden Ticaret Bakanlığına iletir.

 

 

 

Fuar Katılım Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Şirketler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Destek, katılımcıların yurt dışındaki fuar organizasyonlarına ve organizatörler tarafından düzenlenen tanıtım harcamalarına destek sağlamayı amaçlar. Türk ihraç ürünlerinin uluslararası pazarlarda tanıtılması ve ihracatın artırılmasına katkıda bulunmayı hedefler. Destekten, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirketler ile Türkiye’de yerleşik üretici / imalatçı organizasyonlar yararlanır.

 

Fuar Katılımlarının Desteklenmesi:

 

Katılımcıların yurt dışı fuar organizasyonlarına ve bireysel katılımlarına destek, katılımcının stand alanının metrekare cinsinden büyüklüğü göz önünde bulundurularak sağlanır.

Destek tutarı, her yurt dışı fuarı için ayrı ayrı belirlenir. Sektörel nitelikteki uluslararası fuarlarda ve belirli prestijli fuarlarda destek limitleri farklı olabilir.

Destek Limitleri:

 

Yurt dışı fuarın genel nitelikli olması durumunda 50.000 Türk Lirası,

Sektörel nitelikli olması durumunda 75.000 Türk Lirası,

Prestijli fuarlar için ise 250.000 Türk Lirasıdır.

İlave Hususlar:

 

Desteğe esas tutar, Bakanlık tarafından belirlenir ve resmi web sayfasında ilan edilir.

Desteğe esas tutar, katılımcının metrekare başına ödenecek bedelin yarısını (%50) geçemez. Hedef ülkelerde ise bu oran %70’i geçemez.

Katılımcı bir takvim yılı içinde en fazla 2 defa prestijli fuar katılımı desteğinden faydalanabilir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli aktif

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Ticaret Bakanlığı’na DYS Sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca daha detaylı bilgi için www.kolaydestek.gov.tr adresini ziyaret edebilirisiniz.

Fuar Katılım Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Şirketler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Bu destek, ülkemizde tasarım ve inovasyon kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması için Tasarımcı Şirketleri, Tasarım Ofisleri ve İşbirliği Kuruluşlarının tanıtım, reklam, pazarlama, istihdam, danışmanlık harcamalarını, yurt dışında açacakları birimlere ilişkin giderleri ve şirketlerin yurtdışı pazarlara yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek amacıyla yürütecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerini desteklemeyi amaçlar.

 

Tasarımcı Şirketlerinin Desteklenmesi:

 

Tanıtım Harcamaları:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 300.000 ABD Doları.

Yurt Dışı Birimlerinin:

 

Kurulum / Dekorasyon Giderleri: %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Doları,

Brüt Kira Giderleri: %50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları.

Marka Tescili ve Korunması:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları.

İstihdam Edilen Tasarımcılar ile Modelistlerin Brüt Maaş Giderleri:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 150.000 ABD Doları.

Danışmanlık Giderleri:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları.

Tasarım Ofislerinin Desteklenmesi:

 

Tanıtım Harcamaları:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 150.000 ABD Doları.

Yurt Dışında Açacakları Birimlerinin:

 

Kurulum / Dekorasyon Giderleri: %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları,

Brüt Kira Giderleri: %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Doları.

Patent, Faydalı Model ve Endüstriyel Tasarım Tesciline İlişkin Giderler ile Marka Tescili ve Korunmasına İlişkin Giderler:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları.

İstihdam Edilen Tasarımcılar ile Modelistlerin Brüt Maaş Giderleri:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları.

Danışmanlık Giderleri:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Doları.

Tasarım ve Ürün Geliştirme Projelerinin Desteklenmesi:

İstihdam Edilecek Tasarımcı, Modelist ve Mühendislerin Brüt Maaşları:

 

Toplam en fazla 1.000.000 ABD Doları.

Alet, Teçhizat, Malzeme ve Yazılım Giderleri:

 

Toplam en fazla 250.000 ABD Doları.

Seyahat ve Web Sitesi Üyeliğine İlişkin Giderler:

 

Toplam en fazla 150.000 ABD Doları.

Proje bazında %50 oranında desteklenir. Her bir şirketin en fazla bir projesi desteklenir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli aktif

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Ticaret Bakanlığı’na DYS Sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca daha detaylı bilgi için www.kolaydestek.gov.tr adresini ziyaret edebilirisiniz.

Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Şirketler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Bu destek, sınai ve ticari şirketlerin veya bu şirketlerle organik bağa sahip yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından açılan birimlerin kira giderlerini desteklemeyi amaçlar.

 

Birim Başına Destek Miktarı:

Mağaza: %50 oranında ve 120.000 USD.

Ofis, Depo, Şube, Showroom, Reyon / Ürün Teşhir Tarlası, Üzerine Bina Yapılmak Üzere Kiralanan Arsa: %50 oranında ve 120.000 USD.

Önemli Hususlar:

 

Türkiye’deki ana şirket doğrudan birim açabileceği gibi, yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri de birim açabilir. Organik bağın varlığı için belirli durumlar hüküm sürer.

Destekten yararlanan birimlerde Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlanması gerekmektedir.

Yabancı markalar için yurt içinde fason olarak üretilen ürünlerin reklam, tanıtım, pazarlama ve kira giderleri desteklenmez.

Yurt dışında ana sanayiye orijinal parça üreten sınai ve ticari şirketler için Türkiye’de üretilen ara mallar fason olarak değerlendirilmez.

Tanıtım Desteği:

 

Yurtdışı birimi bulunan şirketlerin yurt dışında gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama giderleri: %60 oranında ve her bir ülke için yıllık en fazla 150.000 ABD Doları.

Yurtdışı birimi bulunmayan ancak yurt içi ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip şirketlerin reklam, tanıtım ve pazarlama giderleri: %60 oranında ve yıllık en fazla 250.000 ABD Doları.

Destekleme süresi 4 yıldır.

Yurtdışı Marka Tescil Desteği:

 

Yurt içi marka tescil belgesine sahip markaların yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderler: %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları.

Yurt içi marka tescili gerçekleşmeden yurt dışı marka tescil başvurusu durumunda, yurt içi marka tescil işleminin gerçekleşmiş olması şartıyla desteklenir.

Destekleme süresi 4 yıldır.

İlave Destek Oranları:

 

Faaliyetlerin belirlenen hedef ve öncelikli ülkelere yönelik olması durumunda destek oranı 10 baz puan artırılır.

Yatırım Teşvik Uygulamasında 4., 5. ve 6. Bölge illerinde merkezi bulunan şirketler tarafından gerçekleştirilmesi durumunda destek oranı 20 baz puana kadar artırılabilir.

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli aktif

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Ticaret Bakanlığı’na DYS Sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca daha detaylı bilgi için www.kolaydestek.gov.tr adresini ziyaret edebilirisiniz.

Markalaşma ve Turquality Desteği

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

Şirketler

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Bu program, Türk markalarının uluslararası pazarda güçlenmesini ve “Türk Malı” imajının olumlu bir şekilde oluşturulmasını hedefler. Aşağıda desteklenen alanlara ve bu desteklere ilişkin detaylara yer verilmiştir:

 

Desteklenen Harcamalar:

 

Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tescili harcamaları.

Sertifikasyona ilişkin giderler.

Moda / Endüstriyel ürün tasarımcısı / Şef / Aşçı istihdamına ilişkin giderler.

Tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri.

Yurtdışı birimlere ilişkin giderler.

Danışmanlık (Yönetim, tasarım, hukuk, bilişim) giderleri.

Şirket Destekleri:

a) Marka Tescili ve Yurt Dışında Tescil Harcamaları:

 

%50 oranında destek, yıllık en fazla 200.000 TL.

b) Tanıtım Harcamaları:

 

Genelgede belirtilen tanıtım harcamaları %50 oranında ve yıllık en fazla 1.600.000 TL.

c) Mağaza, Ofis, Depo ve Satış Sonrası Servis Birimlerine İlişkin Giderler:

 

Brüt kira, belediye giderleri, komisyon, hukuki danışmanlık giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 2.400.000 TL.

Kiralanan birimin kurulum / dekorasyon giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 1.200.000 TL.

d) Teşhir Mekanlarına İlişkin Giderler:

 

Reyon, raf, dekorasyonlu köşe, kiosk, stand ve ürün teşhir serası tahsis edilmiş satış alanlarına ilişkin giderler %50 oranında ve yıllık en fazla 800.000 TL.

e) Sertifikasyon ve Kalite Belgelerine İlişkin Giderler:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 1.000.000 TL.

f) Franchising Faaliyetine İlişkin Giderler:

 

Kurulum / dekorasyon, kira ve diğer giderler %50 oranında ve belirtilen limitler içinde.

g) Danışmanlık Giderleri:

 

Uluslararası rekabet avantajını artırmak üzere alınacak danışmanlıklar %50 oranında ve yıllık en fazla 1.200.000 TL.

h) Moda / Endüstriyel Ürün Tasarımcı ve Mühendis İstihdamına İlişkin Giderler:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 800.000 TL.

i) Pazar Araştırması Giderleri:

 

%50 oranında ve yıllık en fazla 400.000 TL.

j) Yurt Dışı Fuar Katılım Giderleri: %50 oranında destek.

TURQUALITY® Destek Programı: TURQUALITY® Sertifikasını haiz markalı ürünler için benzer destekler sağlanır.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Sürekli aktif

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Ticaret Bakanlığı’na DYS Sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca daha detaylı bilgi için www.kolaydestek.gov.tr adresini ziyaret edebilirisiniz.

Avrupa Komisyonu – Ufuk Avrupa

 

Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa ile 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar Avro’luk bütçeyle bilim ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

 

Ufuk Avrupa bileşenleri altında yer alan küme, alan ve misyonlarda 2021 yılı çağrıları 24 Haziran 2021 tarihi itibariyle açılmıştır. Çağrı duyurularına Avrupa Komisyonunun Fonlama ve İhale Portalı üzerinden çağrı sayfasındaki arama motoru ve ilgili filtreler kullanılarak erişilebilir.

 

Ufuk Avrupa Nedir?

 

Ufuk Avrupa Programın amaçları;

 

Avrupa Birliği’ni bilimsel ve teknolojik yönden güçlendirmek,

Avrupa’nın yenilik kapasitesini, rekabetçiliğini ve istihdamını yükseltmek, toplum önceliklerini karşılamak,

Avrupa’nın sosyoekonomik model ve değerlerini sürdürmektir.

Ufuk Avrupa Programının yapısı Ufuk2020 Programının yapısına benzer şekilde 3 bileşen altında toplanmaktadır. Bu 3 bileşen Bilimsel Mükemmeliyet, Küresel Sorunlar ve Endüstriyel Rekabet, Yenilikçi Avrupa olarak belirlenmiştir. Alt programların birbiri ve diğer Birlik Programları ile uyumlu ve bütünleyici olması planlanmıştır. Açık bilim ve açık yenilik kavramları Programın bütünü için uygulanacaktır.

 

Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Destekleri

 

1) Kimler Yararlanabilir?

 

KOBİ’ler, Sanayi Kuruluşları, Araştırma Merkezleri, Üniversiteler, Kamu Kuruluşları, Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Ufuk2020 Programı’na başvuru yapabilir.

 

2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

Ufuk2020, 80 Milyar Avro’luk dev finansmanıyla dünyanın en büyük bütçeli araştırma ve inovasyon programıdır. Ufuk2020 kapsamında aşağıdaki sayılan destek mekanizmalarıyla sağlık, enerji, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, ileri imalat teknolojileri, gıda, biyoteknoloji, güvenlik, sosyal bilimler alanlarında Avrupa Komisyonu’nun hibe desteği sağladığı projeler desteklenmektedir.

• Çok Uluslu Araştırma ve İnovasyon İş birliği Destekleri

• Öncül Araştırma Bireysel Destekleri (European Research Council)

• Burs ve Dolaşım Destekleri (Marie Sklodowska Curie)

• KOBİ Destekleri ile TÜBİTAK AB ÇP Destek ve Ödülleri kapsamında;

• Ağlara Üyelik Desteği

• Yabancı Araştırmacı Seyahat Desteği

• Seyahat Desteği Programı

• Marie Curie Proje Ön Değerlendirme Desteği

• ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı

• Koordinatörlüğü Destekleme Programı

• Eşik Üstü Ödülü

• Başarı Ödülü

• COST Aksiyonu Teşvik Ödülü yararlanıcılara sunulmaktadır.

 

Destekler Unsurları;

• Proje kapsamında makine ve teçhizat, sarf malzemeleri, danışmanlıklar, seyahat, çalıştay, toplantı ve benzeri etkinlikler destek kapsamındadır.

• Yıllık bütçe limiti bulunmamaktadır. Projenizin toplam bütçesi çağrı metninde belirtilen maksimum miktar kadar olabilmektedir.

 

3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Başvuru Dönemleri programdan programa farklılık göstermektedir.

Başvurular https://ufukavrupa.org.tr web adresindeki Açık Çağrılar sekmesinden sürekli takip edilmelidir.

 

4) Başvuru Yeri Neresidir?

 

Başvurular https://ufukavrupa.org.tr web adresinden yapılmaktadır.