Modef Komitesi Soldan; Ahmet Sünnetçioğlu,Bşk. Yrd..Zeki Anıl Gülşen, Hikmet Şahin Bşk.,Habil Kosova Mob.Odası Bşk, Yavuz Uğurdağ – / 1997

Mobilya Fuarını Ziyaret -1994

Soldan; Muharrem Alg iner, ÜmitAybil, Yavuz Uğudağ(Bşk.), Özcan Ayhan (Bşk. Yrd.), Salim Kaplan(Bşk. Yrd.), Hüseyin Özdemir, Selçuk Armağan – 21 -26 Mart 2017

MODEF EXPO – 2017

İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuar Merkezi -2018

İNEGÖL MOBİLYA VE DEKORASYON
FUAR MERKEZİ

Kapalı Fuar Alanı Yapım Çalışmaların (1998-1999)

1997 yılının son günlerinde, Marangozlar ve Mobilyacılar Odasfnın toplantı salonunda mobilya üreticileri, Belediye Başkanı Hikmet Şahin ve Belediye Başkan Yardımcılarının da katıldığı kalabalık bir toplantı yapılır. Katılımcıların çoğunluğu kapalı bir fuar alanı yapılmasını istediklerini Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e anlatırlar. Bu olumlu gelişmeden sonra Şevket Uğurdağ ve Zeki Anıl Gülşen, konuyla ilgili çalışma yapmak üzere görevlendirilir.

Bugün Kültür Park’ın bulunduğu yer yemyeşil bir çayırdır. Kapalı fuar alanının burada olabileceği, şehre yakınlığı, çevresinin genişliği, otopark alanının rahatlığı gibi çeşitli düşünceler, Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e iletilir. Bu düşünceler doğrultusunda ,İnegöl Belediyesi tarafından altyapı çalışmaları başlatılır.

İnegöl Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in girişimleriyle yapılan ve bugün ismini taşıyan parkın içinde, 5600 metre2 alan üzerine Mobilya ve Dekorasyon Fuar Merkezi’nin yapımına 1998 yılında başlanır.

MODEF Yönetim Kurulu Soldan;
Bülent Temelli, Süleyman Yılmaz, Burhan Alıcı,
Hikmet Şahin, Hamdi İdil, Mustafa Süsveren, Orhan Zeybek – 1999

Proje Aşamasında Olan İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuar Merkezi

DÜNYA STANDARTLARINDA FUAR ALANI

Yeni fuar alanıyla ilgili Hotel Park’ta düzenlenen bilgilendirme toplantısına Kaymakam Ali Akça, Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri ile İnegöl mobilya sektörünün temsilcileri katılırlar. Yeni fuar alanı projesinin hazırlığını yapan mimar Mithat Kırayoğlu da çalışmalarla ilgili bilgiler verir.

“Üç ayrı parselde 37 bin metrekare büyüklüğündeki fuar alanının yanı sıra, 25 bin metrekare yeşil alana sahip olunduğunu belirten Kırayoğlu, bu 3 ayrı parseli birleştirip 50 bin metrekareye çıkardıklarını, çalışma esnasında yeşil alanda bir kayıp yaşanmadığını belirttir. Bölgedeki elverişsiz ortamı otopark olarak değerlendirdiklerini aktaran Kırayoğlu, bu bölümde yapılacak otopark alanının bin araçlık olacağını ifade eder.

Türkiye’nin illerinde bile böyle fuar alanı yapılmasına cesaret edilmezken bir ilçenin böyle bir isim koyarak bu büyüklükte fuar alanı yapmaya cesaret etmesi İnegöl’ün mobilyaya dayalı ekonomisinin nereye geldiğini geldiğinin göstergesidir. Burada iki fuar yapmak yazık olur. Bu yapı hayata geçirilince İnegöl bir fuar şehri de olabilir. Çeşitli büyük fuarların yapılabileceği gibi, sadece zemin katında küçük fuarlar da yapılabilir, hatta aynı anda iki fuar yapılabilir. Tüm bu esneklikleri olan statik, mimari, mekanik ve elektrik sistemleri bu çeşitliliğe imkan verecek teknolojik ayrıntılara sahiptir.” dedi.

Proje Aşamasında Olan İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuar Merkezi

İNEGÖL MOBİLYA FUARLARI

Panayır-Sergi-Fuar

1930’lu yılların başından itibaren İnegöl’de sandalye üretimi başlar. Şehrin çeşitli yerlerinde küçük imalathaneler kurulur. 1935’e kadar İnegöl’de sekiz sandalye imalathanesi vardır. 1935 yılında dört imalathane daha kurularak sayı 12’ye çıkar. Küçük de olsa bu fabrikalarda üretilen sandalyeler, İnegöl içinde satıldığı gibi çevre il ve ilçelere de gönderilir.

1936 Beynelmilel İzmir Fuar’ına tanıtım amacıyla Bursa’dan gönderilen sanayi mamulleri içinde, “İnegöl Sandalye Fabrikası”nın ürettiği hazeran sandalyelerde vardır. İnegöl sandalyesi, ilk defa uluslararası bir fuarda ziyaretçilerin beğenisine sunulur. Sonraki yıllarda hazeran sandalye İnegöl ile anılır olur. İnegöl’de sandalye imalatçıları daha çok hazeran tipi sandalye üretir. Hatta her üretilen sandalyenin tablasının altına üretici firmanın ismi, yakma yöntemiyle işlenir.

Hazeran sandalye, daha sonraki yıllarda düzenlenen İzmir ve Bursa fuarlarının en çok aranan ürünü ünvanını, çok uzun yıllar sürdürür.

SANAYİ MAMÜLLERİ TEŞHİR SERGİSİ 1970

İnegöl’de imal edilen ürünlerin teşhir sergisi, 29.06.1970-29.07.1970 tarihleri arasında İnegöl Esnaf ve Sanatkârlar Dernekleri, Mobilya ve Marangozlar Derneği, İnegöl Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenir.

Serginin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Ahmet Akyollu yapar. Bursa Valisi Enver Saatçigil de yaptığı konuşmada: “İnegöl sanatkârlarının yerinde bir teşebbüsü ile meydana getirilen bu sanayi sergisi, sanayi gücümüzü gösterir. Sanat altın bileziktir. İnegöl sanatkârları bu altın bilezikleri çok iyi değerlendirdikleri için kendilerini tebrik ederim. Serginin Aziz Türk milletine ve İnegöllülere hayırlı olmasını dilerim.” Şükrü Naili Paşa İlkokulu Salonu’nda düzenlenen sergide; madeni eşyalar dalında Mehmet Cavcı’nın eseri ile Uz Kardeşler’in oymacılık sanatını gösteren mobilya takımı, gerçek bir şaheser olarak çok beğenilir. Sergi bir ay süreyle izleyenlere açık kalır. Gece gündüz görmeye gelenlerle dolup taşar.

Bu serginin açılmasında, Belediye Başkanı Ahmet Esnaf ve Sanatkârlar Dernekleri Ajanı Sabri Marangozlar ve Mobilyacılar Derneği nı Ahmet Şenel’in büyük emekleri geçer, çapında mobilyacı olan sanatkârların zeka, düşünce ve bedenlerini de birleştirerek meydana getirdiği mobilya, sandalye mamulleri gerek sağlamlık gerekse zarafet bakımından çok beğenilir.

İnegöl Sanayi Sergisi, İnegöl mobilya fuarlarının da ilk başlangıcını oluşturur.

20 Haziran 1971’de Sanayi Sergisi ve Panayır

20 Haziran 1970 tarihinde açılışı yapılan Sanayi Sergisi’yle ilkbahar panayırının aynı anda olmasına rağmen günlerce yoğun ilgi görür. Bu yıl da, 20 Haziran 1971 tarihinde açılışı yapılan Sanayi Sergisi yine Belediye başkanı Ahmet Akyollu ve Marangozlar ve Mobilyacılar Derneği Başkanı Ahmet Şenel’in katkılarıyla, Şükrü Naili Paşa İlkokulu’nda İnegöl halkının izlemine açılır.

Sergide özellikle mobilya ve sandalye mamullerindeki gelişim, sağlamlık ve zarafet halkın dikkatini çeker. İnegöllü sanatkârların mobilyacılık alanında önemli gelişmeler gösterdiği de gözlenir.

İMASKO’nun Teşhir Salonu

10.03.1973 Cumartesi Günü Saat 11:00’de, İnegöl Mobilyacılar Alım Satım Kooperatifi (İMASKO) Osmanbey Caddesi No:42’de “İMSA 16” logosuyla bir teşhir salonu açılır. Kooperatif ortaklarının ve seçkin davetlilerin hazır bulunduğu açılış töreninde Başkan Halit Timur ve Kaymakam Ahmet Sivaslıgil birer konuşma yaptıktan sonra açılış kurdelesi kesilir. Kooperatif ortaklarının salondaki imalatları oldukça beğenilir.

Bu sergi sürekli açık kalarak yeni modellerle daha da geliştirilecektir. Bu özelliği nedeniyle açılan sergi bir bakıma kooperatif ortaklarının satış mağazası özelliğini de taşıyacaktır.

Mobilya Sanayi ve Tarım Ürünleri 1979

Henüz yeni bir kuruluş olan İnegöl Yöresi Turizm Tanıtma ve Folklor Derneği tarafından, 7-8-9 Eylül 1979 tarihlerinde düzenlenecek İnegöl Festivali çerçevesi içinde “Mobilya Sanayi ve Tarım Ürünleri” sergisi yapılacağı, 5 Temmuz 1979 tarihli Altı Eylül Gazetesinde duyurulur.

Bu festivalin 16 Ağustos 1979 tarihli Altı Eylül gazetesinde; 12-13-14 Eylül 1979 tarihlerine ertelendiği haberi yayınlanır. Lâkin bu festivalin çeşitli nedenlerle yapılmadığı yapılan araştırmalarla belirlenir.

Mobilya Festivali Düzenlenmesi Çalışmaları

6 Eylül 1985 tarihinde Yıldırım Gazetesi neredeyse tam sayfa, “Mobilyacılar birlik içinde hareket edip şirin ilçemiz İnegöl’de mobilya festivali düzenlemelidirler. Bu konuda tüm ilgilileri çalışmaya davet ediyoruz” başlığı ile çıkar. İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşu günü bu konu uzun uzadıya işlenirken, “İnegöl’ümüzde mutlaka bir festival düzenleyelim, inşallah bu festival ileriki yıllarda fuar şekline dönüşür.” temennisi dile getirilir.

Mobilyacılarda ürünlerini tanıtmak amacıyla “Mobilya Fuarı” düzenleme düşüncesi aslında, 1983’den itibaren oluşmaya başlar.

Bu amaçla, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonuyla Bursa’da, 7 Eylül 1984 tarihinde düzenlenen I.Halı ve Mobilya Fuarına ve 15 Ağustos 1985 tarihinde düzenlenen II.Halı ve Mobilya Fuarı’na en güzel ürünlerini sergileyerek katılırlar.

İnegöl’ün Yıldırım ve Emek adlı iki yerel gazetesinde yayınlanan mobilya festivali düzenleme düşüncesi, halkı, yerel yöneticileri ve mobilyacıları harekete geçirir. İnegöl mobilyasını geniş kitlelere tanıtmak amacıyla İnegöl mobilyacıları, 11 Eylül 1985 tarihinde Kaymakam Veli Aslan, Belediye Başkanı Muhittin Tanoğlu ve Mobilyacılar Derneği birlikte katılımıyla yaptıkları toplantıda; Fikri Bayraktar, İbrahim Uz, Mehmet Hanifi Yıldırım, Sedat Demirel, Mülayim Şeşka, Mesut Şen, Necmi Sürer, Ufuk İnç, Remzi Kök ve Halil Şekerci’den oluşan “Mobilya Festival Komisyonu “oluşturulur. Bu güzel haberi, 11 Eylül 1985 tarihinde Bursa Hakimiyet Gazetesi Okuyuculara duyurur.

10 Nisan 1988 Mobilya Dekorasyon Fuarı

Eylül 1985 tarihinde kurulan Mobilya Festivali Düzenleme Komitesi yapmış olduğu çalışmalar sonucu istenen gelişme sağlanamadığından dağılır.

Nihayet ,10 Nisan 1988 tarihinde, Özkan Güriş, Ali Kemal Tuna, Hasan Çağlayan ve Halil Şekerci’ den oluşan bir mobilyacı heyeti, Belediye Başkanı Muhittin Tanoğlu’ dan mobilya fuarı düzenlenmesi konusunda bir istekte bulunurlar. Heyetin bu isteğini kabul eden Muhittin Tanoğlu, bu mobilya fuarının, 05 Mayıs 1998 tarihinde İnegöl Belediyesi’nin 110. kuruluş yıl dönümü nedeniyle, 02-05 Haziran 1988 tarihinde düzenlenecek olan “Bahar Şenlikleri” programının içinde bir etkinlik olarak düzenlenmesinin çok uygun olacağını belirtir. “Mobilya Fuarı’nın düzenlenmesi için gelen heyeti de, “Mobilya Fuarı Düzenleme Komitesi” olarak yetkilendirir.

Komite, halen metruk vaziyette olan bu Eski Sebze-Meyve Halini (Bugün Belediye Ek Hizmet Binasının yeri) çok kısa süre içinde, büyük bir heyecanla istenilen şekle getirir. Yerlere halı, duvarlara da kumaşlar serilir. Işıklandırma, tertip ve düzen en güzelinden uygulanır. Yaklaşık 35 mobilya üreticisi ürünlerini ilk defa güzel bir şekilde sergileme imkanı bulur. Mobilya fuarının açılışı, Maliye Bakanı Ahmet Kurtcebe Alptemoçin’in katılımı ile yapılır.

Bir hafta süreyle açık kalan fuarı, İnegöl halkı ve gelen misafirler büyük bir beğeniyle izlerler. Bu çalışma, mobilya üreticisinin kafasında mobilya fuar düşüncesinin tohumunun atıldığı güzel bir etkinlik olur.

Ayrıca, oluşturulan bir değerlendirme kurulu tarafından fuara katılan üreticiler arasında ilk resmi yarışma düzenlenir. Dört kategoride dereceye girenler, şenliklerin halk konseri gecesinde halkın huzurunda ödüllendirilir.

Muhittin TANOĞLU

Kestel ilçesi Şükraniye köyünde 1953 yılında doğdu. İlkokulu Aksu köyündeorta okulu ve endüstri meslek lisesini İnegölde okudu. 1978de İstanbul Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi’nin (sonra Yıldız Üniversitesi) makine mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1983’te Anavatan Partisi’nin (ANAP) İnegöl örgütünün kurucuları arasında yer alarak siyasete atıldı ve ilçe başkanlığına getirildi. 1984 yerel seçiminde bu partinin adayı olarak İnegöl belediye başkanlığına seçildi. 1989da bu görevi sona erince ticaret yaşamına atıldı. 1995’te yapılan ilçe kongresinde ANAP ilçe başkanlığına seçildi.

Belediye Başkanlığı döneminde birçok hizmetlere imza atar. İlk Mobilya Fuarı’nın 1988 yılında düzenlenmesini gerçekleştirir. İnegöl Küçük Sanayi Sitesi’nin temellerini 1987 yılında atar. Halen mesleğiyle ilgili çalışmalar yaparak yaşamını sürdürmektedir.

İnegöl Kurtuluş Şenlikleri Festivali
6 Eylül 1989

02-05 Haziran 1989 tarihleri arasında ilki düzenlenen Bahar Şenlikleri ve Mobilya Fuarı’nın bu yıl da 14 Haziran 1 989 tarihinde gerçekleştirilmesi için 12 Ocak 1989 tarihinde yapılan toplantıda düzenleme komitesi üyeleri belirlenir. Geçen yıl çok beğenilen çalışmaların daha iyi olması ve çok geniş halk kitlesine duyurabilmesi için bir de “Reklam ve Tanıtım Komitesi” kurulur. Belediye başkanı Muhittin Tanoğlu toplantıda yaptığı konuşmada; “Geçen yıl sürenin kısıtlı olması, hem kültürel etkinliklere iştirak eden İnegöllüleri, hem de organizasyon komitesini sıkıntıya soktu. En büyük arzumuz şenlikleri ve mobilya fuarını geleneksel hale getirmektir.

26 Mart 1989 tarihinde yapılan genel seçimlerde Belediye Başkanlığı yönetimi el değiştirir. Cemal Arık Belediye Başkanlığına seçilir.

Yeni yönetim Belediye Kurtuluş ve Bahar şenliklerini iptal ederek yerine “İnegöl Kurtuluş Şenlikleri festivali” adıyla 6 Eylül 1989 tarih için festival programı hazırlar.

Festival programı içinde, Organize Sanayi Bölgesi I.Caddesi’nde bulunan İMSAN Sandalye Fabrikasının büyük bir deposunda, 20-25 mobilya üreticisinin katılımıyla bir mobilya sergisi düzenlenir. Lâkin, yerleşim alanının uzaklığı nedeniyle çok kişi bu sergiyi görme imkanı bulamaz.

Bu sergi düzenlenmesinde kendi işyerini tahsis eden ve düzenleme komitesinde olağanüstü çaba sarf eden İnegöl’ün önemli ve önder mobilyacılarından biri olan İbrahim Eroğlu’nu da burada anmamız gerekir.

Cemal ARIK

İnegöl Saadet Köyü 1953 doğumludur. İlkokulu köyünde okur. İnegöl Lisesi 1971-72 öğrenim dönemi mezunudur. Yükseköğrenimini yaptığı İstanbul Hava Harp Okulu’ndan 1975 yılında teğmen rütbesiyle mezun olur. İzmir Çiğili Uçuş Okulu’nu ise 1977 yılında bitirir. Pilot Subay olarak devamında da İdari Subay olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapar. Yüzbaşı rütbesinde iken sağlık sorunu nedeniyle kendi isteğiyle emekliye ayrılır. İnegöl’e yerleşerek ticaret yapmaya başlar. 1989-94 tarihleri arasında İnegöl Belediye Başkanlığı yapar. İnegöl Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir. 10 Haziran 1996 tarihindeki İl Kongresi’nde DYP 11 yönetimine seçilir ve İl Başkanı Yardımcısı olur. Daha sonra aktif siyaseti bırakır. 2007-2013 yılları arasında İnegöl Fenerbahçeliler Derneği Başkan Yardımcılığı, 17.03.2015’den günümüze kadar da Fenerbahçeliler Derneği Başkanlığı yapmaktadır. Halen özel bir şirkette üst yönetici olarak çalışmaktadır.

1990-1991 KURTULUŞ ŞENLİKLERİ

6-12 Eylül 1990 ve 6-12 Eylül 1991 tarihlerinde kutlanan, İnegöl Kurtuluş Şenlikleri ve Mobilya Fuar etkinlikleri ise, Osmanbey Caddesi’ndeki mobilyacıların, mağaza ve mağaza önlerinde sergiledikleri mobilyaları, yerli ve yabancı alıcıların beğenisine sunmaları ile sürdürülür.

4 Eylül 1992 Mobilya Ürünleri Sergisi

İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşu anısına düzenlenen “Kurtuluş Şenliklerinin” dördüncüsü, 4 Eylül 1992 tarihinde saat 10ıOO’da başlar. Şenlik etkinliklerinden birisi de İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası tarafından organize edilen “Mobilya Ürünleri Sergisi” İnegöl Organize Sanayi Sergi Salonu’nda Bursa Valisi Necati Çetinkaya, Bursa Milletvekili Kadri Güçlü, Kaymakam Fethi Yorulmaz, Belediye Başkanı Cemal Arık ve diğer davetlilerin de katılımıyla açılışı yapılarak halkın beğenisine sunulur.

Bursa Milletvekili Kadri Güçlü törende yaptığı konuşmada, İnegöl’ün mobilyacılıkta gösterdiği aşamayı dile getirerek artık bir mobilya fuarının oluşturulmasının gerekli hale geldiğini söyler Kurtuluş Şenlikleri 92’nin en önemli çalışmalarından birisi de, Şenlik programının koordinatörü olan İnegöl Kültür Sanat ve Yardımlaşma Vakfı’nın Araştırmacı Yazar Kenan Kahraman’ın uzun çalışmaları sonucu kaleme almış olduğu “Geçmişten Günümüze İnegöl” adlı kitabın bastırılarak İnegöl halkına sunulması olmuştur.

2017 yılı itibariyle halen birinci el kaynak oluşumunu sürdüren, 270 sayfa resimli ve belgeli bu kitap, daha uzun yıllarda bu özelliğini sürdürecektir.

02 Eylül 1993 Sanayi Ürünleri Sergisi

02-06 Eylül 1993 tarihleri arasında İnegöl Kültür Sanat ve Yardımlaşma Vakfı’nın organizasyonuyla gerçekleştirilen “Kurtuluş Şenlikleri”, 02.09.1993 tarihinde başlar.

Şenlik programı gereğince aynı gün saat 12:00’de İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Sergi Salonu’nda OSB’de üretimde bulunan çeşitli fabrikaların ürettiği Sanayi Ürünleri Sergisi açılarak halkın izlenimine sunulur. Sergideki ürünler arasında, azda olsa mobilyacılıkta kullanan sunta, kaplama ve buna benzer ürünlerde bulunur.

1993 İstanbul’da Mobilya Dekorasyon Fuarı Düzenleme Denemesi

1985 yılında, İnegöl’de Mobilya Fuarı düzenlenmesi için çeşitli toplantılar yapılarak Fuar Düzenleme Komitesi kurulmuş ama olumlu bir sonuç maalesef alınamamıştır. İnegöl mobilya üreticileri bu işin mutlaka yapılması için yıllar içinde kendilerini daha da geliştirirler. 1988 yılında eski hal binasında yapılan mobilya fuar denemesinden sonra, Bursa Belediyesi’nin 1984 yılından itibaren Eylül ayında düzenlemekte olduğu “Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı’na 1984-1985 yıllarında İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın organizasyonuyla çok az mobilya üreticisi katılmıştı. Düzenlenen bu fuarlara,eylül 1989 tarihinden itibaren de, İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası’nın organizasyonuyla her yıl katılırlar. Fuarlarda İnegöl mobilya üreticileri bilgi ve tecrübelerini artırırlar. Bursa’nın en çok mobilya üreten ve ürettikleri ürünleri Türkiye’nin her yerine pazarlayan İnegöl’de, niçin böyle büyük bir mobilya fuarı kurulmasın veya her yıl sayıları çok hızla artan mobilya üreticileri niçin İstanbul’da çok geniş katılımlı bir mobilya fuarı düzenlemesin şeklinde düşünceler oluşmaya başlar. Bu ve buna benzer düşüncelerin tartışılması için, İnegöl Marangozlar Mobilyacılar Odası Başkan Vekili Eray Ayçan ve Yönetim Kurulu Üyeleri öncülüğünde İnegöl Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda çok sayıda mobilya üreticisinin katılmasıyla, 20.09.1992 tarihinde yapılan dördüncü ve son toplantısında oluşturulan “Fuar Tertip Komitesi’ne; İbrahim Uz, Ö.Lütfi Timur, İsa İncebay, Turgut Şen, Burhan Alıcı, Özkan Güriş, Nizamettin Yüksel, Sedat Demirel, Kenan Sülek ve Hasan Çağlayan seçilirler.

“İstanbul’da düzenlenmesi düşünülen “İnegöl Mobilyası ’93” Fuarı çalışmalarına hemen başlanır. Düzenleme Komitesi ve Marangozlar ve Mobilyacılar Odası yöneticilerinden bir heyet, İnegöl mobilyasını eski günlerine kavuşturmak amacıyla inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere İstanbul’a gider. Yapılması düşünülen fuar alanında ve Modoka’da incelemelerde bulunur. Buralarda yapılan çalışmalar ve edinilen bilgiler, mobilya üreticiler ile paylaşılır. Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Habil Kosova, Efem Uluslararası Fuar ve Organizasyon LTD. ŞTİ. ile anlaşma yapar.

Lâkin, pazar payını artırmayı amaçlayan İnegöl’ün mobilya üreticilerinin kendi aralarındaki bazı anlaşmazlıklar nedeniyle bu güzel çalışma da gerçekleştiremez.

I. Mobilya ve Dekorasyon Fuarı
(Pazar Yeri / 06-11 Eylül 1994)

27 Mart 1994 tarihinde yapılan yerel yönetim seçimleri Sonucu Belediye Başkanlığına Hikmet Şahin ve ekibi seçilir. Önce, Mobilya Fuarı Düzenleme Komitesi oluşturulur.

06-11 Eylül 1994 tarihleri arasında kutlanan beşinci İnegöl Kurtuluş Şenlikleri Programı içinde yer alan İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, 6 Eylül 1994 tarihinde saat 16:00’da eski perşembe pazarı (Bugün AVM) yerinde düzenlenen tören halkın izlenimine açılır.

İnegöl Belediyesi, Marangozlar ve Mobilyacılar Odası ve İMASKO’nun organizasyonuyla gerçekleşen bu fuara, 134 üretici firma katılır.

Bu firmalar, 600’e yakın değişik modellerde yapılmış ürünlerini sergilerler. İnegöl’de ilk defa böyle büyük bir organizasyon yapılması sonucunda, kimsenin beklemediği bir başarı elde edilir. Belediye Başkanı Hikmet Şahin yapmış olduğu konuşma sırasında “Gelecek yıl öyle bir tanıtımı kampanyası başlatalım Türkiye’deki bütün televizyon kanalları ve büyük gazeteler belirli bir süre, İnegöl mobilyasından ve fuarından bahsetsin” demiştir.

İnegöl’de bugüne kadar yapılan fuarların en büyüğü ve en güzeli bu fuar olur. Fuara katılan mobilya üreticileri, diğer firmalar tarafından üretilmiş olan yeni modelleri ve çeşitleri bir arada görme imkanı bulur. Halk ve gelen misafirler ilk defa yüzlerce çeşidi bir arada görürler.

Fuara katılan, katılmayan mobilya üreticilerinde, İnegöl’de mobilya fuarı düzenlenmesi fikri daha da güçlenir. Bu fuarda ilk defa, İMASKO tarafından 10.000 adet bastırılan mobilya katalogu, Türkiye’de ulaşılabilen mobilyacı ve beyaz eşya satıcılarına kargo aracılığıyla dağıtılır. Bu katalog ,İnegöl’ün ilk toplu mobilya üreticileri katalogu olur.

İnegöl’de gerçekleştirilen bu geniş kapsamlı çalışmaya olağanüstü ile gösterilir. Bu fuarın gerçekleşmesinde emeği geçen; Tertip Komitesi Başkanı ve İMASKO murahhas üyesi Bülent Temelli ile İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Habil Kosova’ya, 14 Eylül 1994 tarihinde düzenlenen bir törenle, Belediye Başkanı Hikmet Şahin tarafından başarı plaketi verilir.

II. Mobilya Dekorasyon Fuarı
( Pazar Yeri / 06-11 Eylül 1995)

06-11 Eylül 1995 tarihleri arasında İnegöl’de düzenlenmiş olan mobilya fuarı, İnegöl mobilya üreticilerine yeni ufuklar açarak geleceğe dönük cesaret verir. Henüz üzerinden sekiz ay gibi bir zaman geçmişken, İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Yöneticilerinin organizasyonuyla ilk defa, sadece İnegöl üreticilerin katılacağı, İstanbul’ da bir Mobilya Fuarı düzenlenmesi için, İhlas Fuarcılık Şirketi ile sözleşme yapılır. “İnegöl Mobilya Fuarı 95”, 12-18 Hazian 1995 tarihinde, Meliha-Âvni Sözen Fuar ve Kültür Merkezi’nde, 75 İnegöllü mobilya üreticisinin katılımıyla gerçekleşir. Bu çalışma ,1993 yılında başarısızlıkla sonuçlanan fuar organizasyonu da unutturmuş olur. İnegöl dışında organize edilen bu ilk fuar, ayrıca ilgili bölümde daha geniş olarak anlatılacaktır.

Fuardan oldukça mutlu dönen İnegöl mobilya üreticileri önemli bir engeli aşmış olmanın sevinciyle 6.Kurtuluş Şenlikleri programı içinde İnegöl Pazaryeri’nde, 06-11 Eylül 1995 tarihleri arasında İkincisi düzenlenen İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarına katılırlar. Yüzden fazla üretici, fuar süresince ürünlerini İnegöl halkına ve dışarıdan gelen misafirlere tanıtırken bir taraftan da bol miktarda satış da yaparlar.

III. Mobilya Dekorasyon Fuarı
(Pazar Yeri/ 02-08 Eylül 1996)

İnegöl mobilya üreticileri fuarlara alışırlar. Bu defa İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Habil Kosova ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin uzun uğraşlar ve yorucu çalışmalar sonucu sadece İnegöllü üreticilerin katılacağı II.İnegöl Mobilya Fuarı’nı İstanbul’da, 12-16 Haziran 1996 tarihleri arasında, Meliha-Avni Sözen Fuar ve Kültür Merkezi’nde düzenlerler. Bu organizasyonun en önemli özelliği; İnegöl dışında hiçbir aracı kurum kullanmadan düzenlenmiş bir organizasyon olmasıdır. Bu bir bakıma işin özünün de anlaşıldığını gösteren bir gelişmedir. İnegöl’den 85 mobilya üreticisi ürünlerini tüketicilere sunarlar.

Bu fuardan da önemli tecrübe ve ekonomik kazanımlarla dönen İnegöl mobilyacıları ise, hiç vakit kaybetmeden, 02-08 Eylül 1996 tarihleri arasında düzenlenecek olan 7. Kurtuluş Şenlikleri ve Mobilya Fuarı için hazırlıklara başlar.

Her yıl önemli tecrübeler de kazanan Fuar Düzenleme Komitesi bu yıl; Burhan Alıcı, Hamdi İdil, Zeki Anıl Gülşen ve Nizamettin Yüksel’den oluşur.

Uzun ve yorucu uğraşlar sonunda perşembe pazar yerinde düzenlenen mobilya fuarı, Çevre Bakanı Ziyaettin Tokar, Bursa Milletvekili Altan Karapasaoğlu, İnegöl Kaymakamı Tahsin Cumhur Önal ve İnegöl Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in katılımıyla 2 Eylül 1996 Pazartesi günü saat 11:30’da açılış yapılır.

Bu fuarda ilk defa binlerce fuar davetiyesi ilgili kişilere, protokole gönderilerek davet edilir. Bir hafta süreyle halkın izlenimine ulan mobilyalar, davetliler ve misafirler tarafından çok beğenilir. Lâkin, son iki gün esen sert rüzgârlar ve ardından gelen şiddetli yağmur, fuara katılan üreticileri ve ziyaretçileri olumsuz yönde etkiler. Gerek katılımcılar ve gerekse halkta; bundan sonra yapılacak fuarların kapalı alanda yapılmasının daha uygun olacağı düşüncesi oluşur.

Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (01-10 Kasım 1997)

İnegöl Belediyesi ile Marangozlar ve Mobilyacılar Odası tarafından düzenlenecek olan Mobilya Dekorasyon Fuarı’nın daha iyi ve güzel olabilmesi için, Başkanlığını Zeki Anıl Gülşen, Hamdi İdil, Şevket Uğurdağ ve Burhan Alıcı’dan oluşan bir Düzenleme Komitesi oluşturulur.

Komite ilk önce; 01-10 Kasım 1991 tarihinde yapılacak olan mobilya ve dekorasyon fuarının, yapımı henüz bitmemiş olan dört katlı Belediye Ek Hizmet Binası’nda yapılmasının çok uygun olacağına karar vererek çalışmalara başlar. Önce fuar için bir logo yarışması düzenlenir. Yarışmaya katılan 80 eserden Refik Koç’un logo çizimi birinci olarak seçilir ve yazışmalarda, tanıtım broşürlerinde, bayrak ve flamalarda kullanılmaya başlanır. Gazetelere reklamlar verilir. Televizyonlarda altyazı geçişli reklamlar yayınlatılır. İlk defa bir mobilya katalogu yaptırılır. Radyolarda reklamlar yayınlatılır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Recep Tayyip Erdoğan’ın Fuar Açılış Konuşması
 -1997

Fuar düzenleme komitesinin olağanüstü çalışmalarıyla, İnegöl Mobilya Dekorasyon Fuarı’nın açılışı bütün yurtta duyulmuş olur. Belediye Ek Hizmet Binası’nın katlarında, kapalı bir mekanda profesyonelce düzenlenmiş olan bu fuara, 72 İnegöl mobilya üreticisi en nadide yeni moda ürünleri ile katılır.

Bu güzel fuar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Onur Konuğu olarak katılımıyla, 01 Kasım 1997 tarihinde halkın izlenimine açılır. Çok yoğun bir katılımla açılan fuara, halkın olağanüstü ilgi gösterdiği görülür. MODEF komitesinin çalışmaları sayesinde, her bölgeden mobilya toptan alıcıları gelir. Konu ile ilgili MODEF Başkanı Zeki Anıl Gülşen; fuarda amaca ulaşıldığını, daha önceleri İstanbul, Trakya ve İç Anadolu Bölgesi’ne hitap eden İnegöl mobilyasına, bu defa Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nden de talep geldiğini, Antalya, İzmir, Denizli, Mersin gibi illerden gelen mağaza müşterilerinin de oldukça fazla olduğunu belirtir.

Büyük ilgi gören MODEF Mobilya ve Dekorasyon Fuarını, 150.000 kişi gezer. Bundan sonra düzenlenecek mobilya fuarlarının kapalı ve daha büyük mekânlarda yapılması düşüncesi mobilyacılar tarafından benimsenir. Böylece modern fuarcılığın temelleri burada atılmış olur.

1994-1995 yıllarında mobilya fuarları Perşembe pazarında yapıldı. Lâkin ,1996 yılında yapılan fuarın son günlerinde yağan yağmur ve rüzgar fuarın tadını kaçırınca, mobilyacılarda bir hoşnutsuzluk oluşur. Fuarın kapalı bir mekânda yapılması fikri oluşmaya başlar.

30 Kasım 1995 genel seçimlerinde, Ahmet SÜNNETÇİOĞLU’nun Milletvekili seçilmesi ile boşalan Belediye Meclis üyeliğine de Zeki GÜLŞEN seçilir. Böylece Zeki Anıl Gülşen fuar düzenleme komitesine de girmiş olur. 1997 yılında Belediye Ek Hizmet Binası inşaatı bitmiş mal sahiplerine. Ağustos 1997’de teslimi yapılacaktır. Zeki Anıl Gülşen’in çalışmaları ile mal teslimi Ekim 1997 tarihine ertelenir. Böylece 1997 Mobilya Dekorasyon Fuarı Belediye Ek Hizmet Binası’nda yapılır. Fuar Düzenleme Komitesi ise Zeki Anıl GÜLŞEN, Yavuz UĞURDAĞ, Hamdi İDİL ve Burhan ALICI’dan oluşur.

Zeki Anıl Gülşen yapılan düzenlemeleri şöyle anlatır:

-Gazetelere reklamlar verilir.

-TV’lerde altyazı geçişli reklamlar verilir. -İlk Mobilya Kataloğu yaptırılır.

-İlk defa MODEF logosu kullanılır.

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı sağlanır.

-Yapılan bu çalışmalar reklam konusunda çok ses getirir. Fuara katılanlar sonuçtan çok memnun olur.

-İnegöl’ün modern anlamda ilk fuarı olur. -Mobilyacılar bundan böyle kapalı mekân isteğinde bulunur.

Zeki Anıl GÜLŞEN

17.03.1965 tarihinde Kozlu ören Köyü’nde (Kestel İlçesi) dünyaya gelir. İlk öğrenimini doğduğu Kozluören Köyü’nde orta öğrenimini 1979 tarihinde İnegöl imam Hatip Lisesi’nde, Lise öğrenimini de, 1982 tarihinde İnegöl Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamlar. 1982-1984 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Sanat Eğitimi Yüksekokulu’nu bitirir.

15.11.1999-15.12.2008 tarihleri arasında da, 9 yıl, 1 ay, 10 gün süre ile, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı yapar. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın 1890 yılında kuruluşundan itibaren en uzun süre görev yapan ilk Meclis Başkanı olur. Mesleği ile ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ederken çeşitli kurs ve seminerlere katılır. Bugün, çeyrek asırdır edinmiş olduğu bilgi ve tecrübelerini “Bilgi-işlem uygulama danışmanı” olarak İnegöllülere yansıtmaya devam etmektedir.

İngilizce bilen Zeki Anıl Gülşen, evli ve bir çocuk babasıdır.

MOBİLYA VE DEKORASYON FUARI (11-19 Kasım 2000)

01-10 Kasım 1997 tarihleri arasında düzenlenen Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, gerek mobilyacılar gerekse tüketicilerde çok büyük bir memnuniyet ve heyecan oluşturur. Daha güzele, daha iyiye nasıl ulaşılabilir düşüncesi hızla konuşulmaya, tartışılmaya başlanır. 1997 yılının son günlerinde. Marangozlar ve Mobilyacılar Odası’nın toplantı salonunda mobilya üreticileri. Belediye Başkanı Hikmet Şahin ve Belediye Başkan Yardımcılarının da katıldığı kalabalık bir toplantı yapılır. Katılımcıların çoğunluğu kapalı bir fuar alanı yapılmasını istediklerini Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e anlatırlar. Bu olumlu gelişmeden sonra Şevket Uğurdağ ve Zeki Anıl Gülşen, konuyla ilgili çalışma yapmak üzere görevlendirilir.

Bugün Kültür Park’ın bulunduğu yer yemyeşil bir çayırdır. Kapalı fuar alanınnın burada olabileceği, şehre yakınlığı çevresinin genişliği, otopark alanının rahatlığı gibi çeşitli düşünceler. Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e iletilir.

Bu düşünceler doğrultusunda ,İnegöl Belediyesi tarafından altyapı çalışmaları başlatılır. Hızlı bir çalışma sonucu fuar alanı, 11-19 Kasım 2000 tarihinde düzenlenecek mobilya ve dekorasyon fuarına yetiştirilir.

İnegöl Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in girişimleriyle yapılan ve bugün ismini taşıyan parkın içinde, 5600 metre2 alan üzerine Mobilya ve Dekorasyon Fuar Merkezi’nin yapımına 1998 yılında başlanır. Bu nedenle de, 1998 ve 1999 yıllarında İnegöl’de Mobilya ve Dekorasyon Fuarı düzenlenmez. Kültürpark içinde yapılan ve 5600 metre2 kapalı alana sahip olan Kültürpark Fuar Merkezi, 11-19 Kasım 2000 tarihinde “Mobilya ve Dekorasyon Fuarı” etkinliği İle kapılarını açar. Fuarın açılışı, fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan tarafından yapılır. Milletvekilleri ve diğer protokolün de katıldığı tören sonunda, fuarda sergilenen mobilyalar beyeni ile izlenir. Fuarın tanıtımı için 30 milyar harcanır. Fuarda “MODEF “logosu kullanılır.

İnegöl Belediyesi ile İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası’nın ortaklaşa düzenlediği bu fuara, 80 Inegöl’lü mobilya üreticisi, profesyonel anlamda stant açarak katılır. İlk defa modern anlamda fuar katalogu bastırılır. Bu fuar İnegöl’ün profesyonel anlamda düzenlediği ilk fuar olur. Bu güzel gelişme, Gazeteci Mehmet Hanefi Yıldırım’ın 6 Eylül 1985 ve 16 Eylül 1985 tarihlerinde yayınlanan gazetelerdeki ‘mobilya fuarı düzenlenmesi’ konusundaki isteklerinin de, somut bir cevabı olur. Bu nedenle de, 13 Kasım 2000 tarihli Yıldırım Gazetesindeki köşesinde “Yapılan Bu Hizmet Alkışlanır” başlığıyla yayınlanan yazısında, konuyu uzun uzun anlatarak, Hikmet ŞAHİN’e takdir ve teşekkürlerini belirtir. Fuar süresince İnegöl halkı mobilya fuarını gezer. Fuar, gerek mobilya imalatçılarını ve gerekse izleyenleri ziyadesiyle memnun eder. 16 Kasım 2000 tarihinde “Usta ve Mesleğe Saygı” etkinliği düzenlenir. Bu etkinlikle bugüne kadar İnegöl mobilyasına emek vermiş eski ustalara “teşekkür belgesi” verilir. Törenden sonra da MODEF 2000 Mobilya ve Dekorasyon Fuarı gezilir.

Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (19-29 Ekim 2001)

11-19 Kasım 2000 tarihleri arasında açılışı yapılan Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nda alınan başarı, kişi ve kuruluşları oldukça memnun eder. Buradan alınan pozitif enerji, bilgi ve tecrübe, mobilya üretici firmalarını yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen mobilya ve dekorasyon fuarlarını gezip görmeye yönlendirir. Bu amaçla Almanya-Köln, Ankara, İstanbul gibi yerlerde düzenlenen fuarlara toplu katılımlarla geziler düzenlenir. Artık mobilya üreticileri Türkiye ve Dünya’yı tanımaya başlamışlardır. Çünkü İnegöl’de düzenlenecek mobilya ve dekorasyon fuarları için yer sorunu çözülmüştür.

19-29 Ekim 2001 tarihinde yapılan Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF) İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ile İnegöl Mobilyacılar ve Marangozlar Odası tarafından organize edilir.

Oluşturulan Organizasyon Komitesi’nde; Hikmet Şahin, Metin Anıl ve Hamdi İdil ile Burhan Alıcı, Bülent Temelli, Rahmi Güneş, Orhan Zeybek, Abdullah Özdemir, Özkan Güriş, Yavuz Uğurdağ, M. Savaş Sezer görev alırlar.

MODEF 2001 hazırlıklarına haziran ayında başlanır. Geniş kapsamlı bir çalışma grubu oluşturulduğundan hedef ve başarı çıtası da yüksek tutul ur. Fuar Komitesi Başkanı Burhan Alıcı, 20 Eylül 2001 tarihinde yapmış olduğu basın toplantısında; 30.000 adet davetiye bastırdıklarını, 19 Eylül 2001 tarih itibariyle davetiyelerin yurtiçi ve yurtdışında ilgili kişi ve kuruluşlara dağıtımına başlandığını, ayrıca, İnegöl’de mobilya taşımacılığı yapan arabaların tentelerine tanıtım amacıyla, MODEF 2001 logosuyla birlikte, İnegöl mobilyasını da tanıtan reklamlar yazdırıldığını, böylece çok geniş halk kitlesine ulaşmayı amaçladıklarını belirtmiştir. Yapılan çalışmalar sonunda organizasyon komitesine, üretici firmalardan olağan üstü müracaat ulaşır.

5600 metre2 kapalı alana ilave olarak, 4000 metrekarelik dev büyük çadırlar kiralanır. İçerde ve dışarıda 137 stant kurulur. Kültürparkalanındaki İnegöl Belediyesi Fuar merkezi önünde ,1910.2001 tarihinde saat 14:00’te İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve Marangozlar Mobilyacılar Odası’nın ortaklaşa düzenlemiş oldukları MODEF 2001, Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılır. Fuar açılışında binlerce davetli hazır bulunur. Fuarı 75.000 kişi ziyaret eder. Birçok il ve ilçeden toptancı ve ev müşterisi gelir. İnegöl mobilya üreticileri, Fransa, Belçika, İsviçre, Yunanistan, Libya, Mısır, Arabistan, Irak, Suriye, Makedonya, Kosova gibi bir çok ülkeden gelen alıcılarla iki milyon dolardan fazla iş bağlantısı yaparlar. Bu gelişmelerin İnegöl’e çok olumlu yansımaları olur. Bugünden sonra uluslarası standartlarda çalışmayı ön plana alarak, makine ve donanımlarını buna göre yenilerler. İşlerinin ve imalathanelerin büyütülmesinin gerektiğini anlayarak gelecek hedeflerini bu düşünceler doğrultusunda belirlerler.

Mobilya ve Dekorasyon Fuarı
(10-22 Ekim 2002)

MODEF 2001 ‘in çok başarılı ve verimli bir şekilde sonlanması sonucu, 28 Mayıs 2002 tarihinde Belediye Başkan Hikmet Şahin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil, MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Ahmet Selvioğlu, Mobilya Dekorasyon Fuarı Organizasyon Komitesi Üyeleri; Bülent Temelli, Abdullah Özdemir, Özkan Güriş, Yavuz Uğurdağ, Rahmi Güneş, Orhan Zeybek ve Mustafa Savaş Sezer ile fuarlara katılımcı olarak iştirak eden firma temsilcilerinin de katıldığı bir toplantı düzenlenir. İnegöl mobilya fuarcılığının bundan sonra şirketleşmesi gerektiği konuşulur. İlk adım olarak, MODEF Organizasyon Komitesi’nin en kısa sürede şirket kurması şartıyla Kültürpark Fuar Merkezi, İnegöl Belediyesi tarafından on yıllığına kullanım amacıyla MODEF’e devredilir.

10-20 Ekim 2002 tarihleri arasında İnegöl Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve Mobilyacılar Odası’nın ortaklaşa düzenledikleri Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF )’in açılışını. Ak Parti Genel Başkanı Abdullah Gül yapar.

İnegöl mobilya üreticilerinin olağanüstü stant tahsisi talebleri sonucu, fuar alanının dışında da portatif çadırlar kurularak kapalı alan 9600 metre2,ye ulaşır. 81 Üretici firma, en yeni modellerini en güzel sunumla tüketicilerin beğenisine sunar.

Organizasyon komitesinde görev alan Burhan Alıcı (Başkan), Bülent Temelli, Özkan Göriş, Abdullah Özdemir, Yavuz Uğurdağ, Rahmi Güneş, Orhan Zeybek, M. Savaş Sezer bu fuarın mükemmel bir şekilde sonuçlanması için özveriyle çalışırlar. Binlerce yerli ve yabancının beğeniyle izlediği fuara Ürdün, Filistin, Bulgaristan, Romanya, Fransa, Makedonya, Yunanistan gibi birçok ülkeden alıcılar gelir.

MOBİLYA ve DEKARASYON FUARI
(13-21 Eylül 2003)

İnegöl Yönetici ve Fuar Düzenleme Komitesi üyeleri, MODEF 2003’ün İnegöl’e yakışan bir fuar organizasyonu olabilmesi için her şeyi yaparlar. Bu yıl çağdaş bir fuar gerçekleştirmenin adımlarını fuarda bir numara olmayı hedeflerler. Son üç senede ,70.000’den fazla ziyaretçiyi İnegöl’e çeken Mobilya ve Dekorasyon Fuar’ının (MODEF) bu yıl 80.000 ziyaretçi getirmesini hedeflerler. Yaklaşık bir ay ulusal medyada yazılı ve görsel olmak üzere seri tanıtımlar gerçekleştirilir. 2002 yılında fuar merkezi dışında kurulan portatif çadırlar hoş bir görüntü vermediğinden bunların tekrar kurulmasından vazgeçilir.

13 Eylül 2003 cumartesi günü saat 14:30’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok geniş bir protokol ile mobilyacı ve vatandaşların da katılımıyla MODEF 2003’ün açılış yapılır.

5600 metre2 kapalı alanda 54 mobilya üreticisi en son üretilmiş olan modellerini halkın beyenisine sunarlar.

Halkın Başbakan Tayyip Erdoğan’a yoğun sevgisi, basının da olağanüstü ilgisi, tüm dikkatleri İnegöl ve İnegöl mobilyasına yönlendirir. Ayrıca,İnegöl’ün çözüm bekleyen sorunları da birinci elden Başbakana bir dosya şeklinde iletilir.

Türkiye’nin her köşesinden mobilya toptancıları yanında İngiltere, Yunanistan, Almanya, Bulgaristan, Filistin, İsrail, Mısır, İran ve Dubai gibi dışTürklerden mobilya Toptancıları iş bağlantıları yaparlar.

Bu yıl aktif olarak, 75.000 ziyaretçi katılır. Ayrıca geçen yıla göre profesyonel alıcı sayısı ikiye katlanarak, 25.000’e ulaşır.

İnegöllü mobilyacılar teşhir standı bulabilmek için birbirleriyle adeta yarışır. Bu nedenle fuar alanının genişletebilmesi için ilk adımlar atılır. Ardından daJÜYAP benzeri bir yapılaşmaya gidilerek yönetimde; İnegöllü mobilyacıların bulunduğu profesyonel bir organizasyon şirketi kurularak yetki devrini gerçekleştirmek düşüncesiyle çalışmalar başlatılır.

Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (08-16 Mayıs 2004)

Yıllardır Eylül-Ekim aylarında yapılan MODEF Fuarları, bu yıl organizasyon komitesinin üretici firmalarla yapmış olduğu görüşmeler sonucu, MODEF 2004’ün mayıs ayında yapılmasına karar verilir.

Mobilya üreticileri ve Fuar Düzenleme Komitesi hızla hazırlıklara başlar. Üreticilerden gelen yoğun teşhir standı talebi karşısında, yeniden portatif büyük çaplı çadırlar kurularak kapalı alan genişletirler.

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın önemli şehirlerinde yaptıkları reklam kampanyalarıyla da MODEF 2004’e renk katılır. 8-16 Mayıs 2004 tarihleri arasında düzenlenen Mobilya ve Dekorasyon Fuarı “MODEF” in açılışını Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen yapar. Önceki yıllarda, İnegöl Belediye Başkanlığı yapan Hikmet Şahin bu törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak katılır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ in de hazır bulunduğu açılışa çoksayıda yerli ve yabancı misafir de katılır. Çadır alanları da dâhil,9600 metrekapalı alanda, 102 mobilya üreticisi stant açar. Birçok üretici firma, çeşitli ülkelerden ve yurt içinden gelen alıcılarla satış anlaşmaları yaparlar.

Eskişehir, Kayseri ve Sakarya illerinin Marangoz ve Mobilyacılar Odalarının Yönetici ve Yönetim Kurulu Üyeleri, MODEF 2004’ü topluca gezerler, fuarın gayet profesyonelce bir çalışma olduğunu ilgililere ilettiler. MODEF 2004’e katılan 102 katılımcı firma plaketlerle ödüllendirilir.

İnegöl mobilyasının uluslararası fuarlarda yerini alabilmesi için “Organizasyon Şirketi” kurulması düşüncesi mobilyacılar tarafından gündeme getirilir. Yapılan uzun toplantı ve görüşmeler sonunda, MODEF’in şirketleşmesi sonucuna varılır. Bu yönde çalışmalar başlatılır.

Ticaret ve Sanayi Odası, 27 Eylül-02 Ekim 2004 tarihleri arasında 20 mobilya üretici firma sahibini, Almanya, Dubai ve Yunanistan ülkelerine iş gezilerine götürür. Aynı tarihler arasında düzenlenen Valencia Uluslararası Mobilya Fuarı (İspanya) gezilir. Türkiye’den Doğtaş, Alfemo, İnegöl’den de Gala Mobilyanın stant açarak katıldığı bu fuar, mobilyacıların ufkunu genişletir.

2004 Mobilya Fuarı Davetiyesi

Mobilya ve Dekorasyon Fuarı
(17-25 Eylül 2005)

17-25 Eylül 2005 tarihleri arasında düzenlenen Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile diğer üst düzey protokol ve yoğun bir halk katılımıyla saat; 14:00’te halkın izlenimine açılır. Bu fuarda, ilgiyi biraz daha artırması amacıyla ünlü mankenlerden Gizem Özdilli ve ekibi de açılışa renk katar. Önceki yıllarda, amatörce de olsa fuar organizasyonlarını başarılı bir şekilde düzenleyen MODEF, Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın çabaları ile 30 Nisan 2005 tarihinde MODEF Anonim Şirketi olarak profesyonel bir kuruluş haline gelir. Bu yıl düzenlenen Mobilya Dekorasyon Fuarı da, bu şirketin ilk fuar düzenlemesi olur.

Mobilya üreticilerin çok yoğun teşhir standı isteği doğrultusunda fuar alanının yan tarafına çadırlar kurulur. Böylece fuarın kapalı alanı, 9600 metreçıkarılmış olur.

40. Yıl ödül Töreni – 2005
Soldan; İbrahim Arabacı, Şevket Şen, Bursa Valisi Oğuzkağan Koksal,
Ömer Çağlayan ve Orhan Tanhan

Her yıl yenilenen çeşitli model mobilyalar, 17-25 Eylül 2015 tarihleri arasında halkın, yurtdışından ve yurtiçinden gelen mobilya toptancılarının yoğun ilgisiyle karşılanır. İnegöl mobilya üreticilerinin yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen mobilya fuarlarına da, gerek katılımcı ve gerekse gözlemci olarak gitmeye başlamaları, oralarda gördükleri güzellik ve özellikleri üretimlerine yansıtmaları sonucu, her yıl yapmış oldukları satış bağlantılarında önemli bir yükseliş gözlenir. 23 Eylül 2005 saat 17.00’de fuar alanında yapılan anlamlı bir törenle de katılan tüm mobilya üreticilerine Teşekkür Plaketi verilerek üreticiler ödüllendirilir.

MODEF LTD. ŞTİ. KURULDU

İnegöl mobilyasının Türkiye ve Dünya’da en iyi şekilde tanıtımını sağlamak, pazar alanlarını genişletmek amacıyla düzenlenen çalışmalar kapsamında yer alan MODEF, İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nın daha etkili ve profesyonelce yapılması amacıyla, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ile İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası tarafından, 30.04.2005 tarihinde ortaklaşa MODEF A.Ş. kurulur. İnegöl Belediyesi de Belediye Meclisinin, 05.05.2005 tarihinde almış olduğu şirkete katılım kararıyla, MODEF A.Ş.’nin ortak sayısı üçe çıkar. MODEF AŞ. Yönetim Kurulu Başkanlığına Alinur Aktaş (Belediye Başkanı), Genel Müdürlüğe İsmail Bilican, II. Başkanlığa Orhan Zeybek getirilir.

Bundan sonra İnegöl’de düzenlenecek Mobilya Fuarları, MODEF AŞ. Tarafından düzenlenecektir. Bu oluşum, İnegöl Mobilya üreticilerin emin adımlarla Dünya’ya açılma çalışması olarak algılanır. MODEF AŞ. ilk olarak, her yıl Mayıs ayında yapılan Mobilya ve Dekorasyon Fuarının düzenleme tarihini, önceki yıllarda olduğu gibi Eylül ayına alınmasıyla işe başlar. Ayrıca, 2006 yılından itibaren de, Nisan ve Kasım aylarında toplam iki fuar düzenleme kararı alır.

Yavuz UĞURDAĞ

Kasım 1971 ‘de İnegöl’de doğdu. İlk ve Ortaokul Tahsilini İnegöl de tamamladı, ardından İnegöl İmam Hatip Lisesini bitirdi.

1970yılından beri İnegöl’de faaliyet gösteren ve üretim gerçekleştiren Uğurdağ Mobilya A.Ş.’ nin; 1997 Yılından buyana Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Yavuz UĞURDAĞ, MOSFED Yönetim Kurulu Üyesi olup, MÜSİAD İnegöl Şubesinin de kurucu üyesidir. MÜSİADda beş dönem Başkan Yardımcılığını yapmış olup. İki dönem İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliği yapmıştır ve bu görevi halen devam etmektedir. İnegölspor başta olmak üzere pek çok futbol kulübünde yöneticilik yapmıştır. 2013 yılından itibaren de İMOS’ ta (İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmektedir. Ayrıca 2015 Yılının Ekim Ayında Başlayan ve halen devam eden, MODEF Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdürmektedir.

Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları ve Ağaç
İşleme Makineleri Fuarı
E-Mobili 04 Fuarı (Özel Fuar) (23-27 Mart 2005)

Büyük bir atılım içinde olan İnegöl mobilyası, “İnegöl üretim ihtiyaçlarını kendi fuarında karşılıyor” sloganı ile yola çıkan İnegöl Fuarcılık İkincisini düzenlediği Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları ve Ağaç İşleme Makineleri Fuarı, büyük bir ilgiyle karşılanır. İnegöl Fuarcılık Genel Müdürü Murat Yılmazsoy açılışta yaptığı konuşmada; “Yerli ve yabancı büyük firmalardan bu yıl aramıza birçok firma katıldı. Bizim bu fuarı düzenlemedeki amacımız, İnegöl mobilya üreticisinin tedarik anlamında çözüm bulabilmesine yardımcı olmaktı’ diye konuşur. Geçen yıl İnegöl Fuarcılık tarafından ilki düzenlenen E-mobil 04 İnegöl Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları ve Ağaç İşleme Makineleri Fuarı, alanında ilk kez düzenlenmesine karşılık katılımcı firmalar, sektör mensupları ve üretici firmalar tarafından olumlu karşılanır.

Sektör temsilcilerini, ilgili kuruluşları, mobilya üreticilerini aynı çatı altında buluşturacak olan bu fuar, 05-23 Mart 2005 tarihinde İnegöl Fuar Merkezi’nde açılır. Son yıllarda üretim, model ve tasarımlarıyla sınırlarını genişleterek dünyaya açılan İnegöl, fuar süresince sektörle ilgili gelişmelere ve yeniliklere tanık olur.

E-mobili 05 ile yurt içi ve yurt dışındaki mobilya sanayicileri, ağaç işleme makineleri, orman ürünleri, döşemelik kumaşlar, mobilya üretim ekipmanları üreticileri, satıcıları ve distribütörleri yeni ürünler ve teknolojileri sergilerler. Açılışa Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile İnegöl Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil, sanayici, işadamları ve basın mensupları ile çok sayıda davetli katılır.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(02-15 Nisan 2006)

MODEF LTD. ŞTİ. ile üretici firmaların ortaklaşa düzenledikleri toplantılarda, 2006’dan itibaren her yıl. Nisan ve Kasım aylarında olmak üzere iki fuar düzenlenmesi kararı alınır. MODEF ve MODEF EXPO adlarıyla düzenlenecek fuarların birincisinin, 02-15 Nisan 2006 tarihleri arasında “MODEF 2006” olarak düzenleneceği duyurulur.

02-15 Nisan 2006 tarihleri arasında düzenlenen MODEF 2006 fuarı, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener’in katılımlarıyla açılışı yapılır. MODEF LTD. ŞTİ.’nin düzenlediği bu fuara ilgi oldukça büyük olur. 144 firma stant açar. Kiralanan iki büyük çadır ile sergi alanı, 16.000 metrekareye çıkarılır. Fuar, 2000 profesyonel ziyaretçi ve yabancı firma temsilcisi ile binlerce vatandaş tarafından beğeniyle izlenir. Çeşitli iş bağlantıları yapılır.

Fuarın son günlerinde dışarıda kullanılan çadırlar, sert esen rüzgârlara dayanamayarak 12.4.2006 tarihinde yıkılır. Bu duruma tüm yöneticiler ve mobilya üreticileri derinden üzülür. Böyle sorunların bir daha yaşanmaması için İnegöl Belediyesi, 2006 yılı sonuna doğru fuar alanının işletmesini, MODEF LTD.ŞTİ.’ ne on yıllığına kira karşılığı devredilmesi kararı alır. Bu gelişmeler üzerine MODEF LTD. ŞTİ, Fuar alanının genişletilmesi için çeşitli çalışmalar yapar. Bu çalışmalar ilgili kişilerce tartışıldıktan sonra, yaptırılan proje doğrultusunda, 05 Kasım 2006 tarihinde mevcut alana ilave edilerek fuar alanının temelleri atılır.

6500 metre2 olan fuar alanını, 26.000 metrekareye çıkaracak olan yeni fuar alanının, MODEF 2007’ye yetiştirilmesi amaçlanır. İnegöl mobilyacıları da bu projeye tüm güçleriyle katılırlar. Çünkü düzenlenen her mobilya fuarı, mobilyacılara yeni bilgi ve tecrübeler kazandırmaktadır.

Mobilya Dekorasyon Fuarı – MODEF EXPO’ 06
06-12 Kasım 2006

06-12 Kasım 2006 tarihleri arasında “MODEF EXPO 06” halka kapılarını açar. Fuar açılışı; 05 Kasım 2016 Pazar günü saat 12;00’de Bursa Valisi Nihat Canpolat, İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş, Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile geniş bir protokolün ve vatandaşların katılımıyla yapılır. Böylece, yılda iki defa fuar düzenlenmesi fikri uygulamaya geçmiş olur. Bu arada da, mevcut Fuar Merkezi’ne sahip olunacaktır.

“MODEF EXPO 06” ihracata yönelik olan bir fuardır. Açılışının ilk gününde dış devletlerden 150 alıcı gelir. Bu organizasyona, 20 ülkeden 330 profesyonel alıcı katılır. İhracata yönelik ilk EXPO olmasına rağmen, İnegöllü mobilya üreticileri çok memnun olurlar. Ayrıca yurt içinden binlerce alıcı firma temsilcisi iş bağlantısı yapar.

Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi Açılışı

Alinur AKTAŞ

1970 İnegöl doğumlu. İlk, orta ve lise tahsilini İnegöl’de tamamladı. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunu. Uzun yıllar İnegöl Mobilya sektöründe üst düzey yöneticilik yaptı.

Aynı zamanda Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir olan Aktaş, İnegöl AK Parti Kurucu Yönetim Kurulu üyesi olarak siyasete atıldı. 28 Mart 2004 seçimlerinde İnegöl Belediye Başkanı seçildi.

Özellikle çocuklar ve gençlere yönelik çalışmaları ile de dikkat çeken Başkan Aktaş, ulaşımdan kentsel dönüşüme, eğitimden sağlık ve spora, alt yapı hizmetlerinden üstyapı hizmetlerine kadar her alanda, her yaşa çözüm üreten çalışmalarıyla Marmara Bölgesi’nde iki defa ‘Yılın ilçe Belediye Başkanı’ seçildi. Özellikle eğitime verdiği destekler ile “Eğitim Gönüllüsü Başkan” sıfatı ile anılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin istifasının ardından 02 Kasım 2017 tarihinde belediye meclisi tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Alinur Aktaş, İngilizce ve Arapça biliyor. Aktaş, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(27 Mayıs-3 Haziran 2007)

İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası tarafından kurulan MODEF fuarcılık LTD. ŞTİ. tarafından düzenlenen MODEF 2007 İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, 26 Mayıs 2007 tarihinde saat 13:00’de törenle halkın izlenimine açılır. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili çalışmalar nedeniyle Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin açılışa katılamaz.

Mobilya üreticisi firmaların katılımıyla gerçekleşen fuara, Bursa Valisi Nihat Canpolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, il ve ilçe protokolü üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Modef 2007 kapılarını açar.

Mobilya üreticileri geliştirdikleri en son modellerini, yapılan ilavelerle genişleterek adını da “İnegöl Uluslararası Fuar Merkezi” olarak değiştirilmiş  26.000 metre2 kapalı alanda, rahatça izleyenlere sunarlar.

Geniş, çağdaş ve ferah mekânlarda sergilenen mobilyalar, alıcıların ve izleyenlerin büyük beğenisini kazanır. Yurtiçi ve yurtdışı alıcılarıyla çeşitli iş bağlantıları yapılırken, İnegöl mobilyasının ününe ün katılır. Bütün bu olumlu gelişmelerden sonra, teşhir yeri sorunu çözüldüğü için çadır kiralama dönemi de kapanmış olur.

01 Haziran 2007 cuma günü Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Marangozlar ve Mobilyacılar Odası II. Başkanı Özcan Ayhan ve MODEF Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Temelli, fuara katılan üretici firmaların stantlarını tek tek ziyaret ederek birer katılım belgesi verirler.

Modef EXPO’07 (05 – 11 Kasım 2007)

İnegöl Ulusarası Fuar Merkezi’nde “MODEF EXPO 07”, 05-11 Kasım 2007’de ikinci defa halka kapılarını açar.TBMM Başkanı Koksal Toptan’ın yaptığı açılışa, Bursa Valisi Nihat Canpolat, Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ve ilçe protokolün tamamı ve çok sayıda vatandaş da katılır. Bu yıl İkincisi düzenlenen MODEF EXPO 07, çok geniş ve yenilenen yüzüyle 24.500 metre kare alana sahip “Uluslararası Fuar Merkezi” nde açılır. Bursa ve ulusal basın olağan üstü bir ilgi gösterir. Misafirler ve İnegöl halkı daha ilk günden itibaren fuarı meraklı gözlerle izler. MODEF EXPO ’07 için özel hazırlanmış broşürler Libya, Suriye ve İran’ da elden dağıtılır. Bazı gazetelerin Avrupa baskılarına reklamlar verilir. Fuarın duyurulması amacıyla Türkiye genelinde, 67 yerel televizyonda, 32 yerel radyoda ve 10 ulusal radyoda reklamlar döndürülür. Bunların dışında, yerel ve ulusal bütün gazetelerde fuarın tanıtımları yapılır. Edirne’den Kars’a kadar bütün Türkiye genelinde, 20.000 mobilyacı adresine katalog ve davetiye gönderilir. Dünya çapındaki 10.000’e yakın mobilyacı mail veya faksla fuara davet edilir.

MODEF Fuar Düzenleme Komitesi, bu yıl daha güzel ve yoğun çalışmalara imza atar.

MODEF EXPO 07’ye 127 Üretici firma, ihracata yönelik ürünleri ile katılır. Ayrıca, 31 dış ülkeden olmak üzere, üç yüzden fazla alıcı firma sahipleri ile satış bağlantıları yapılır. Özellikle İran Suriye, Yunanistan, Ürdün ve İsrail gibi ülkelerden yoğun mobilya isteği talepleri gelir.

Fuardan beklentilerin %80’i karşılanır. Yedi gün açık kalan fuara katılan toplam, 5000 profesyonel misafirin üçyüzü dış ülkelerden gelir. MODEF EXPO 07’nin asıl amacı, Türk mobilya sektörünün dünya pazarında en iyi şekilde temsil edildiğinin gösterilmesi olur.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(03-13 Nisan 2008)

İnegöl mobilyasının dünyaya açılan kapısı MODEF’08 Açılış Töreni; Ece Erken’in sunuculuğunu yaptığı, Karadenizli Türkücü İsmail Türüt’ün espri ve türküleriyle renklendirdiği bir ortamda Bursa Valisi, Bursa Milletvekilleri ve İnegöl protokol üyelerinin de katılımıyla 7 Nisan 2008 pazartesi saat 13:00 de halka kapılarını açar.

2008 yılının yeni ürün ve modellerin sergilendiği İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarına, 112 Üretici firma ürünleri ile katılırlar. Geniş bir alanda kurulan sergi stantları bu yıl daha da modern ve çağdaş yaklaşımla düzenlemiş olduğu izleyici ve alıcıların dikkatini çeker. İnegöl mobilya sanayisinin adeta şeffaf bir aynası olma özelliği gözlenir. Bursa ve çevre ilçelerden ayrıca yakın ülkelerden de çok sayıda alıcı, fuardaki ürünlerden alım bağlantıları kurarlar. 50.000’e yakın ziyaretçi bir hafta içinde fuarı gezer.

Mobilya Yan Sanayi ve Ahşap Makineleri Fuarı ”
MOYAF 2008″

MODEF LTD.ŞTİ’nin yöneticileri, yaptıkları çeşitli toplantılar sonunda yılda iki defa yapılan fuarlara üçüncü olarak “Mobilya Yan Sanayi ve Ahşap Makineleri Fuarı” adıyla bir fuar daha eklemenin İnegöl mobilya üreticisine yeni ufuklar açabileceği, işlerini daha da kolaylaştıracak yeni mobilya üretim makinelerini daha da yakından tanıtma fırsatı oluşturacağı düşüncesinde birleşirler. Ağaç işleme ve mobilya endüstrisi alanında Türkiye’nin en önemli ticari kimliğine sahip olan ilçemiz bu fuarla, sektör temsilcilerini ulusal ve uluslararası tedarikçilerle buluşturacak, böylece üretim tekniklerine hakim, teknolojik gelişmenin tesisleştiği bir İnegöl olarak, “Mobilyanın Başkenti İnegöl” olma hedefine ilerlemesine yön ve hız verecektir.

İşte bu güzel düşünceler ışığında, ilk “Mobilya Yan Sanayi ve Ahşap Makineler Fuarı (MOYAF 01), 07 Mayıs 2008 tarihinde saat 14:00’te İnegöl Uluslararası Fuar Merkezi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Zafer Çağlayan’ın onur konuğu olduğu, Bursa ve İnegöl protokolünün de katılımıyla izlenime açılır.

MOYAF 01′ de ,95 makine üreticisi en son model ağaç tişleme makine ve aksesuarlarını İnegöl mobilya üreticilerinin izlenimine sunarlar. Bir hafta boyunca üreticiler, kendi makine parklarını yenileme fırsatı bulurlar. Yeni model makineler, üreticilere canlı üretim yapılarak tanıtılır. Bu fuar, İnegöl mobilyacısının bilgi ve tecrübelerine çok şey katar. İnegöl’de, yılda üç defa fuar düzenleyebilecek kapasiteye ulaşarak iyi bir konuma ulaşmış olur.

MODEF EXPO’08 (03 – 0 9 Kasım 2008)

İnegöl’de mobilyanın dünyaya açılan kapısı olan MODEF EXPO’08 Fuarı, İnegöl Uluslararası Fuar Merkezi’nde Bursa ve İnegöl’ün üst düzey protokolünün de katılımıyla yapılan törenin ardından üçüncü defa, 03 Kasım 2008 tarihinde ,saat 14:00’te kapılarını izlenime açar. Yapılan fuarlar İnegöl mobilyasının marka değerini artırmayı amaçladığından, ihracata yönelikfuarlara çok önem verilir.

Üçüncü defa düzenlenen MODEF EXPO’08 de, 106 mobilya üreticisi sergi standı açar. Bu fuarda profesyonel ziyaretçi rekoru kırılır. Fuara yurtiçi ziyaretçilerin yanında, Almanya, ABD, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Danimarka, Dubai, Fas, Filistin, Fransa, Hollanda, Gürcistan, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, KKTC, Kosova, Kuveyt, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Romanya, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Ukrayna, Ürdün, Yemen, Yunanistan gibi,36 ülkeden 450 profesyonel ziyaretçi katılır.

MODEF Fuar Düzenleme Komitesi’nin yapmış olduğu tanıtımlar, MODEF EXPO’08’de kendini hissettirir ve ilk defa bu kadar çok sayıda ülkeden ziyaretçiler gelir. Çok yüksek oranlarda, mobilya satış bağlantıları yapılır. İnegöl mobilyası ve İnegöl mobilya üreticisi, yurtiçi ve yurtdışında koşar adım gelişme seyrine devam eder.

Bu fuarın diğer bir özelliği de, MODEF LTD.ŞTİ’ nin son defa düzenlemiş olduğu fuar organizasyonu olmasıdır.Bundan sonra düzenlenecek olan fuarlar, “İnegöl Fuar Organizasyonları Şirketi” (İFOR LTD.ŞTİ.) tarafından yapılacaktır.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(04-12 Nisan 2009)

06-12 Nisan 2009 tarihleri arasında IFOR Fuarcılık tarafından düzenlenen MODEF’ 09 , 06 Nisan cumartesi günü saat 14:00’te düzenlenen törenle izlenime açılır. Bu fuar,01 Ocak 2009 tarihinde kurulan İFOR LTD.ŞTİ’nin de ilk fuar organizasyonudur. Fuarın açılışına, Bursa Valisi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Bursa Milletvekilleri, İnegöl protokolü ve çok sayıda vatandaş da katılır.

İnegöl Üretici firmalarının ürünlerini sergiledikleri MODEF’09 siyasetçilerin de ilgisini çeker. 11.500 kişi birbirinden güzel mobilyaları ve yeni modelleri görme fırsatını bulur. Özellikle fuarın ilk iki gününde, mobilya üreticileri önemli miktarda satışlar yapar.

06-12 Nisan 2009 tarihleri arasında altı dalda yapılan müşteri memnuniyeti anketi sonuçlarına göre, aşağıdaki firmalar daha çok beğeni alır;

Mobilya Yan Sanayi ve Ahşap Makineleri Fuarı
” MOYAF 2009″

25- 20 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenen, Mobilya Sanayi ve Ahşap Makineleri Fuarı (MOYAF II) nin açılışını, 25 Nisan 2009 Cumartesi günü saat 14:00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yapar.

İFOR fuarcılık şirketinin düzenlemiş olduğu ikinci fuardır. Bu fuar da İnegöl’de düzenlenen İkinci Mobilya Sanayi ve Ahşap makineleri Fuarı olur. Fuara çok sayıda Bursa milletvekili, Bursa ve İnegöl protokolü ile İnegöl halkı büyük ilgi gösterir. Fuarda, 85 üretici firmanın ürünleri teşhir edilir. Teknoloji İnegöllülerin ayağına getirilmiş olur. MOYAF II, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görür. 28 Nisan 2009 Salı günü saat 17:00’de İnegöl Belediye Başkanı ve MODEF yöneticileri, fuara katılan 85 katılımcının stantlarını tek tek gezerek “Katılım Belgesi” verirler.

Ayrıca İnegöl Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odasının bu yıl İkincisini düzenledikleri ‘İnegöl Mobilya Tasarım Yarışması’nda dereceye girenler, 29 Nisan 2009 Çarşamba günü yapılan anlamlı bir törenle ödüllendirilir.

MODEF EXPO’09
(02-0 8 Kasım 2009)

MODEF fuarcılık adı altında İnegöl’de fuarların organizasyonlarını yürütmekte olan şirketin adı 01 Ocak 2009 tarihinde yapılan isim değişikliği sonucu İnegöl Fuar Organizasyonları (İFOR) olarak değişmişti. İFOR Fuarcılık tarafından düzenlenen MODEF EXPO Fuarı’nın dördüncüsü 02-08 Kasım 2009 tarihleri arasında gezilebilecektir. Fuarın açılışı, 02 Kasım 2009 Pazartesi günü saat 14:00’te Bursa Valisi, Bursa Milletvekilleri, Bursa ve İnegöl’ün protokol üyeleri, İnegöl Çevre il ve ilçelerinden gelen ziyaretçilerin de katılımıyla izlenime açılır.

130 mobilya üreticisi fuarda teşhir standı açar. İFOR Fuarcılık olarak, sektör temsilcisi 40.000 mağazaya kargo yoluyla davetiye gönderilir.

Ulusal ve bölgesel televizyon, gazete ve radyolarda fuarın duyurusu yapılır. Yapılan bu çalışmalar sonucu, mobilya üreticileri yoğun ilgiden memnun kalır. MODEF EXPO 09’u, 452 yabancı olmak üzere 8870 kişi ziyaret eder. Fuara; İran, Yunanistan, Kosova, Suriye, Azerbeycan, Mekodanya, Almanya, Mısır, Arabistan, Irak, Fransa, İsrail, Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan, Libya, Ukrayna, Belçika, Hollanda, Çin, Sırbistan, Dubai, Afganistan, Avusturya, Bosna-Hersek, İsviçre, Polonya gibi ülkelerden gelen alıcılarla satış sözleşmeleri imzalanır.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(04-11 Nisan 2010)

2010 yılının ilk fuarı olan MODEF 10’da tüm hazırlıklar tamamlanır. 4 Nisan 2010 Pazar günü saat 14:00’te Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla açılır. Açılışa Bursa ve İnegöl protokolü ile vatandaşlarda katılır. İnegöl Fuarcılık (İFOR)’ın dördüncüsünü düzenlediği fuarda, 139 üretici firma teşhir standı açar. Yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda ziyaretçi fuarları gezer. Yeni model ürünlerden satış bağlantıları yapılır.

İFOR Fuarcılık tarafından düzenlenen tasarım yarışması, yatak ve yemek odası grupları, oturma grubu, genç odası, duvar ünitesi, aksesuar dallarında düzenlenir. Yarışma sonunda dereceye girenler çeşitli hediyelerle ödüllendirildiler. Fuara katılan 139 firma arasında beş kategoride gerçekleştirilen yarışmada dereceye giren firmalara, 11 Nisan 2010 Pazar günü ödülleri verilir.

Mobilya Yan Sanayi ve Ahşap Makineleri Fuarı
” MOYAF 2010″

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Mobilya Yan Sanayi ve Ahşap Makineleri Fuarı (MOYAF110), 14-18 Mayıs 2010 tarihleri arasında Uluslararası Fuar Merkezi’nde tüm mobilya sektörünü bir kez daha bir araya getirir. Her yıl hedefini büyütür, yeni ve dinamik yapısıyla da beklentilerin önüne geçer. İmalatçı firmaların çoğunlukta olduğu katılımcılar, yeni ürünlerini mobilya üreticilerinin beğenisine sunar.

14 Mayıs 2010 Cuma günü saat 14:00 Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıkiı ve ilçe protokolü ile vatandaşların katılımıyla açılışı yapılan MOYAF’10 a 75 Üretici firma katılır. Batı bölgeleri ağırlıklı olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık, 10.000 ziyaretçi fuarı gezerek çeşitli alımlar yapar.

Ayrıca İzmir, Gaziantep, Konya, Urfa, Samsun gibi 30’a yakın ilin, Marangozlar ve Mobilyacılar Odalarının üyelerinin de fuarı gezmeleri önemli bir gelişme olur.

MODEF EXPO’IO
(01-0 7 Kasım 2010)

Yılın üçüncü fuarı olan MODEF EXPO için çeşitli hazırlıklar yapılır. İFOR fuarcılık tarafından düzenlenen fuar, 01 Kasım 2010 Pazartesi günü Bursa Valisi, İnegöl’ün protokol üyeleri. Meslek Odası Başkanları, Siyasi Parti Temsilcileri, Mobilya Fuarı katılımcıları ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla izlenime açılır. MODEF EXPO’10 ,ihracata yönelik düzenlenen fuarların beşincisidir. Fuarı yerli ve yabancı, 25.000 kişi ziyaret eder.Bu bir anlamda, iç ve dış pazarda İnegöl’ün kendini kanıtladığı anlamına gelir. Fuarda çeşitli alışverişler olur. İç ve dış satış bağlantıları yapılır.

140 imalatçı firma satış standı açar. 25.000 yerli ve yabancı ziyaretçi fuarı gezer. Bu hareketlilik İnegöl’ün Cadde ve sokaklarında da hissedilir.

Mobilya Yan Sanayi ve Ahşap Makineleri Fuarı
” MOYAF 2011″

İFOR Fuarcılık tarafından fuara katılımı artırmak amacıyla MOYAF’11 Fuarı’nda, hediye çekilişi de gerçekleştirilir. Beş gün boyunca süren hediye kuponların çekiliş heyecanı, fuar alanında düzenlenen programla son bulur.

Çekilişte bir Dacia Logan otomobil, altı adet şarjlı bisiklet, 15 adet Acer marka minibook bilgisayar ve 25 adet cep telefonu sahiplerini bulurken, çekilişin büyük ödülü Dacia Logan marka oto, Akay Kereste firmasının sahibi Sinan Akay’a çıkar.

MODEF EXPO’11
(02-0 8 Kasım 2011)

İnegöl’de Mobilya Test Laboratuarının Kurulması

İnegöl’de fikir öncülüğünü ve projesini İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı mobilya test laboratuarı, TUV Rheinland , 02-08 Kasım 2011 tarihinde MODEF EXPO’nun açılışı ile aynı gün yapılarak faaliyete geçirilir. TUV Rheinland Mobilya Test Laboratuarı, Mobilya üreticilerine ,25 ayrı mobilya dayanıklılık ve kalite testi sağlar. Yaklaşık 2 milyon €’ya mal olan laboratuar, Türkiye’ye hizmet vermenin yanı sıra, yakın coğrafyada bulunan ülkelere de hizmet verir. Dünyada sadece 9 örneği bulunan teste laboratuarı, ülkemizin tek örneği olur. Mobilya başkenti olmayı kendine misyon edinmiş İnegöl için, bu amaca ulaşmada büyük ölçüde katkı sağlayabilecek kapasitede bir laboratuar olarak görev yapar.

Türkiye’de daha önce mobilya test laboratuarı olmadığından, kalite sertifikalı ürün almak isteyen tüketicilerin daha fazla ücret verme mağduriyeti ortadan kalkar. Üreticiler için nakliye giderleri ortadan kalktığından dolayı Kalite Sertifikasını daha ucuza alırlar ve böylece daha fazla üretici kalite sertifikası temin eder. Estetik ve fonksiyonellik gibi özellikler için mobilya alan tüketiciler kalite sertifikalı ürün aldıklarında güvenilirlik, dayanıklılık, emniyet ve işçilik kalitesi konularında beklenmedik sorunlarla karşılaşmazlar. Ayrıca daha önce test yaptırmayan ve kalite belgesi alamadığı için pazarda sıkıntı yaşayan mobilya firmaları, ürünlerine uygulanan testler sayesinde, kalitesini artırıp pazar paylarını genişletirler. Bu kuruluş uzun süre çalıştıktan sonra İnegöl’deki çalışmalarını 2016 yılında sonlandırır.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(03-08 Nisan 
2012)

Açılışı Bursa Valisi Şahabettin Harput’un yaptığı , 152 üretici firma katılır. IFOR’un yapmış olduğu fuar sonuçları değerlendirme toplantısında alınan karar gereği bundan sonra düzenlenecek MODEF Fuarları’nın her yıl mayıs ayında düzenlenmesine karar verilir.

MODEF EXPO’12
(10-14 Ekim 2012)

İFOR Fuarcılık’ın düzenlemiş olduğu MODEF EXPO ’12, 10-14 Ekim 2012 tarihleri arasında halkın ve ilgililerin izlenimine sunulur. MODEF EXPO 12’nin açılışı, 10 Ekim 2012’de Bursa ve İnegöl’ün üst düzey protokolü ve İnegöl halkının da katılımıyla yapılır.

Bu yıl, 48 farklı ülkeden 1846 yabancı ziyaretçi, yurt içinden çeşitli illerden de, 11.615 profesyonel ve 5214 biletli ziyaretçiye ev sahipliği yapar. MODEF EXPO’12 fuarını toplamda, 16750 ziyaretçi gezer ve çeşitli iş bağlantıları yapar.

Fuarda sergi standı açan katılımcılar arasında yapılan anketle, %90 oranında bir memnuniyet oluşur. Bu katılım ve memnuniyet oranları, MODEF Fuarlarının İnegöl mobilyasının vazgeçilmez bir parçası olduğunu bir kez daha kanıtlanmış olur.

MODEF EXPO’13
(10-14 Ekim 2013)

MODEF EXPO 13’de ,145 üretici firma teşhir standı açar. 62 ülkeden 2500’e yakın yabancı olmak üzere toplam 13.927 kişi fuara gezmeye gelir. Ücretsiz üç gece konaklama İstanbul’dan İnegöl’e ücretsiz transferler, ücretsiz kahvaltı, akşam yemeği ile en misafirperver ikramların sunulduğu fuar olur.Yabancı ziyaretçi sayısı ile her yıl rekor kıran MODEF EXP0’13 ‘e ilgi gün geçtikçe artar.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(07-12 Nisan 2015)

Bu fuarda, 47 ülkeden 388 yabancı misafir ağırlanır, iç piyasaya dönük bir fuar olduğundan 81 ilin tamamından ,12.956 profesyonel alıcı, 5557 kişi de biletli ziyaretçi toplam, 18.901 ziyaretçi sayısına ulaşılır.

Bugüne kadar mobilya dekorasyon fuarlarını ziyaret eden en fazla ziyaretçi sayısına bu fuarda ulaşılır.

Yeni ürün ve modeller ile müşterilerin karşısına çıkan firmalar, bu fuardan memnun kalırlar. Yeni ve farklı ürünleri olanlar çok iyi siparişler alırlar.

MODEF EXP0’15
(10-14 Ekim 2015)

10-14 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenen MODEF EXPO’I5’in açılışı 10 Ekim 2015 Tarihinde sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla izlenim açılır. Açılışa Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Kaymakam Âli Akça, Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa ve İnegöl’ün protokol üyeleri ile vatandaşlar katılır.

25.000 metrekare fuar alanı, 3000 metre2 portatif çadır alanı ile 28000 metrekarelik kapalı alanda, 181 mobilya üreticisi son model ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunar.Yurtiçi ve yurtdışından çok fazla ilgi olur. Ziyaretçiler çok miktarlarda iş bağlantıları yaparlar.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(05-10 Nisan 2016)

MODEF’16 fuarı, 05-10 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve çeşitli ülkelerden gelen ziyaretçilerin izlenimine sunulur. Bu güzel ve özel fuar, 05 Nisan 2016 tarihinde Bursa milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa ve İnegöl protokolü ve vatandaşların katılımıyla izlenime açılır.

Düzenlenmiş olan mobilya fuarına, İnegöl’de üretim yapan 189 firma ile 14’te yan sanayi firması katılır. Bu firmalar günün moda ve teknolojisine uygun geliştirdikleri ürünlerini Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen alıcılara büyük kapsamlı satışlar yapar. Fuara katılan firmalar gösterilen ilgiden ve yapılan satışlardan oldukça memnun kalır.

Düzenlenen bu fuarlar, her geçen yıl İnegöl mobilyacılığının yükselişine vesile olur. Artık mobilya üreticileri daha büyük ve daha modern fuar alanı yapılmasını isterler. Bu gelişmeler sonucu hem İnegöllü üreticiler hem de İnegöl halkı ekonomik kazanımlar elde eder.

MODEF EXPO’16
(08-13 Ekim 2016)

MODEF EXPO’16, 08-13 Kasım 2016 tarihleri arasında halkın izlenimine açık kalır. Bu yıl yapılan olağanüstü çalışmalar Sonucu,8 Kasım 2016 tarihinde saat 14:00 de Bursa ve İnegöl üst düzey protokolü ile İnegöl halkının katılımıyla ziyaretçilere kapılarını açar.

Bu yıl MODEF EXPO’16, 27.100 metrekarelik bir alanda 185 firmanın en son üretilmiş modelleri ile ziyaretçilerini karşılar. Yurtiçi tanıtımda reyting yapan, en çok izlenen TV’lerde MODEF EXPO’16 reklamları yayınlanır. En çok okunan gazetelerde, en çok dinlenen radyolarda ve sosyal medyada MODEF EXPO’16 ilanını yayınlanır. Bu çalışmalardan ciddi verim alınır. 79 farklı ilden fuara ziyaretçi gelir. Gelenler önemli oranda ürün alımları yapar. Ayrıca, Dünyanın 83 ülkesinden ziyaretçi gelir. Asya’dan 35, Avrupa’dan 28, Afrika’dan 17, ABD’den iki, Avustralya’dan bir, ülke katılım sağlar.

1361 yabancı ziyaretçi, MODEF EXPO 2016’yı adım adım izler. Ayrıca 1361 yabancı 4000 biletli olmak üzere 24.158 kişi fuar ziyaret eder. Bu sonuç, MODEF fuarcılıkta en büyük ve en kapsamlı ziyaretçi katılımıdır. MODEF EXPO 2016 İnegöl ve Türkiye mobilya sektörüne çok iyi gelir.

Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF)
(21-27 Mart 2017)

Önceki yıllarda Nisan ayında düzenlenen MODEF Fuarları bu yıl itibari ile Mart ayına çekilerek, 21-27 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenir. Bunun sebeplerinden birisi ramazan ayının yaklaşması, diğeri de mobilya sezonunun mart ayında başlatılmasının daha uygun olacağı düşüncesidir. Bu durum hem üreticiler hem de mobilyacılar tarafından olumlu karşılanır.

MODEF Fuarı, 21 Mart 2017 saat 14.00’de Bursa ve İnegöl protokolü ile İnegöl halkının katılımıyla açılır. MODEF 2017’ye 165 Üretici firma katılır. Bunlar arasında önceki yıllarda fuara katılanlar olduğu gibi, ilk defa katılan üreticiler de olur. 75 ülkeden mobilya alım heyeti, yurt içinden ise, 80 ilden mobilya alıcı ve satıcıları gelir.

Yaklaşık 20.000 kişi beş gün içinde İnegöl’de ağırlanır. İnegöl mobilya üreticileri, önemli ölçüde satış bağlantıları yaparlar.

MODEF EXP0’17
(17-22 Ekim 2017)

Her yıl bir önceki yıldan daha iyi ve daha etkili olan İnegöl mobilya fuarlarından sonuncusu MODEF EXPO 17, 17 Ekim 2017 Salı günü Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa ilçe protokolü ve halkın katılımıyla ziyaretçilere kapılarını açar. 27000 metre2kapalı alanda 180 mobilya üreticisi, son geliştirdiği moda ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunar. Fuara 70’e yakın ülkeden ziyaretçi ve alıcılar gelir.

Bu fuarda, mobilya üreticileri özellikle ihracat bağlantıları yapar. Törende MODEF Başkanı Yavuz Uğurdağ yapmış olduğu konuşmasında;

“Geldiğimiz süreçte ve Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda Mobilya ihracat hedeflerimizi gerçekleştirebilmemiz için daha büyük ve yeni fuar alanımıza geçme noktasında da kararlı adımlarımızı atmakta ve bu maksatla kalıbına sığmayan,gelen katılımcı yer taleplerine artık cevap veremeyen ve ulusalda başka – başka firmalarımızın da katılım taleplerini karşılayamama sebepleriyle yeni büyük bir fuar alanı yapımına ihtiyaç duyulduğu açıkça gözlenmektedir.

Bu ihtiyaç doğrultusunda MODEF Fuarcılık Şirketimiz; Yeni yeri ve yeni yüzüyle önce Bursamız’a ve Türkiye ye, akabinde de tüm Dünya ya Fuar çalışmalarımızı duyurmak ve tanıtmak anlamında Büyüklerimizin ve Devletimizin destekleriyle elinden geleni pek tabii ki yapacaktır. Tanıtım amacıyla yapılmış olan yeni MODEF Fuar Alanı harika bir yatırım olacaktır.” d iye konuşmasını sonlandırır.

Inegöl Mobilya 95 Fuarı / Olay Gazetesi -15 Haziran 1995

İNEGÖL DIŞINDA YAPILAN FUARLAR

I. İnegöl Mobilya Fuarı/ Mobilya ’95- İstanbul

Bu fuar, İnegöllü mobilyacıların İnegöl dışında bir ilde düzenledikleri ilk mobilya fuarı olur. Bu konuda, 1993 yılında da yoğun bir çalışma yapılmasına rağmen son anda bazı nedenlerden dolayı fuar düzenlenemez. Lâkin bu defa İhlas Fuarcılık ile İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen Mobilya’95 Fuarı, İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Meliha-Avni Sözen Fuar Merkezi’nde, 12 Haziran 1995 tarihinde törenle açılır.

Açılış törenine, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Yıldırım Aktuna, Bursa Milletvekili Kadri Güçlü, İnegöl Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Habil Kosova ile seçkin bir davetli topluluğu katılır.

İnegöl Belediye Başkanı Hikmet Şahin “Hedefimiz İnegöl mobilyasını Dünya’ya tanıtarak İtalyan mobilyalarının seviyesine getirmektir. İhracatımızı artırarak Dünya piyasalarında, İnegöl mobilyası damgasını vurmaktır.” şeklinde bir konuşma yapar.

Açılıştan sonra davetlilere İnegöl Köftesi ikram edilir. Ayrıca İnegöl Mehter Takımı da özel bir konser verir. 85 İnegöllü üreticinin katıldığı fuar 18 Haziran 1995 tarihine kadar açık kalır. Bu fuarı gezen, 65.000 kişiden elde edilen gelirin tamamı; İhlas fuarcılık ve İnegöl Marangoz ve Mobilyacılar Odasının ortaklaşa aldıkları karar gereğince “Mehmetçik Vakfına” bağışlanır.

II. İnegöl Mobilya Fuarı / Mobilya’96- İstanbul

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası’nın İnegöl dışında bir ilde düzenlediği II. İnegöl Mobilya Fuarı / Mobilya’96 İstanbul Mecidiyeköy Meliha-Avni Sözen Fuar ve Sergi alanında ,12 Haziran 1996 Çarşamba Günü saat 11:00’de törenle açılır.

İnegöl Mehter Takımı gösterisi eşliğinde Çevre Bakanı Mustafa Taşar, Bursa Milletvekili Feridun Pehlivan, İstanbul Vali Yardımcısı Veli Aslan, İnegöl Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Mobilyacılar Odası Başkanı Habil Kosova ile kalabalık bir davetli topluluğu açılışa katılır.

Açılışta, Köfteci Orhan’ın misafirlere yapmış olduğu İnegöl Köftesi ikramıyla birlikte İnegöl Mehter Takımı da, özel gösterisi ile açılışa renk katar.

Fuarı gezenler, mobilyaların fiyatı ve kalitesi bakımından İnegöl mobilyasına hayran kalırlar. 18 Haziran 1996 tarihine kadar açık kalan fuara, 75 İnegöllü mobilya üreticisi katılır. Katılan üreticilerin, tamamı ilgiden memnun olurlar. Fuara katılmış olan mobilya üreticileri İstanbul’un en büyük ve en prestijli fuar alanında İstanbul tüketicisine hitap ettikleri için ayrı bir duygu yaşarlar. Katılımcılar umduklarından fazla satış bağlantıları yaparlar.

İnegöllü mobilya üreticileri tecrübelerini artırarak bir sonraki fuara hazırlıklara başlarlar.

III. İnegöl Mobilya Fuarı /Mobilya’98-Antalya

İnegöllü mobilyacılar, 01-10 Kasım 1997 Belediye Ek Hizmet Binası’nın içinde kapalı alanda 72 mobilya üreticisinin katıldığı ve İnegöl’ün ilk kapalı mekan fuarı olan MODEF 97’ye katıldıktan sonra, Akdeniz Bölgesi tüketicisin de ulaşmak amacıyla İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası tarafından,24-28 Haziran 1998 tarihleri arasında Antalya Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’nde “İnegöl Mobilya Fuarı 98” adıyla bir fuar düzenlenir. Bu fuar İnegöl dışındaki illerde düzenlenen III. fuar olur.

24 Haziran 1998 Çarşamba Günü saat 17:00’de, İnegöl Mehter Takımı gösterisi ile başlayan açılış törenine Antalya Valisi Hüsnü Gül, Antalya Meslek Odaları Birliği Başkanı Orhan Tolunay, Meslek Odaları Başkanı ve Yöneticileri, İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Habil Kosova ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda davetli katılır. İnegöl mobilyasını Akdeniz Bölgesi’nde de tanıtmak amacıyla, Antalya, Afyon, Burdur, Muğla, Adana, Konya, Niğde ve Aksaray illeri ve bağlı ilçelerinde yerel TV ve gazetelere tanıtıcı reklamlar verilir. Buralarda tanıtım kitapçıkları ve afişler dağıtılır. Ayrıca, 21.000 davetiye dağıtılır. Bu çalışmaların tamamı Akdeniz Bölgesindeki mobilya pazarına girmek içindir. Antalya’da düzenlenen “İnegöl Mobilyası 98” Fuarına İnegöl’den 40 mobilya üreticisi teşhir standı açarak katılır. Bu fuarda tüm katılımcılar, yeni pazar keşfetmenin mutluluğuyla satış bağlantıları yaparlar.

İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarını adeta Antalya’ya taşıyan; Atılım, Kansu, Özdemirler, Parlar, Aygenç Bebe, Öziş, Orhan Koltuk, Dikici Çekyat, Ersan, Yükselsan, Mob-sa, Yerekonmazlar,

Dumanlar Büro, Özçetin, Aydemir, Önder, Reform, Kalkan, Özrazgat, Öncü Koltuk, Akal, Sanat, Esved, Sebat-iş, Oruç, Gözde, Özyücel, Kosova Koltuk, Ser-ya, Çağlayan, Casper, Buram, Güneş, Orijinal, Aydın, Tek-iş, Ferah, Hamdi Soral ve Oskar gibi mobilya üreticisi firmalardır.

BURSA FUARLARI

I. Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı 07-12 Eylül 1984

İnegöl mobilya üreticileri, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde yapılan çalışma sonucu, dış pazarlara açılma serüveninde başlangıç da sayılabilecek olan Bursa I. Halı ve Mobilya Fuarı’na katılırlar. Bursa Kültürpark alanı içindeki MKE Kurumundan kiralanan, 720 metrekarelik pavyonda üretimlerini sergilerler. Katılım için yapılan duyurulara rağmen İnegöllü mobilya üreticilerinden sadece; Şerafettin Çeşit, Remzi Kök’e ait Çiçek Mobilya ve Halil Şekerci’ye ait Çağlayan Mobilya ile İSTAŞ Mobilya, bu fuarda teşhir standı açarlar.

07-12 Eylül 1984 tarihleri arasında izlenime açık olan bu fuar, İnegöllü üreticiler arasında uzun süre konuşulur. Bu fuarla İnegöl üreticisi, ilk defa İnegöl dışındaki bir mobilya fuarına katılarak kendisine bir ufuk yaratmıştır.

II.Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı 15-31 Ağustos 1985

15 Ağustos 1985 tarihinde açılan, II.Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı’na bu yıl katılım fazla olur. İnegöl’den 10 mobilya üreticisi fuara en güzel modelleriyle katılır. Daha çok kaliteli ama ucuz olan ve orta direk vatandaşlara hitap eden mobilya çeşitleri, alıcıların beğenisine sunulur. Fuarı, 314.200 kişi ziyaret eder. İkincisi düzenlenen bu fuara Bursa Belediye Başkanı Ekrem Barışık ve Bursa’nın protokol üyelerinin katılımıyla, 15 Ağustos 1985 tarihinde açılışı yapılır.

VI. Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı 05-15 Ağustos 1989

1984 ve 1985 yıllarında düzenlenen her iki fuara da İnegöl mobilya üreticilerinden katılım olmuş, lâkin 1989 yılına kadar başka katılım olmamıştır. Dört yıl aradan sonra mobilya üreticileri bu defa, İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Orhan Tanhan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin önderliğinde bu fuara katılırlar. Bu katılım oda adına bir ilk olur. Kültürpark içindeki Belediye Bandosu’nun eskiden kullandığı 400 metresalonda en yeni mobilya çeşitleri, fuarı gezenlerin izlenimine sunulur. Önceki yıllarda Ağustos-Eylül aylarında düzenlenen fuar, bu defa Haziran ayına alınır. Fuara 30 İnegöllü mobilya üreticisi katılır. Nurhas Mobilya ise MKE pavyonunda ürünlerini ayrıca sergiler.

VII.Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı 07-12 Eylül 1990

Fuarın düzenlenme tarihi tekrar Eylül ayına alınır. Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Berk; Eray Ayçan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin isteğiyle,İnegöllü üreticilere MKE’nin 720 metrekarelik kapalı alanı tahsis edilir. Kapalı alan çoğaldığı için İnegöl’den 32 mobilya üreticisi katılır ve son geliştirdikleri modellerini, Bursalı ve diğer ziyaretçilerin izlenimine sunarlar. Bu fuara ikinci defa, Marangozlar Odası önderliğinde katılan mobilya üreticileri çeşitli, siparişler alırlar. MKE Pavyonu fuarın en çok gezilen yeri olur.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkan Vekili Eray Ayçan, Bursa Fuar Düzenleme Komitesi Başkanlığına seçilir. Bu gelişme İnegöl mobilya üreticileri arasında sevinçle karşılanır. Fuarın açılışı, Bursa Valisi Erdoğan Şahinoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Teoman Özalp ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşir. Bir hafta süreyle de izlenime açık kalır.

VIII. Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı 06-12 Eylül 1991

Bursa’da sekizinci defa düzenlenen bu fuara, İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası organizasyonu ile İnegöllü mobilyacılar üçüncü defa katılırlar. Oda başkanı Mehmet Berk ve Bursa Fuar Komitesi Başkanı Eray Aycan’ın da özverili çalışmaları sonucu, 35 İnegöl’ü mobilya üreticisi son geliştirdikleri 40 değişik modeli sergilerler. 06 Eylül 1991 tarihinde Bursa Valisi Erdoğan Şahinoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Teoman Özalp ile diğer protokolün de katılımıyla fuar açılır.

Bu yıl fuara iyi hazırlanan İnegöl’ü mobilya üreticilerinin ürünlerini sergiledikleri MKE’nin 720 metrekarelik pavyonunu, gerek protokol ve gerekse ziyaretçiler çok beğenir. Bu yıl daha çok iş bağlantıları yapılır. Sergilenen mobilyaların da kaliteli ve ekonomik olması, ziyaretçilerin de dikkatini çeker. Bunun sebebi de; her geçen gün mobilya üreticilerinin sayısının ve üretimin artmasından kaynaklanan yeni pazar arayışlarıdır.

IX.Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı 06-12 Eylül 1992

İnegöllü mobilya üreticileri Bursa’da düzenlenen bu fuara, yine Maragozlar Odası önderliğinde dördüncü defa katılırlar. Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanvekili ve Bursa Fuar Organizasyon Komitesi Başkanı Eray Aycan’ın üstün gayretleri ve İnegöl Belediye Başkanı Cemal Arık’ın da destekleriyle ,30 mobilya üreticisinin en güzel modelleri MKE’nin 720 metrekarelik pavyonun da sergilenir. Fuarı Bursa Valisi Necati Çetinkaya, Bursa Milletvekili Kadri Güçlü, İnegöl Belediye Başkanı Cemal Arık, protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla 6 Eylül 1992 tarihinde açılışı yapılır. Bu fuara da iyi hazırlanan İnegöl mobilya üreticilerinin bulunduğu MKE Pavyonu, en çok gezilen sergi alanı olur. İnegöl mobilyacıları çok sayıda iş bağlantıları yapar. Her geçen gün İnegöl mobilya üreticisinde fuarlara karşı duyulan ilgi güçlenir. Fuar, 12 Eylül 1992 tarihine kadar izlenime açık kalır.

X. Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı 06-12 Eylül 1993

İnegöl mobilya üreticileri beşinci defa Bursa’da düzenlenen fuara katılırlar. 06-12 Eylül 1993 tarihleri arasında halkın izlenimine açık kalacak fuara, 21 mobilya üreticisi yeni çeşitleriyle katılırlar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, en büyük teşhir salonu olan MKE’nin pavyonunda İnegöl’ü mobilyacıların ürettiği son model çeşitli mobilyalar, halkın hem ilgisini hem de beğenisini ne kazanır. Çok miktarda satış sözleşmeleri yapılır.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Habil Kosova ve Başkan Vekili ayrıca Bursa Fuar Komitesi Başkanı Eray Aycan’ın çalışmalarıyla, fuarda İnegöl mobilyası en güzel şekilde temsil edilir.

İnegöl Mobilya Üreticileri ilgilerden mobilya teşhir salonu isterler. Ayrıca Mobilya Fuarı düzenlenmesinin çok yararlı olacağını belirtirler

Fuar 06 Eylül 1993 tarihinde Bursa Valisi Necati Çetinkaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Teoman Özalp, İnegöl Belediye Başkanı Cemal Arık, Bursa İnegöl protokolü ile çok sayıda davetli topluluğuyla izlenime açılır. Bir hafta süreyle halkın izleniminde kalan fuardan, İnegöl mobilya üreticileri ziyadesiyle memnun kalırlar. Çok miktarda satış bağlantıları da yaparlar. Her yıl olduğu gibi, İnegöl mobilyacılarının ürünlerinin sergilendiği MKE Pavyonu en çok gezilen ve ilgiyle izlenen yer olur. Bu fuar İnegöllü mobilyacıların katıldıkları, son Bursa Mobilya Fuarıdır.

İSTANBUL FUARLARINA KATILIM

İstanbul Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı (MODEHA) 1979

İstanbul Hilton Oteli’nde, 07-14 Aralık 1979 tarihleri arasında düzenlenen MODEHA Fuarı’na, İnegöl’den ilk defa. Tüm İstaş Mamulleri Pazarlama ve Yatırım Anonim Şirketi (TİMPAŞ A.Ş) katılmıştır. Bursa bölgesinden katılan tek kuruluş olan TİMPAŞ’ın sergilediği mobilya grupları büyük bir beğeni kazanmıştır.

Bu katılım, İnegöl mobilyasının İnegöl dışında görücüye çıktığı ilk dışa açılma çalışması özelliğini taşır.Mobilya alıcılarının beğeniyle izlediği İnegöl mobilyası, katılımcı firmaların ve izleyenlerin dikkatini çeker.

İstanbul Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı (MODEH A) /1980

İstanbul Hilton otelinde, 7-14 Aralık 1980 tarihleri arasında düzenlenen MODEHA’80 fuarına, İnegöl’den TİMPAŞ A.Ş ‘nin yanında, kısa zamanda büyük aşama gösteren Koru Mobilya da katılır. Hilton Oteli oda ve salonları boşaltılarak fuara katılan üreticilerin mobilyaları sergilenir.Fuar bir hafta süreyle açık kalır. Ev, büro ve otel döşemeleri dekorasyonunda kullanılan Türk ürünlerine, iç ve dış pazar olanakları geliştirmek amacıyla düzenlenmiş olan MODEHA ’80, İstanbul ve diğer iller ile dış ülkelerden gelen izleyenlerce beğenilir.

I.AİLE FUARI (TÜYAP) 1997

İnegöl mobilyacısı daha önce 1989-1993 yılları arasında beş defa Bursa Mobilya Dekorasyon ve Halı Fuarı’na katılımcı olarak, 1995-1996 yıllarında da İstanbul Meliha-Avni Sözen Fuar ve Kongre Merkezi’nde bizzat İnegöl Mobilya Fuarı düzenledikleri için, fuarlara alışkındırlar. Bu nedenle de; 10-18 Mayıs 1997 tarihleri arasında TÜYAP tarafından ilk defa düzenlenen ve tamamen ev gereçlerinin teşhir edileceği I.Aile Fuarı’na İnegöl’den Gençler Mobilya, Ferah Mobilya, Üç nokta Mobilya, Soral Mobilya, Kudret Mobilya, Melis Mobilya, Seymen Mobilya, Oskar Mobilya, Lale Mobilya ve Orhan Koltuk olmak üzere on mobilya üreticisi firma katılır. Uluslararası özelliği de olan bu fuara, yurtdışından mobilya üreticileri de katıldığı için, İnegöl mobilyacısının fuar ufku da genişler.

Xl.Uluslararasi Ormancılık ve Orman Ürünleri Fuarı /ANTALYA-1997

Xl.Uluslararasi Ormancılık ve Orman Ürünleri Fuarı, 13-19 Ekim 1997 tarihleri arasında Antalya Cam Piramit Sabancı Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenir. Her yıl başka bir ülkede organize edilen bu fuar belki de yüz yıl sonra tekrar Türkiye’de yapılacak. Bu kadar önemli olan Dünya Ormancılık Fuarı’na İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Habil Kosova ve yönetim kurulunun tüm çalışmalarına rağmen İnegöl’den ancak dört firma katılmıştır. Fuarda stant açanlar; Starwood, İMSAN, Özçetin Mobilya ve Kosova İskandinav Koltuk firmalarıdır.

VI.MÜSİAD ULUSLARARASI FUARI 18-22 KASIM 1998

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel merkezi tarafından düzenlenen 6.MÜSİAD Uluslararası Fuarı, 18-22 Kasım 1998 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşir.

MÜSİAD İnegöl Şubesi’ne üye 17 büyük mobilya üreticisi, 500 metrekarelik stant üzerinde bir İnegöl Mobilya Çarşısı kurar. Bu çarşı; Uğurdağ, Parlar, İkbal, Selimoğlu, Fergana, Yerekonmaz, Yeşiller, Şekerci Cam, Artekol Mutfak, Ahenk, Özrazgat, Üçel, Serhat, İmsan, Yükselsan, Kocadağlar ve Martı mobilyalarından oluşur.

Bu organizasyon, İnegöl mobilyasının imajını güçlendirmek için iyi bir fırsat oluşturur. 44.000 metrekarelik bir kapalı alanda gerçekleşen bu fuarda, 600’ü Türk 150’si yabancı 750 firma teşhir standı açar.

İnegöl mobilya üreticileri, 24-28 Haziran 1998 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen İnegöl Mobilyası 98′ den dört ay sonra katıldıkları bu fuardan da memnun ayrılırlar. Bu fuarda ayrıca, İnegöl MÜSİAD Şubesi tarafından çıkarılan “İnegöl Mobilya Dünyası” dergisinin birinci sayısından 10.000 adet, fuar ziyaretçilerine dağıtılır.

İSTANBUL MOBİLYA FUARI (İMOB 2005)

28 Nisan-1 Mayıs 2005 tarihleri arasında Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER)’in İstanbul’daki CNR Fuar Merkezi’nde düzenlediği “İstanbul Mobilya Fuarı 2005” (İMOB 2005)’e İnegöllü 51 Üretici firma katılır. Fuar alanının %65’ini İnegöllü mobilya üreticisinin kullandığı bu fuar, katılımcıları oldukça memnun eder.

İSTANBUL MOBİLYA FUARI (İMOB 2007)

28 Nisan -01 Mayıs 2007 tarihleri arasında CNR yeşilköy Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen İMOB 2007′ nin gözdesi İnegöl mobilyacıları olur.İnegöllü 35 firmanın stant açtığı fuarda; İnegöl’de üretilen ilginç koleksiyonlar ve tasarımlar, yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeker.

Fuarda Çilek Mobilya’nın yanında, Vira, Vardi, Çağlayan, Özrazgat, Bali, Selimoğlu, Odam, Livalli, Nilss, Sebat-iş, Muzaffer, Ndesing, MNS, Sehpa, Cavcı, Dilay, File, İkbal, Meltem, Öznil, Teknik, Özkul, Rendi, Dişbudak, CMS ve Sungun gibi Mobilya üreticileri stant açarlar

SONUÇ

İnegöllü mobilya üreticileri son yıllarda,Dünya’nın neresinde olursa olsun mobilya fuarlarına katılıyorlar. Hatta Çin de yapılan fuardan sonra, üçüncü sırada olan İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB)’ nı hiç bırakmıyorlar. 2017 yılı itibariyle, çok sayıda İnegöllü firmanın katılımcı olarak yer aldığı bu fuara İnegöllü Mobilyacılar, moda, tasarım ve ürün geliştirme olarak İMOB’ a da hareketlilik ve sinerji sağlamışlardır. Çünkü İnegöl’de, kendini sürekli yenileyen manevra kabiliyeti yüksek,yılda 3-4 çeşit yeni model üretebilen firmalar vardır.

İnegöl Mobilyacıları artık Dünya’ya da ,mobilya markaları sunma konusunda hızla ilerliyorlar. Bu nedenle de firmalar, kaliteli üretim anlayışını benimseyerek kaliteli eleman çalıştırmanın gerektiğine inanmışlardır.

İnegöl mobilya firmaları, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara ciddi katılımlar sağlıyoriar.Hemen hemen her firma, pazar araştırması yapıyor. Dış ticaret personelini yurtdışına gönderiyor. Asya’dan Avrupa’ya, hatta Güney Afrika’ya kadar inegöllü mobilyacıları görebiliyorsunuz. Artık mobilya firmaları, milyon dolarları aşan rakamlarla yıllık hedefler belirliyor.

Özellikle son dönemde, iş başına geçen genç patronların tasarımı önemseyerek yüzlerini Dünya’ nın tüm ülkelerine dönmeleri, şirketlerini kusursuzlaştırma gereksinimlerine yönelmeleri, pazarlamaya önem vermeleri, katalog, sunum ve mobilya fuarlarına katılım gibi konularda yoğun çabalar sarf etmeleri, gelecekte İnegöl Mobilyasını daha da önemli mevkilere taşıyacaktır.
Yazar