Cumhuriyet Döneminde Kerestecilik
Osmanlı döneminde Ä°negöl’de yaygın olan kerestecilik. Cumhuriyet dönemi ile birlikte hız kazanmıştır. Cumhuriyet döneminde devlet orman iÅŸletmeleri kuruluncaya kadar, orman bölgelerinde özel ÅŸirketlere imtiyazlar verilmiÅŸtir. Ä°negöl’de de ormanların iÅŸletme imtiyazı, Ä°negöllü ortaklardan oluÅŸan UludaÄŸ ve Karabel Åžirketi’ne verilmiÅŸtir.
UludaÄŸ ve Karabel Ormanları Kereste Åžirketi 1 Ocak 1929’da 50.000TL sermaye ile altı ortaklı kurulan kolektif bir ÅŸirketti. Yılda 4000 m3 kereste iÅŸleyen fabrika, ÅŸehrin ihtiyacını gördüğü gibi dışarıya da sevkiyat yapardı.
Karabel ve UludaÄŸ Ormanları Kereste Åžirketi, 1950’li yılların sonunda özel imtiyazlı odun alım süresi bitince kapanmıştır. O tarihten bugüne kadar ülkemizde söz sahibi olan birçok firmanın açılmasıyla kereste imalatı ve satışı devam etmektedir.
Ceviz Ağaçları (1927-1937)
1927 sanayi sayımı sonuçlarına göre; Bursa’daki önemli sanayi kollarından birisi de aÄŸaç ürünleri sanayisi idi. 548 iÅŸyerinde 1064 kiÅŸinin çalıştığı bu dalda, ağırlıkla sandalye, fıçı ve küfe yapılmaktaydı. Üretilen ceviz kerestesi ise Ä°talya’ya satılıyordu. İldeki en önemli aÄŸaç ürünleri iÅŸletmelerinden ikisi, Ä°negöl Kereste Åžirketi ile Ä°smail Pehlivan ve Mahdumları Kereste ve Bıçkı Fabrikası (Bursa) idi.
Ä°zmir’de 17.02.1923 tarihinde yapılan Birinci Ä°ktisat Kongresi Kararları gereÄŸi oluÅŸturulan Milli Ekonomi doÄŸrultusunda, yıllardır Avrupa’ya gönderilen ceviz aÄŸacı kütüklerinin satışa durdurulur. Böylece İnegöl’de ceviz aÄŸaçları da kesilmez olur. Ä°negöl Ovası’nda çok miktarda yetiÅŸtirilen ceviz aÄŸaçlarının kesilerek satışı uzun süre yapılmaz.
1935’ten sonra Ä°stanbul’daki yerli mobilya fabrikaların malzeme ihtiyacı olunca, Ä°negöl’den bu sefer Ä°stanbul’a ceviz kütüğü sevkiyatı baÅŸlar. Bir ceviz aÄŸacını altı mandanın çekebildiÄŸi ceviz kütüklerinin bir tanesi 60TL’den 120TL’ye kadar alındığı söylenmektedir.
KERESTECÄ°LER
İnegöllü Keresteciler, mobilya sektörünün ihtiyaçları dışında, bina inşaatçıları, kamyon kasası imalatçıları, düvenci, fırın küreği imalatçıları, fırça tahtası, makara imalatçıları, ahşap palet üreticileri, demiryolları yapım ve onarımında kullanılan ahşap travers ihtiyaçlarının bir kısmı İnegöl ormanlarında yetişen en kaliteli kayın ağaçlarından karşılamışlardır.
Uzun yıllar tersanenin kereste ihtiyacı Ä°negöl’deki UludaÄŸ ormanlarından saÄŸlanmaktaydı. Bu nedenle de genellikle GemlikTersanesi nazırlığını İnegöl kökenli kiÅŸilerin yaptığı görülmektedir. Bu görevi uzun süre yapanların başında “Ä°negöllü Numan PaÅŸa” gelir.
Ä°negöl’de orman çeÅŸitliliÄŸi ve kalitesi, 1877-78 (93)harbinden sonra geriye göç nedeniyle İnegöl’ün çevresindeki ormanlık alanlara yerleÅŸtirilen halkın da ilgisini çeker. Bu varlıktan yaralanma yollarını ararlar. Ãœlkenin orman varlığı bir servettir. Bu servetin kazanca dönüştürülebilmesi için göçle gelen halk bu bölgeleri hareketlendirmiÅŸtir. Özellikle Kafkasya’dan gelen Çerkes-Abaza ve Gürcüler ile Balkanlardan gelen BoÅŸnakve diÄŸerleri UludaÄŸ Ormanlarında yıllarca oluÅŸan bu saklı varlığı halkın istifadesine sunulması konusunda çeÅŸitli güçlükler içinde olaÄŸanüstü gayretleriyle Ä°negöl halkının ve tüm ülkenin istifadesine sunmuÅŸlardır. Bu bölgelerde yaÅŸamını sürdüren halk yıllar içinde Ä°negöl halkının ısınma amacıyla kullanacağı odunu eÅŸek ve öküz arabalarıyla evlerine kadar getireceklerdir. Konut yapımında ve diÄŸer ihtiyaçlarında kullanacakları ihtiyaçlarını da gerek el bıçkıları kullanarak hazırladıkları gerekse su gücüyle çalışan iptidai ÅŸekilde çalışan bıçkı-hızar yardımıyla biçilen aÄŸaçları ihtiyaç sahiplerine pazarlamışlardır. 93 harbi denilen geriye dönüşle gelenler hayallerini, umutlarını, mesleklerini, yaÅŸam dünyalarını, hırslarını, sanat ve kültürlerini de beraber getirmiÅŸlerdir. Bu nedenle Ä°negöl’ün müstesna ormanları İnegöl’lülere bir kazanç kapısı olmuÅŸtur. Hayvanların dahi zorlukla dolaÅŸabildiÄŸi bu ormanlardan manda-öküz arabalarıyla olaÄŸanüstü zorluklar içinden süzülerek tomruklar, aÄŸaçlar taşınmıştır Ä°negöl bıçkılarına ve ihtiyaç sahiplerine. Kim bilir nice canlar emek için,aÅŸ için gelecek için bu uÄŸurda yok olmuÅŸ,nice haneler sönmüştür.
1890’da Ä°negöl, ErtuÄŸrul Sancağı’na baÄŸlı bir kasabadır ve 34.437 toplam nüfusu vardır. Kasabaya baÄŸlı Domaniç ve Yenice Gayrimüslim bucakları ile 115 köyü bulunmaktadır. Yenice Gayrimüslim Nahiye’sinin Cerrah, Edebey, Kadimi(Akıncılar) adlarında üç mahallesi bulunmaktadır. Bu üç mahallede; 600 Müslüman, 5000 Gayrimüslim toplam 5600 nüfus yaÅŸar. Bu nahiyede 2 cami, 2 kliÅŸe, 7 mektep, 3 han, 3 hamam, 25 dükkan ve 1120 hane bulunur. Kasaba merkezinde 5 cami, 2 mescit, 1 medrese, 1 kütüphane (102 Cilt kitap), 1 eczane, 1 muvakkithane, 5 ipek fabrikası, 1 bedesten, 2 hamam, 5 fırın, 13 debbaÄŸhane, 30 kahvehane, 20 maÄŸaza, 305 dükkan, 5 mektep, 1 telgrafhane, 1 hükümet konağı ve 1371 hane vardır.
18 yıl sonra 1908 yılına gelindiğinde, yıllar itibariyle artan göçler nedeniyle şehrin toplam nüfusu 60.383 kişiye ulaşır. Halkın çoğunluğu tarımla geçimini sağlar. 250.000 kg yaş koza, tahminen 550.000 kg buğday, 50.000 kg burçak, 20.000 kg susam, 10.000 kg ceviz elde edilerek Bursa ve Gemlik taraflarına gönderilmektedir. 91.000 kg tütün üretimi yanında akça armudu, Sinop elması, sarı aşılama kestanesi bolca yetiştirilmektedir. İlçe merkezinde 2800 hanede 12000 Müslüman nüfus, yeni olarak çok güzel bir biçimde yapılan bir hastane, 500 dükkan, 10 cami, 2 medrese, 3 hamam, 1 harir fabrikası, 1 yağ fabrikası, 18 fırın, 10 Han, 90 Kahvehane, 1 yağ hane vardır.
Bu yıllarda esnaflar Cafer PaÅŸa tarafından H.1140 (1727) yılında ÅŸehrin ortasına üstü kurÅŸunla kaplı olarak yaptırdığı “Cafer PaÅŸa Kervansarayının içinde ve çevresinde, (Beylik, Güven, Akarsu, Han)
II. Abdülhamit zamanında Ä°negöl Belediye Reisi olan Sadıkzade Süleyman AÄŸa’nın H.1305 (1887-1888) tarihinde yaptırmış olduÄŸu Kapalı Çarşı İçinde, ayrıca Uzun Sokak ve çevresi, Çınaraltı, Hükümet Konağı, Kasım Efendi Caddesi, Kemalettin Sami PaÅŸa Caddesi, Eski Tahıl Pazarı, Belediye çevresi, Yeni Bedesten civarı, Ä°shakpaÅŸa Cami civarı, Koza Han ve Çıkrıkçılar Çarşısı gibi yerlerde ticari faaliyetlerini yürütmektedirler.
16 yıl sonra 1924 yılına gelindiÄŸinde ise; kazanın genel nüfusu, 60.000 kadardır. Åžehir içinde ise 18000 nüfus 3600 hane, 620 dükkan, 12 cami, 6 mektep, 1 sinagog, 1 telgrafhane vardır. Mahsulatı en iyi fasulye (bilhassa Cerrah Köyü’nde) tütün, irmik, arpa, koza, 400-500 bin kilo zahire, yumurta, üzüm, kestane, elma, armut, susam, afyon ceviz, gül yağı, susam yağı, bir milyon adet çam kiriÅŸi, beyaz ve kırmızı meÅŸe, Bursa, Mudanya ve Gemlik’e sevk olmuÅŸtur.Domaniç’de Krom madeni vardır.
Ä°negöl’ün 20. yy baÅŸlarında ekonomik sosyal ve kültürel durumunu özetledikten sonra konumuzu iÅŸlemeye devam edelim.
1900’lü yılların başından itibaren akarsu kenarlarına kurulan küçük iÅŸletmelerde su gücüyle çalışan bıçkılarla tomruklar kesilir ve ihtiyaca göre çeÅŸitli ebatlarda hazırlanarak pazarlanırdı. Bazı bıçkılar buhar kazanlarından üretilen enerjiyle çalışırken, bazıları da yine akarsulardan elde edilen elektrik enerjisi ile çalışmalarını sürdürürdü. Bazı üreticiler de mazotla çalışan jeneratörlerden elde ettikleri elektrik enerjisi ile orman ürünlerini şekillendirirdi.1925 yılında Ä°smail Zühdi Efendi (Ä°smail Bilgili-Laz Ä°smail Efendi) KemalpaÅŸa mahallesinde kurmuÅŸ olduÄŸu ve günlük 500 yumurta sandığı ürettiÄŸi fabrikasında elektriÄŸini kendisi üretirmiÅŸ. Yine Orhaniye mahallesinde aynı yıl kurduÄŸu imalathanesinde, Ä°lyas Usta günde yüz adet araba tekeri baÅŸlığı üretirmiÅŸ.
Bazı atölyelerde su gücünden, bazılarında buhar gücünden elde edilen, elektrik ile üretilmiş olan orman ürünleri pazarlanmaya hazır hale getirilirdi.
1890 yılında kurulmuÅŸ olan Ä°negöl Ticaret ve Sanayi Odası’na 1927 yılında l.sınıf esnaftan 10, ll.sınıf esnaftan 15, III. sınıf esnaftan 60, IV. sınıf esnaftan 285, ticaret ve sanat erbabı kayıtlıdır.
102 küçük esnaf ve sanatkar da tescil edilmiÅŸtir. Ziraat Bankası Åžubesi vardır. Bu yıllarda Ä°negöl’ün dışarıdan aldıkları; ÅŸeker, kahve, gazyağı, sabun, demir, benzin, makine yağı, zücaciye, aktariye, tuhafiye, kavafiye, manifatura, hırdavat, kırtasiye, çinko ve çinko mamulatı, kundura levazımatı, kibrit, kumaÅŸ, eczayı tabii dir.
Sattıkları ise; tütün, koza, tahıl, kereste, ceviz, yaş ve kuru meyve, kabak çekirdeği, afyon, yumurta ve av derisi vs.dir. Miktar olarak belirtilecek olursa; senede 800.000 kg tütün, 60-70 ton kg koza, 3 milyon kg muhtelif zahire, on bin metre kereste, yüz bin kg kabak çekirdeği, 150 bin kg yaş ve kuru meyve, 150 bin kg ceviz, 4.500 000 yumurta, 1000 kg afyon, çok miktarda av derisi.
1927 yılında yayınlanan Bursa Vilayet Salnamesi’nde, Ä°negöl kazasında üç dakik fabrikası (deÄŸirmen) vardır. Motor ve su ile çalışır. Alet ve edevatları oldukça mükemmeldir. Ä°ki tahıl fabrikası ile iki kereste fabrikası vardır. Ä°ki yoÄŸurt-peynir sade yaÄŸ imalathanesi ile el ile çalışan çeÅŸitli makineleri bulunan çorap ve fanila imalathaneleri vardır. KaÅŸe ihtiyacının bir kısmı bunlarla karşılanmaktadır.
DiÄŸer bir kaynaÄŸa göre de, “1927 yılında Ä°negöl’de, bir eczacı, bir otelci, bir un-irmik fabrikası, 3 un fabrikası, 12 bakkal, 7 tuhafiyecidir çinkocu, 3 helva ve helva imalathanesi, 2 hırdavatçı,bir demirci, 2 doktor, 8 zahire-hububat tüccarı, bir zücaciyeci, 4 saraç, 3 ÅŸekerci , bir kırtasiyeci, 6 kunduracı, 13 keresteci, bir köseleci,15 manifaturacı,5 yemenici olmak üzere 91 esnaf ve sanatkar bulunur.
Ä°ZMÄ°R Ä°KTÄ°SAT KONGRESÄ° 17 Åžubat 1923
l.dünya savaşı sonunda maÄŸlup sayılan Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu parçalanmış, 1919’dan 1923 yılına kadar süren Ä°stiklal Savaşı’nın ardından, imparatorluk yerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuÅŸtur.
Sanayinin geliÅŸmesi konusunda, daha Cumhuriyet ilan edilmeden 17 Åžubat 1923 tarihinde Ä°zmir Ä°ktisat Kongresi’nin toplandığı görülür. Alınan kararlarlardan bazıları çok dikkat çekicidir:
1- Hammaddesi yurt içinde yetişen sanayi dalları kurulmalıdır.
2- EI işçiliğinden ve küçük işletmelerden süratle fabrika ve büyük işletmelere geçilecektir.
3- Dış rekabete dayanabilmek için sanayi toplumu haline gelinmelidir.
4- Özel teşebbüse kredi sağlayacak devlet bankası kurulmalıdır.
Bu kongrede bunlara benzer birçok önemli kararlara imza atılmıştır. Ä°negöl’den bu kongreye Ali ReÅŸit Bey (Keresteci 46.sıra),HaÅŸim Efendi (Kereste tüccarı 71.sıra) katılmışlardır.
1928 yılında Ä°negöl’de önemli bir geliÅŸme olur. Bu geliÅŸme UludaÄŸ ve Karabel Ormanları Ä°negöl Kereste Kolektif Åžirketi’nin kuruluÅŸ çalışmalarının İnegöllü iÅŸ adamları tarafından baÅŸlatılmasıdır.
Bu önemli geliÅŸme, 1930’lu yılların başından itibaren aÄŸaç ve mobilya üreticilerinin dikkatlerinin İnegöl’e çevrilmesini saÄŸlar. Ä°negöl mobilya tarihinin de baÅŸlangıcı sayılabilecek bu geliÅŸmeyi daha yakından inceleyelim.
17 ÅŸubat 1923 tarihinde I.Ä°zmir Ä°ktisat Kongresi’ne Ä°negöl’ü temsilen katılan Ali ReÅŸit Bey (Keresteci) ve HaÅŸim Efendi (Keresteci)’nin bilgi birikimleriyle yardımcı oldukları güzel ve çok önemli bir birliktelikle bir kereste ÅŸirketi kurulur. Bu ÅŸirket cumhuriyetin ilk yıllarında çok ortaklı olarak kurulan ilk kolektif ÅŸirket olma özelliÄŸi de taşır.
Şirket ,14.05.1927 tarihinde kurulmuş olmasına rağmen ancak, 01.01.1929 tarihinde faaliyete geçebilmiştir.
Ä°negöl’de ekonomik durumu iyi olan Bosnalı Ä°brahim Efendi, Ahmet LakÅŸe, (23 Nisan 1920’de kurulan TBMM ErtuÄŸrul (Bilecik)l.Dönem Milletvekilidir.) Åžakir LakÅŸe, Cafer PeÅŸteli, Ä°smail Zühtü Efendi (Bilgili) ve Tevfik Peker gibi altı müteÅŸebbis insan bir araya gelerek 50 bin lira sermaye ile ‘UludaÄŸ ve Karabel Ormanları Ä°negöl Kereste Kolektif Åžirketi’ adıyla Cerrah Yolu eski Hocaköy yol ayrımında bir kereste fabrikası kurarlar. Åžirket Ziraat Vekaleti ile 20 senelik bir anlaÅŸma yaparak fabrikayı faaliyete geçirir.
Bu iÅŸletme kısa zaman içinde, Bursa’nın en büyük Ä°ki kereste fabrikasından biri olur.
DiÄŸeri ise, Bursa’da bulunan Ä°smail Pehlivan ve Mahtumları Kereste ve Bıçkı Fabrikasıdır. Birçok İnegöllü burada çalışarak modern makinelerle tanışır. Ä°lk yıllar buhar gücü ile çalışan fabrikada yılda 7000 m3 çam, köknar, kayın ve her çeÅŸit inÅŸaat kerestesi üretilerek Bursa ve çevresi ile Ä°zmir, Balıkesir ve Ä°stanbul’a ihraç edilir.
Ayrıca kayın aÄŸacından “yarma baltalık” olarak tabir edilen, araba ve möbleye elveriÅŸli kereste de üretilir. Ä°negöl’ün iktisadi geliÅŸimi ve mobilya üretimi için çok önemli olan bu kuruluÅŸ, o zamanlar Bursa’da milli sanayinin en önemli örneklerinden birisi olarak kabul edilir.
Åžirket, 1929 yılı başından itibaren verilen devlet desteÄŸini çok iyi deÄŸerlendirerek teknik ve teknolojik olarak önemli yatırımlar yapar. Buhar gücüyle elde edilen enerjiyle yeni makineler alınır. İhtiyaç duyulan yeni teknolojik ilaveler yapılır. Çok kısa sürede Bursa’nın en büyük ve önemli kereste üretim fabrikası olur. Ä°negöllü birçok insan bu fabrikada çalışır. Çok kısa sürede aÄŸaç işçiliÄŸinde uzmanlaÅŸmış bir insan gücü oluÅŸur. Modern makinelerle çalışan bu büyük fabrika Ä°negöl’de mobilya endüstrisinin kurulmasına da elveriÅŸli bir ortam hazırlar. Burada yetiÅŸen usta ve kalfalar daha sonra kendi iÅŸletmelerini kurarlar. UludaÄŸ ve Karabel Ormanları Ä°negöl Kereste Kolektif Şirketi’nin, Ziraat Vekaleti ile yapmış olduÄŸu 20 yıllık devlet desteÄŸi anlaÅŸmasının süresi 01.01.1949 tarihinde dolar. Bu tarihten itibaren ÅŸirket yöneticileri fabrikayı çalıştırmaya devam ederler. Nihayet ÅŸirketin tasfiyesine karar verirler. Åžirketin 1957 yılında da tasfiyesi süresi devam eder.